You are here

Το ΕΤΕΚ ζητά ανάκληση αδειών για Θαλασσινές Σπηλιές

16/03/2018 15:44

Την θέση ότι ίσως έχει έρθει η στιγμή να απαιτηθεί η ανάκληση της διοικητικής πράξης με την οποία εντάχθηκε η περιοχή των θαλασσινών σπηλιών σε ζώνη ανάπτυξης και ανάκληση των αδειών καθώς και η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ΕΤΕΚ Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως απευθυνόμενος στο σύνολο της κοινωνίας.

«Ίσως να έχει έρθει η στιγμή να σηκώσουμε το βάρος της ανευθυνότητας μας απαιτώντας την ανάκληση της διοικητικής πράξης βάσει της οποίας εντάχθηκε η ευαίσθητη αυτή περιοχή σε ζώνη ανάπτυξης και την ανάκληση των αδειών που εκδόθηκαν βάσει αυτής», αναφέρει.

Ίσως, προσθέτει, «να έχει έρθει η στιγμή να απαιτήσουμε την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου αναλαμβάνοντας ως κοινωνία το κόστος της αδράνειας μας».

«Την ίδια ώρα θα πρέπει να απαιτήσουμε όπως ληφθούν εκείνα τα μέτρα αποτροπής ανάλογων περιστατικών στο μέλλον», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «τα εργαλεία υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Και η τελευταία δημιουργείται κύρια από τη λαϊκή απαίτηση».

Αν όχι τότε, αναφέρει ο κ. Χατζηοδυσσέως, «πολύ φοβάμαι πως έπονται ανάλογες, αν όχι και χειρότερες περιπτώσεις στον Ακάμα, στο Ακρωτήρι και αλλού με μη αναστρέψιμες πλέον συνέπειες».

Ο κ. Χατζηοδυσσέως παραθέτει ιστορικό της υπόθεσης αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το 1999 το ΕΤΕΚ είχε φθάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτρέψει την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς δυστυχώς να βρει ανταπόκριση και στήριξη». Αντίθετα, προσθέτει, παρατίθεται χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο, πως στο πλαίσιο της υπεράσπισής της η Πολιτεία επέλεξε να αμφισβητήσει πως στους σκοπούς του Τεχνικού της Συμβούλου, που θέσπισε με βάση νόμο της Δημοκρατίας, περιλαμβάνεται η προστασία του περιβάλλοντος, θέση που αποδέχτηκε δυστυχώς το Δικαστήριο».

Δέκα περίπου χρόνια μετά, το 2008, αναφέρει, «το έγκλημα επαναλαμβάνεται με την έκδοση Ατομικής Διοικητικής Πράξης από τον τότε Υπουργό στο πλαίσιο της εξέτασης ενστάσεων, για απόδοση δικαιώματος ανάπτυξης στην περιοχή που δεσπόζει στις φωτογραφίες που βλέπουμε σήμερα».