You are here

Προσδοκίες ΠτΔ για φλέγουσα Σολέα

21/06/2016 06:15
Προσδοκίες ότι μέχρι απόψε θα τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας εξέφρασαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Πάντως μέχρι το μεσημέρι ήταν εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας η οποία μαίνεται για τρίτη μέρα.

Αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν στο μέτωπο Σπήλια, Κούρδαλι και Λημέρια ενώ εκτός ελέγχου ήταν και το μέτωπο της φωτιάς στην Ασίνου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το πρωί τις πληγείσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές περιοχές στη Σολέα.

Ο πρόεδρος μετέβη γύρω στις 11 το πρωί στην Ευρύχου, όπου είχε συνάντηση με τον έπαρχο Λευκωσίας, τον κοινοτάρχη Ευρύχου, τον αρχηγό της αστυνομίας, στην παρουσία του υπουργού δικαιοσύνης και δημόσιας τάξης, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου.

Κατά τη σύσκεψη ο πρόεδρος ενημερώθηκε για την κατάσταση στην περιοχή της Ευρύχου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποτροπή μεγαλύτερης καταστροφής από τις πυρκαγιές.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη σε πληγείσες περιοχές, όπως τα Σπήλια και το Κούρδαλι.

Αργότερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε σύσκεψης στο κέντρο συντονισμού στη Γαλάτα με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είναι καιρός ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να αρχίσει να σκέφτεται ότι πέραν του εγώ υπάρχει και το εμείς και πέραν του δικού μας σπιτικού υπάρχει το φυσικό περιβάλλον, οι κοινότητες και ανθρώπινες ζωές».

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτές τις ώρες η σκέψη είναι προς τις οικογένειες των θυμάτων και ότι η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους.

Συνεχάρη όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις δυνάμεις και τους εθελοντές που προσπαθούν με κίνδυνο της ζωή τους να αντιμετωπίσουν μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή.

Ο πρόεδρος είπε ενδεικτικά ότι υπήρξε χθες διακοπή στην ύδρευση σε συγκεκριμένη κοινότητα και οι εθελοντές αποκατέστησαν την παροχή ενώ άλλοι 150 εθελοντές είναι στα πεδία της λαίλαπας.

Σημείωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη αυριανή του συνεδρίαση θα επιληφθεί όλων όσων προέκυψαν και θα είναι συμπαραστάτης στις οικογένειες των θυμάτων και αρωγός για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

«Θα υπάρξει απόφαση», είπε, «για ένα συντονισμένο προγραμματισμό πλήρους αναδάσωσης των περιοχών που υπέστησαν αυτή τη μεγάλη καταστροφή».

«Για πρώτη φορά, ανέφερε, παρουσιάζεται τόσος μεγάλος αριθμός πτητικών μέσων για αντιμετώπιση της φωτιάς, ως αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών και κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ως το βράδυ να ελεγχθεί το μέτωπο των φωτιών.

Αισιοδοξία ότι μέχρι απόψε θα τεθεί έλεγχος της πυρκαγιάς εξέφρασε και ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά πλησιάζει απειλητικά τις κατοικημένες περιοχές Σπήλια και Κούρδαλι οι οποίες έχουν ήδη εκκενωθεί.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται και τα Καννάβια.

Την ίδια ώρα ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης από αέρος και ξηράς συνεχίζουν το τιτάνιο έργο τους για κατάσβεση της πυρκαγιάς που χαρακτηρίζεται πλέον μία από τις χειρότερες στα χρονικά της Δημοκρατίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάζονται περισσότερα από 60 πυροσβεστικά οχήματα του τμήματος δασών, της πυροσβεστικής της πολιτικής άμυνας, της επαρχιακής διοίκησης και των κοινοτικών συμβουλίων.

Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν επίσης δεκάδες υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Έχασαν τη ζωή τους δύο δασοπυροσβέστες

Δύο δασοπυροσβέστες που συμμετείχαν στη γιγαντιαία επιχείρηση κατάσβεσης της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Σοφοκλέους 49 ετών από τη Λακατάμια πατέρα πέντε ανήλικων παιδιών και τον Μάριο Αριστοτέλους 44 χρόνων ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή ενώ νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο Σοφοκλέους τραυματίστηκε θανάσιμα σε ανατροπή βυτιοφόρου στην κοιλάδα του Αγίου Θεοδώρου. Στο βυτιοφόρο επέβαινε και o Αριστοτέλους μαζί με τρίτο δασοπυροσβέστη ο οποίος νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας. Η κατάσταση του αν και κρίσιμη είναι εκτός κινδύνου.

Τραυματίστηκαν ακόμη σε ξεχωριστά περιστατικά λειτουργός του τμήματος δασών και μέλος της πολιτικής άμυνας.

Ο πρώτος υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και ο δεύτερος υπέστη κάταγμα στο χέρι.

Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους.

Tο τμήμα δασών ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το δυτικό μέρος της πυρκαγιάς που καλύπτει την περιοχή Ευρύχου - Πλατάνια και καταβάλλεται προσπάθεια για περιορισμό των μετώπων στην περιοχή Σπήλια - Κούρδαλι, στα Λημέρια δυτικότερα των Κανναβιών και Αγίας Ειρήνης, ενώ εντονότερο είναι το μέτωπο στην περιοχή Ασίνου.

Για την κατάσβεση της ασχολούνται πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του τμήματος δασών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της πολιτικής άμυνας, της επαρχιακής διοίκησης και κοινοτικών συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των πιο πάνω υπηρεσιών, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Στις προσπάθειες για κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος λαμβάνουν μέρος, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο κανατέρ και δύο ελικόπτερα super puma της ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων και τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και την Ιταλία.