You are here

Απαντά στο ΑΚΕΛ για τα απόβλητα το υπ. Γεωργίας

20/04/2022 10:20

Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για τη Μονάδα Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης δίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας.

Με χθεσινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για κωλυσιεργία για τη διαχείριση του προβλήματος από το 2021.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά το 2009 και επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, η Κύπρος δέχθηκε καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την λειτουργία ακατάλληλων χωματερών, παρά τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Κατά τη διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη οι ακατάλληλες χωματερές έκλεισαν, ενώ ξεκίνησε ήδη η αποκατάσταση τους σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, σημειώνεται.

Το ΥΓΑΑΠ αναφέρει ότι ενημερώσει για τη νέα ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων στην Κύπρο σε πλαίσια ΕΕ, επισημαίνεται. Η στρατηγική αναφέρεται σε σχέδια και μέτρα όπου η χώρα θα υιοθετήσει τις αρχές κυκλικής οικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και σχεδιασμούς για κατασκευή μονάδων διαχείρισης οργανικών αποβλήτων από την διαλογή στη πηγή.

Τα σχέδια έχουν προϋπολογιστεί σε ποσό πέραν των €70 εκατ. για την επόμενη τριετία και περιλαμβάνουν και την αναβάθμιση της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι τον Μάιο και με συνοπτικές διαδικασίες προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός για το νέο κύτταρο στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κόσιη, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης του κύκλου ζωής του υφιστάμενου κυττάρου, ο οποίος, χωρίς επιπλέον μέτρα, φτάνει μέχρι το Νοέμβριο.

Το ΥΓΑΑΠ καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να προβούν σε εποικοδομητικές εισηγήσεις, όχι μηδενιστικές προσεγγίσεις όπως υιοθετεί το ΑΚΕΛ, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην χθεσινή ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αποσπασματικά και δεν είναι μακροχρόνιες λύσεις, ενώ τόνισε ότι «η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων, με μαθηματική ακρίβεια μάς οδηγεί σε πρακτικές του παρελθόντος όπως η ταφή στερεών απορριμμάτων και η μετατροπή των μονάδων σε ανεξέλεγκτους σκυβαλότοπους. Πρακτική, η οποία είναι παράνομη και περιβαλλοντικά επιβλαβής».

Μ.Κ.