You are here

Διευθυντής ΙδΕΚ: Εξαιρετική η πρόοδος στην καινοτομία

24/09/2022 06:00

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Κύπρος στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας είναι εξαιρετική, αφού βρίσκεται πλέον στη 10η θέση και ανήκει δικαιωματικά στην κατηγορία των strong innovators, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ, αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), Θεόδωρος Λουκαΐδης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι έχουμε πλέον μία ραγδαία αναπτυσσόμενη ερευνητική και καινοτόμο επιχειρηματική κοινότητα, με ταλαντούχο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, η οποία είναι αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί, απόρροια τόσο του νέου συστήματος διακυβέρνησης έρευνας και καινοτομίας, όσο και της αυξημένης επένδυσης που γίνεται στον τομέα.

Απαντώντας για τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ο κ. Λουκαΐδης, είπε ότι πρόκειται για την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα, την ενίσχυση της διασύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία, την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ της επιχειρηματικής και ερευνητικής κοινότητας και την αύξηση της ιδιωτικής επένδυσης, σε έρευνα και ανάπτυξη.

Πρόσθεσε, ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση που επικεντρώνει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας τις ενέργειές του, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και υπηρεσιών του, αλλά και με σειρά άλλων δράσεων που υποστηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Στη συνέντευξη, κάνει ιδιαίτερη αναφορά, στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΙδΕΚ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, με προϋπολογισμό €150 εκατ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τρεις ανοικτές προσκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης «Τεχνολογίες Διττής Χρήσης» - σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας - με προϋπολογισμό €2.7 εκατ. που τρέχουν την περίοδο αυτή.

Βραδιά του ερευνητή 2022 στην πλατεία Ελευθερίας

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, με την ευκαιρία του European Researchers’ Night το οποίο επιστρέφει φέτος για 16η χρονιά και μετά από δύο χρόνια με φυσική παρουσία, ο κ. Λουκαΐδης δήλωσε, ότι θα πραγματοποιηθεί σε ένα αλλιώτικο χώρο από ότι έχουμε συνηθίσει το κοινό, την Πλατεία Ελευθερίας στις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 09:00 το πρωί μέχρι και τις 10:00 το βράδυ.

Ερευνητές και ερευνήτριες θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ενώ θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά πειράματα με τη χρήση τεχνολογίας, πολυμέσων και προσομοιώσεων, βραβεύσεις, καθώς και ψυχαγωγικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, όπως εξήγησε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους