You are here

Ελεγκτής: Αδυναμίες στις συμβάσεις για ΟΕΔΑ Κόσιης

19/12/2022 13:40

Ειδική έκθεση για τον έλεγχο δημόσιων διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων του υπουργείου γεωργίας, αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος, εξέδωσε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ).

Η έκθεση της ΕΥ, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, δηλαδή της μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης, για την οποία όπως αναφέρεται το υπουργείο δεν προχώρησε στις σωστές διαδικασίες ανοικτού διαγωνισμού παρά μόνο μετά από σύσκεψη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Αναφορικά με την μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου, η ΕΥ αναφέρει ότι το υπουργείο έδωσε €3,9 εκατ. προς την ανάδοχο εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η ΕΥ τόνισε ότι το ποσό ήταν €2 εκατ., νοουμένου ότι η ανάδοχος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του.

Ακόμη, το τμήμα αναπτύξεως υδάτων, σύμφωνα με την ΕΥ, λανθασμένα προχώρησε σε αγορά νέου τεμαχιστή ογκώδων απόβλητων για τη μονάδα στο Πεντάκωμο, έπειτα από καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ΕΥ, την ευθύνη είχε η ανάδοχος εταιρεία.

Σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και συναφών εργασιών στην Άχνα, η ΕΥ διαπίστωσε ελλείψεις στα έγγραφα του διαγωνισμού, ενώ μετά την υποβολή προσφορών δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή έναρξη του κατασκευαστικού συμβολαίου, λόγω προσφυγών για την κατακύρωση του διαγωνισμού.