You are here

Έρευνα: ΣΚΤ και παιδεία διαβρώνουν την αξιοπιστία θεσμών

12/09/2018 06:55

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι πολίτες βασικούς πολιτειακούς θεσμούς και οργανισμούς, σύμφωνα με νέα έρευνα της StockWatch με δείγμα 600 νοικοκυριά, που έγινε εν μέσω της κρίσης που υπάρχει στην παιδεία αλλά και μετά την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο μέσος όρος της αξιοπιστίας 16 πολιτειακών θεσμών και οργανισμών μειώθηκε στο 5 από τα 10 τον Σεπτέμβριο του 2018 έναντι 5,4 στην έρευνα Ιανουαρίου 2018.

Το λουκέτο στον Συνεργατισμό και η κρίση στην παιδεία φαίνεται να διαβρώνουν ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία σημαντικών ανεξάρτητων θεσμών, όπως η Κεντρική Τράπεζα και ο γενικός ελεγκτής, την ίδια στιγμή που η εμπιστοσύνη σε πολιτικούς θεσμούς δείχνει να διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016.

Την ίδια στιγμή που η ερευνητική επιτροπή αναζητά πολιτικές ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, η κοινή γνώμη φαίνεται να δείχνει το υπουργείο οικονομικών, που υποχώρησε περισσότερο από σχεδόν όλους στη μέτρηση εμπιστοσύνης.  Δείχνει επίσης την κυβέρνηση, τη βουλή, τα πολιτικά πρόσωπα και τα κόμματα.

Η παρέμβαση του γενικού ελεγκτή και της εκκλησίας στα θέματα της παιδείας, υπέρ των κυβερνητικών προτάσεων, φαίνεται να διαβρώνει και τη δική τους αξιοπιστία, που στην περίπτωση του ελεγκτή έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2016 και της εκκλησίας στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει η έρευνα τα τελευταία χρόνια.

Οι μόνοι δημόσιοι οργανισμοί που φαίνεται να διαφεύγουν γενικότερης απαξίωσης είναι τα δύο πανεπιστήμια, Κύπρου και ΤΕΠΑΚ.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζει να θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δημόσιος οργανισμός στην Κύπρο με βαθμολογία 7,6 από τα 10 από 7,4 στην προηγούμενη έρευνα.  

Το ΤΕΠΑΚ έλαβε 6 έναντι 5,5 στην προηγούμενη έρευνα, πετυχαίνοντας μεγάλη βελτίωση σε ένα γενικώς αρνητικό κλίμα.

Η βαθμολογία για τον γενικό ελεγκτή μειώθηκε στο 6,6 από 7,2 στην προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθούν η γενική εισαγγελία, οι τοπικές αρχές, οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις και τα δικαστήρια.

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιοπιστίας έλαβαν τα πολιτικά κόμματα, που εν μέσω των διεργασιών της ερευνητικής επιτροπής για το Συνεργατισμό και την απουσία εκλογικών διαδικασιών, φαίνεται να εισέρχονται σε νέο κύκλο φθοράς.

Οι μετρήσεις αξιοπιστίας γίνονται από τη RAI για λογαριασμό της StockWatch από το 2013.

Το μέγεθος του δείγματος για τα νοικοκυριά ήταν 600 άτομα. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες 18 χρονών και άνω.

Η μεθοδολογία ήταν τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία.

Η μέθοδος συλλογής στοιχείων ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 3-7 Σεπτεμβρίου 2018.

Της Γεωργίας Χαννή