You are here

Στα €100 εκ. το κόστος εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία

03/06/2019 19:50

Στα €100 εκ. ανέρχεται το κόστος εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία, σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας το οποίο δέχεται ήδη επικρίσεις για τη στάση που τηρεί έναντι στο εν λόγω ζήτημα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο απαντά στις φωνές των τελευταίων ημερών αναφορικά με την ανάγκη τοποθέτησης κλιματιστικών μονάδων σε όλες τις αίθουσες των σχολικών κτηρίων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές και δάσκαλοι / καθηγητές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενθαρρύνει τη χρήση παθητικών συστημάτων δροσισμού/αερισμού και αποτρέπει τη χρήση ενεργοβόρων συστημάτων, στοχεύοντας στη δημιουργία κτηρίων με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.

Προσθέτει ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση των σχολικών μονάδων γίνεται με τη χρήση προηγμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, τα οποία είναι ιδανικά για κτήρια εκτεθειμένα σε υψηλές θερμοκρασίες και πως η χρήση ανεμιστήρων, που ήδη εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, συνεισφέρει στην επίτευξη θερμικής άνεσης.

Σημειώνεται ότι η καθολική εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στους σχολικούς χώρους θα επιφέρει σημαντική αύξηση του ηλεκτρικού φορτίου παγκύπρια και πως η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων έρχεται σε αντίθεση με τους ενεργειακούς και στρατηγικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε σχέση με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολικά κτήρια, αφού η κατανάλωση ενέργειας των κλιματιστικών θα είναι πολλαπλάσια της εξοικονόμησης που θα προκύψει από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και συναθροίζοντας και άλλους παράγοντες, όπως η κεφαλαιουχική επένδυση των €100 και πλέον εκ. που απαιτούνται για εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων στις αίθουσες διδασκαλίας, το υψηλό μόνιμο λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης, επιδιόρθωσης και αντικατάστασης, τα κτηριολογικά και άλλα χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις περιορισμένες ώρες λειτουργίας των σχολείων εντός των ωρών αιχμής και των ημερών καύσωνα, κρίνεται ότι η εφαρμογή των προαναφερόμενων παθητικών και άλλων μέτρων, όπως η εξωτερική θερμομόνωση, η σκίαση, η αντικατάσταση κουφωμάτων και η εγκατάσταση ανεμιστήρων, είναι οι καταλληλότερε ενδεδειγμένες ενέργειες» υποδεικνύει το υπουργείο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι εξετάζονται περιπτώσεις εγκατάστασης κλιματιστικών μονάδων και σε αίθουσες διδασκαλίας, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι και ότι ήδη τοποθετούνται κλιματιστικά στα γραφεία διευθυντών, γραμματείας, αίθουσες εκπαιδευτικών, ιατρεία, αμφιθέατρα, αίθουσες εκδηλώσεων, εργαστήρια θερινών σχολείων, Μονάδες Ειδικής Εκπαίδευσης και ειδικές αίθουσες διδασκαλίας.

Καταλήγοντας, το υπουργείο δηλώνει ότι θα μελετά κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ότι  εκεί όπου η υλικοτεχνική υποδομή το επιτρέπει δεν είναι αντίθετο στον τοποθέτηση κλιματιστικών και στις αίθουσες διδασκαλίας, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα άλλα διαθέσιμα και αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εντείνονται οι επικρίσεις

Απογοήτευση και έκπληξη για την ανακοίνωση του υπουργείο εξέφρασε ο επικεφαλής του γραφείου παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το υπουργείο λέει πως «δεν προτίθεται να πράξει οτιδήποτε και παραπέμπει το χειρισμό του όλου θέματος σε ένα απροσδιόριστο, μακροπρόθεσμο μέλλον. Επικαλείται ευρωπαϊκές οδηγίες ενώ ομολογεί ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το κόστος».

Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει ότι οι καιρικές συνθήκες στην Κύπρο επιβάλλουν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη μαθησιακή διαδικασία και ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις πέραν των κλιματιστικών, οι οποίες πρέπει να μελετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα.

«Στην πατρίδα μας οι καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται λόγω κλιματικής αλλαγής. Αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα τα σχολεία μας θα καταστούν για μεγάλες χρονικές περίοδοι αφιλόξενα για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας» αναφέρει.

Επικρίνει παράλληλα το υπουργείο ότι αντιμετωπίζει το θέμα επιδερμικά και χωρίς την ανάλογη σοβαρότητα, καλώντας το ίδιο και την κυβέρνηση να προβληματιστούν σοβαρά και να δημιουργήσουν υποφερτές συνθήκες διδασκαλίας στα σχολεία.

Το θέμα ήρθε για μια ακόμα χρονιά στην επιφάνεια μετά από ανάρτηση του γραμματέα της ΠΟΕΔ Χάρη Χαραλάμπους ο οποίος μεταξύ άλλων, σημείωσε πως με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 40 βαθμούς, «η κατάσταση είναι αφόρητη, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς» και πως «δεν γίνεται μάθημα, αλλά προσπάθεια για επιβίωση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο δήμος θα αναλάβει τα έξοδα εγκατάστασης κλιματιστικών στα σχολεία της Αγίας Νάπας.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 30 περίπου τάξεις στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό της Αγίας Νάπας και ότι το κόστος είναι μηδαμινό σχετικά με το τι θα προσφέρει η εγκατάσταση κλιματιστικών.

Σε ανάρτησή του ωστόσο, εκφράζει την ελπίδα το υπουργείο να μην υποχρεώσει τον δήμο να καλύπτει το κόστος ηλεκτροδότησης για τη χρήση των κλιματιστικών πληρώνοντας το λογαριασμό της ΑΗΚ.

Μ.Χ.