You are here

Δεν καλύπτει τις ανάγκες η βροχόπτωση

15/12/2021 07:29

Πολύτιμες χαρακτηρίζουν αρμόδιοι τις βροχές των τελευταίων ημερών για τους γεωργούς. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η βροχόπτωση που σημειώνεται δεν είναι αρκετή για να συμβάλλει στην αύξηση της πληρότητας των φραγμάτων.

Όπως υποστηρίζεται, η πληρότητα των φραγμάτων παραμένει ακόμα πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης.

«Κακή μέχρι μέτρια» η βροχόπτωση

Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch, του τεχνικού μηχανικού 1ης τάξης του τμήματος υδάτων Μάριου Χατζηκωστή, η βροχόπτωση μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από κακή μέχρι μέτρια, καθώς ο μέσος όρος αποθηκευμένης ποσότητας στα φράγματα, κυμαίνεται μόλις στο 47,7%, λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης.

Όπως διευκρίνισε, η πληρότητα μέχρι τώρα είναι στα 138,8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί σε 47,7% της ολικής χωρητικότητας των φραγμάτων, σε σύγκριση με 215,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού πέρσι ή 74,1% της ολικής τους χωρητικότητας.

Η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων, κυμαίνεται στα 290 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

«Για να είμαστε ικανοποιημένοι θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να εισρεύσουν στα φράγματα άλλα 96 εκατ. κυβικά μέτρα νερού», τόνισε ο κ. Χατζηκωστής.

Ο βαθμός πληρότητας σε κάθε φράγμα

Ο κ. Χατζηκωστή σημείωσε ότι στο μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, του Κούρη, η αποθηκευμένη ποσότητα είναι στο 48,4% της χωρητικότητάς, σε σύγκριση με 78,9% της αντίστοιχης περσινής, ενώ η χωρητικότητα ανέρχεται στα 115 εκατ. κυβικά μέτρα νερού.

Στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα, του Ασπρόκρεμμου, η χωρητικότητα ανέρχεται στα 52,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το επίπεδο πληρότητας σήμερα, ανέρχεται στο 63,6% της χωρητικότητας του.

Σε ότι αφορά το αμέσως επόμενο από τα τρία μεγαλύτερα της Κύπρου, το φράγμα της Ευρέτου, η χωρητικότητα ανέρχεται στα 24 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, με την πληρότητα να ανέρχεται σήμερα στο 49,2 % της συνολικής χωρητικότητάς του.

Στο τέταρτο στη σειρά φράγμα, της Καλαβασού, η χωρητικότητα κυμαίνεται στα 17,1 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και η πληρότητα στο 40,6%, μέχρι στιγμής.

Στο φράγμα της Κανναβιού το οποίο τροφοδοτεί την περιοχή της Πάφου, η χωρητικότητα ανέρχεται στα 17,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού με την πληρότητα να αγγίζει σήμερα το 42,4% της συνολικής χωρητικότητας του.

Στο φράγμα Λευκάρων η αποθηκευτική ικανότητα ανέρχεται στα 13,9 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, με την πληρότητα να αντιστοιχεί μέχρι στιγμής, στο 69,6% της χωρητικότητας του φράγματος.

Στο φράγμα του Διπόταμου η χωρητικότητα κυμαίνεται στα 15,5 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και το επίπεδο πληρότητας φτάνει στο 37,1%.

Στο φράγμα Γερμασόγειας η χωρητικότητα ανέρχεται στα 13,5 εκατ. κυβικά μέτρα ενώ η υφιστάμενη πληρότητα αντιστοιχεί στο 12,2% της χωρητικότητας του φράγματος.

Στο φράγμα της Αρμίνου η χωρητικότητα ανέρχεται μόλις στα 4,3 εκατ. κυβικά μέτρα με την πληρότητα να ανέρχεται στο 52,9% της χωρητικότητας.

Στο φράγμα των Πολεμιδιών η αποθηκευτική ικανότητα ανέρχεται στα 3,4 εκατ. κυβικά μέτρα και η πληρότητα αντιστοιχεί στο 31% ενώ, στο φράγμα της Άχνας η χωρητικότητα ανέρχεται στα 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα νερού με την πληρότητα να φτάνει στο 28,9%.

Τα πιο σημαντικά φράγματα τα οποία υπάγονται στο έργο του νότιου αγωγού και τροφοδοτούν όλες τις επαρχίες με νερό άρδευσης και ύδρευσης είναι του Κούρη, Καλαβασού, Λευκάρων, Διπόταμου, Γερμασόγειας, Αρμίνου, Πολεμιδιών και το φράγμα της Άχνας το οποίο τροφοδοτεί ανάγκες άρδευσης στα Κοκκινοχώρια.

Στα οκτώ σημαντικότερα φράγματα του νότιου αγωγού, η συνολική αποθηκευμένη ποσότητα ανέρχεται στα 84,987 εκατ. κυβικά μέτρα που ισοδυναμεί στο 44,9% της πληρότητας τους, σε σύγκριση με πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο, που η αντίστοιχη πληρότητα έφτασε στα 138,446 εκατ. κυβικά μέτρα και στο 73,1% της χωρητικότητας τους.

Προσδοκίες για βελτίωση τους επόμενους μήνες

Ο κ. Χατζηκωστής, σημείωσε ότι η μετεωρολογική χρονιά μπορεί μέχρι στιγμής να είναι κακή, όμως από μήνα σε μήνα ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά καλή χρονιά.

«Εν πάση περιπτώσει όμως, για να είμαστε ευχαριστημένοι θέλουμε εισροή στα φράγματα 96 εκατ. κυβικά μέτρα νερού μέχρι το Μάρτιο, καθώς η εισροή από την 1η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα κυμαίνεται μόλις στο 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα νερού», είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά τα δεδομένα, καθώς όπως επεσήμανε, η βροχόπτωση των τελευταίων ημερών επικεντρώνεται στις πόλεις.

«Αν και πολύτιμη για τους γεωργούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και για το σύστημα ύδρευσης και άρδευσης», είπε.

«Εμάς μας ενδιαφέρει να βρέξει αρκετά στις νοτιοδυτικές ορεινές περιοχές του Τροόδους, για να εισρεύσει νερό στα φράγματα», εξήγησε ο κ. Χατζηκωστής.

Σημείωσε ότι με τις βροχές των τελευταίων ημερών υπολογίζεται να καλυφθούν 150 χιλ. κυβικά μέτρα νερού, «που καταναλώνουμε κάθε μέρα για άρδευση και ύδρευση», όπως είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου