You are here

Οδηγίες ΠτΔ για ενίσχυση πλαισίου πρόληψης πυρκαγιών

13/07/2021 08:33

Οδηγίες για να προχωρήσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αποφεύγοντας, εκεί που είναι εφικτό, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χθες βράδυ κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο Προεδρικό.

Επίσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες, εντός δεκαπενθημέρου, να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, μετά τη σύσκεψη για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών που άρχισε γύρω στις 19.00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10.00 και στην οποία συμμετείχαν όλα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπηρεσίες και φορείς της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από μερικές βδομάδες με περιεχόμενο την αξιολόγηση των μέτρων που λαμβάνει η Δημοκρατία για την αντιμετώπιση εκτάκτων κρίσεων πυρκαγιών».

Ανέφερε ότι καταγράφηκε η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, πιο συγκεκριμένα από το 2016 μέχρι σήμερα, για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου κρίσεων, ενώ έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην τριετία 2021-2023, όπως σημείωσε, είτε μέσω των κρατικών προϋπολογισμών είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι δαπάνη 18 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπεται μέσω του Ταμείου και επιπλέον 10 εκ. ευρώ μέσω των κρατικών προϋπολογισμών.

«Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και εισηγήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε συγκεκριμένα θέματα», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταγράφηκαν συγκεκριμένα μέτρα για ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, όπως, για παράδειγμα, είναι η ενίσχυση των μεθόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών, η αναβάθμιση του θεσμού των εθελοντών, η ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης, η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, η αυστηριοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αμεσότερη επίταξη ιδιωτικών μέσων».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για να προχωρήσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα αποφεύγοντας, εκεί που είναι εφικτό, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες», κατέληξε.