You are here

Απάντηση στις επικρίσεις για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

02/06/2023 19:19

Έκπληξη για τις τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τον καταρτισμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, τονίζοντας πως η τελική πρόταση για τη σύσταση του ΣΕΑ διαμορφώθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Η τελική πρόταση για τη σύσταση και λειτουργία του ΣΕΑ, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, διαμορφώθηκε αφού λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν και οι απόψεις όλων των πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης σε δηλώσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να προσθέσει ότι έκπληξη ως προς τούτο προκαλούν οι τοποθετήσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με χθεσινές ανακοινώσεις τους ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση και ότι δεν λήφθηκαν υπόψη οι όποιες εισηγήσεις είχαν υποβάλει».

Υπενθυμίζοντας πως οι ίδιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε τις απόψεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι εισηγήσεις υπέβαλαν γραπτώς και τα δύο κόμματα, αρκετές εξ αυτών ήταν ταυτόσημες,  και λήφθηκαν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης. 

«Καλούμε να μελετήσουν πρώτα την τελική πρόταση, όπως διαμορφώθηκε, για να διαπιστώσουν την ενσωμάτωση και δικών τους εισηγήσεων», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι ούτε μπορεί να στοιχειοθετηθεί η όποια ανησυχία περί σύγκρουσης με συνταγματικές διατάξεις και επικαλέστηκε το σημείο 8 της πρότασης ότι οι αρμοδιότητες του ΣΕΑ θα ασκούνται ‘τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και των Υπουργών, σε σχέση με την άσκηση εκτελεστικής εξουσίας, και άνευ επηρεασμού των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου..’».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, «η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α.), ενός συμβουλευτικού οργάνου με αποστολή την εξυπηρέτηση του Εθνικού και δημόσιου συμφέροντος, κρίνεται ως αναγκαία, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, όπου το εθνικό ζήτημα αποτελεί και το κατ’ εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας της Κύπρου».

Όπως πρόσθεσε, αντίστοιχα Συμβούλια Εθνικής Ασφάλειας, με το ένα ή το άλλο όνομα και με διαφέρουσες αρμοδιότητες, διαθέτουν το σύνολο σχεδόν των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι γειτονικές μας χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο (περιλαμβανομένης της Τουρκίας).

Υπενθύμισε ακόμη πως η αποστολή του ΣΕΑ, η σύσταση του οποίου εμπίπτει στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι η παραγωγή σκέψης και ιδεών σε σχέση με την εθνική ασφάλεια και η υποβολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, μέσω αυτού, στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκτιμήσεων, συστάσεων και γνωμοδοτήσεων για την αντιμετώπιση απειλών και την οχύρωση και ενίσχυση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

«Η συγκροτημένη και τεκμηριωμένη γνώμη ενός Σώματος, το οποίο θα μελετά, ως εκ της αποστολής του, συστηματικά και σε συνεχή βάση τα πολυδιάστατα θέματα ασφαλείας θα αποτελεί ένα πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο στον Αρχηγό του Κράτους ως προς τη διαμόρφωση των σχετικών εθνικών στρατηγικών.  Την ίδια δυνατότητα ενημέρωσης από το ΣΕΑ, δια του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει και το Εθνικό Συμβούλιο, εάν βέβαια το επιθυμεί», κατέληξε.

Επανήλθε ο ΔΗΣΥ

Σε νέα δήλωσή του επί του θέματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, ανέφερε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναμένει από την κυβέρνηση να αποστείλει το τελικό κείμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να το μελετήσει ενδελεχώς. 

«Το μόνο που έχουμε ενώπιόν μας είναι το δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας. Είναι επί αυτού του δημοσιεύματος που ως Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώσαμε ότι ‘διαφαίνεται’ να μην ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις μας», σημειώνει.

 

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει, μετά την αποστολή των γραπτών εισηγήσεων «θεωρούμε αναγκαίο και επιβεβλημένο να καλεστούν οι πολιτικές δυνάμεις, ίσως στο Εθνικό Συμβούλιο, για ανταλλαγή απόψεων, διαδικασία που θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πριν τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου και τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».