You are here

Χρυσοφόρα μπάζα στη Hellenic Copper Mines

31/07/2018 07:05

Περιβαλλοντική μελέτη για τη μεταφορά και εκμετάλλευση των χρυσοφόρων μπαζών από το μεταλλείο χρυσού του Μαθιάτη, κατέθεσε η εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής.

Τα χρυσοφόρα μπάζα χρονολογούνται από το 1935 όταν η αμερικανική εταιρεία Cyprus Mines Corporation (CMC) διενεργούσε εκσκαφές στο χρυσοφόρο μεταλλείο.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Hellenic Copper Mines Ltd Ντίνος Ξυδάς, ο χώρος γύρω από το μεταλλείο παραμένει ανεκμετάλλευτος εδώ και πάρα πολλά χρόνια και έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ενώ η περιοχή ρυπαίνεται και από διάφορες άλλες δραστηριότητες.

«Για την εταιρεία μας η οποία δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση πολυτίμων μετάλλων (χρυσό και άργυρο) τα συγκεκριμένα μπάζα είναι αξιοποιήσιμης περιεκτικότητας σε χρυσό» είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «τα μπάζα είναι πολύ πλουσιότερα σε χρυσό από ότι το ίδιο το ορυχείο».

Σημείωσε επίσης ότι ανέλαβαν τη δέσμευση αφού εξασφαλίσουν την απαιτούμενη άδεια και αφαιρέσουν τα μπάζα να προβούν σε αποκατάσταση της περιοχής και να κάνουν διάφορα άλλα έργα όπως πάρκο, μονοπάτια προς το δάσος και άλλα.

Ο κ. Ξυδάς υπενθύμισε ότι η εταιρεία είχε υποβάλει το 2015 αίτηση για επισκόπηση και εξόρυξη χρυσού η οποία όμως δεν προχώρησε με το δικαιολογητικό ότι υπάρχουν αρχαία στον κρατήρα του μεταλλείου.

Ο κοινοτάρχης Μαθιάτη Θεόδωρος Τσάτσος, ο οποίος τάσσεται υπέρ της συνέχισης της ανασκαφής στον κρατήρα του μεταλλείου και της μεταφοράς των μπαζών από την εταιρεία Hellenic Copper Mines Ltd, τόνισε ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε αντισταθμιστικά έργα τα οποία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της κοινότητας τους.

Πρόσθεσε ότι το κοινοτικό συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς των μπαζών και των μέτρων αποκατάστασης της περιοχής από την εταιρεία.

Στο μικροσκόπιο της περιβαλλοντικής αρχής η ΜΕΕΠ

Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (MEΕΠ), η οποία κατατέθηκε στην περιβαλλοντική αρχή, το προτεινόμενο έργο αφορά την φόρτωση – μεταφορά για αξιοποίηση, του οξειδωμένου χρυσοφόρου μεταλλεύματος που βρίσκεται στοιβαγμένο σε σωρούς στην ευρύτερη περιοχή του παλαιού μεταλλείου του Στρογγυλού. Το μετάλλευμα αυτό αποτελεί απόρριμμα παλαιάς μεταλλευτικής δραστηριότητας που, εξαιτίας του τρόπου που έχει αποτεθεί, αποτελεί πηγή ρύπανσης της περιοχής.

Το μετάλλευμα θα φορτωθεί και θα μεταφερθεί στη μεταλλευτική της Σκουριώτισσας για περαιτέρω κατεργασία και ασφαλή τελική απόθεση σε κατάλληλο και αδειοδοτημένο χώρο (τμήμα κοιλότητας μεταλλείου).

Η ποιότητα και η ποσότητα του χρυσοφόρου μεταλλεύματος της περιοχής Στρογγυλού έχει υπολογισθεί με ακρίβεια, κατόπιν εκτέλεσης ενδελεχών γεωλογικών ερευνών. Σκοπός της HCM είναι η έναρξη των δραστηριοτήτων αξιοποίησης κατόπιν απόκτησης των απαραίτητων αδειών σύμφωνα με την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Η έκταση του προτεινόμενου έργου είναι 0,01km2, στην οποία περιλαμβάνονται μόνο οι σωροί των μπαζών και οι δρόμοι προσπέλασης, οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο υφιστάμενοι χωμάτινοι δρόμοι. Καθώς οι εργασίες που θα εκτελούνται είναι αποκλειστικά χωματουργικές, μικρής έκτασης και έντασης δεν απαιτείται σταθερός εξοπλισμός, ούτε μόνιμες εγκαταστάσεις. Ο μόνος εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι ένας μικρός αριθμός χωματουργικών μηχανημάτων. 

Στην περιοχή του Μαθιάτη υπάρχουν δύο μεταλλεία, το νότιο κοίτασμα που είναι το μεταλλείο του Στρογγυλού όπου εξήχθησαν χρυσός και άργυρος και χρονολογείται στα 600 π.χ. και το δεύτερο είναι το βόρειο κοίτασμα το οποίο ήταν μεταλλείο εξόρυξης κυρίως σιδηροπυρίτη και σε δευτερεύουσα σημασία χρυσός και άργυρος καθώς και χαλκός.

Της Ηρώς Ευθυμίου