You are here

Αξιολογούν την κατάσταση λόγω αυξημένων πυρκαγιών

14/08/2018 16:58

Η αξιολόγηση της κατάστασης και το επίπεδο ετοιμότητας προς ανταπόκριση των αυξημένων περιστατικών που παρατηρούνται φέτος σε αστικές και δασικές περιοχές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου και της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Υπουργού σήμερα στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας.

Ο κ. Νικολάου ενημερώθηκε για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ανταπόκρισης παρά τα αυξημένα περιστατικά που παρατηρούνται φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε αγροτικές περιοχές φέτος μέχρι και τον Ιούλιο ήταν 2251, σε σχέση με 1814 που ξέσπασαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2017. Περαιτέρω, υπήρξε σημαντική αύξηση όσον αφορά τις κακόβουλες πυρκαγιές (εμπρησμούς) που τέθηκαν φέτος, όπου τέθηκαν 150 το 2018 μέχρι και το τέλος Ιουλίου, ενώ το 2017 τέθηκαν 111, αντίστοιχα. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι παρόλο που για πρώτη φορά έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης άτομα που έθεσαν κακόβουλα πυρκαγιές, οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε, να καταγγέλνουμε τέτοια περιστατικά και να απομονώνουμε άτομα που προφανώς ηδονίζονται με το να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον, για την προστασία των δασών μας που ανήκουν στις μελλοντικές γενεές.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η καταγραφή και ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για σκοπούς πρόληψης, εξαιτίας των αυξημένων κακόβουλων ενεργειών – εμπρησμών καθώς και η υποβολή της έκθεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μετά και από τη συμμετοχή μελών της στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, με στόχο την καταγραφή των αναγκών επικαιροποίησης των σχεδίων δράσης.

Τέλος, συζητήθηκαν οι δυνατότητες της Υπηρεσίας για άμεση παρέμβαση στα περιστατικά που προκύπτουν ώστε να αντιμετωπίζονται οι πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, καθώς επίσης και η ανάγκη ανάθεσης σε εμπειρογνώμονα μελέτης αναφορικά με τα θέματα συντονισμού.