You are here

Καθολικό «όχι» στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

15/06/2021 12:06

Καθολικό όχι εκ μέρους της αντιπολίτευσης έλαβε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ως προς την εισήγησή του για συνεργασία προς σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο ίδιος, σε γραπτή του δήλωση, επεσήμανε ότι παρά τις υπαρκτές και σεβαστές διαφωνίες, διαπίστωσε ισχυρή βούληση για εξεύρεση συναινέσεων.

Ο κύκλος των επαφών του προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε σήμερα με τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων.

Μετά το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ που είχαν χθες ανάλογες συναντήσεις στο προεδρικό, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων, δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όλα τα κόμματα, δήλωσαν ότι θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά για την προώθηση πολιτικών που θα είναι προς όφελος των πολιτών.

«Αυτό που ζητώ δεν είναι να συγκυβερνήσουμε. Στόχος μου δεν είναι να μοιραστώ τις ευθύνες τις διακυβέρνησης. Ζητώ να χτίσουμε γέφυρες ευθύνης, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τις νέες μεγάλες προκλήσεις», αναφέρει στη δήλωσή του ο ΠτΔ.   

Πρόσθεσε ότι αυτό που τόνισε στους αρχηγούς των κομμάτων, «είναι η ετοιμότητα της κυβέρνησης να βρίσκεται σε ένα διαρκή και δημιουργικό διάλογο με όλους, προκειμένου να επιτύχουμε την επιθυμητή συνεννόηση και συναίνεση, ώστε από κοινού να επιτύχουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος μας πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο φιλικό προς τους πολίτες», είπε.

«Στο ίδιο πνεύμα», ανέφερε, «ήταν και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους, για άλλη μια φορά, ευχαριστώ».

ΔΗΚΟ: Σημαντικές πολιτικές διαφορές

Το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με την οποία έχει σημαντικές πολιτικές διαφορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδοπουλος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, παράλληλα, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά για να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή», ενώ πρόσθεσε πως «αναμένουμε και από την κυβέρνηση να δείξει την ίδια εποικοδομητική διάθεση».

Αναφερόμενος στο σημείωμα που κρατούσε εξερχόμενος του προεδρικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί η κυβέρνηση να προωθήσει την αμέσως επόμενη περίοδο.

Αυτές ακριβώς τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πρόθεση να εξετάσουμε στα συλλογικά όργανα τις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα φέρει ένσταση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που θα κάνει, προσεγγίσει πρόσωπα που πρόσκεινται στο ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «δεν μπήκαμε σε μια νέα συζήτηση».

ΔΗΠΑ: Εκτός κυβερνητικού σχήματος, χωρίς δεσμεύσεις

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ, δήλωσε ότι η ΔΗΠΑ δεν θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

«Θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε στη βάση της εθνικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης χωρίς απαραίτητα να συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς δεσμεύσεις», είπε.
 
Άλλωστε, ανέφερε, «απόδειξη των προθέσεών μας για ευρύτερες συναινέσεις ήταν ακριβώς και η πρότασή μας για την προεδρία της Βουλής».

"Για εμάς άμεση προτεραιότητα είναι η συλλογική υλοποίηση ενός ελπιδοφόρου οράματος που θα επιτρέψει την άμεση δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού σχεδίου τολμηρών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων όσο ποτέ άλλοτε τομών που τόση ανάγκη έχει η κοινωνία και η πατρίδα, σημείωσε.
 
Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα υπουργοποίησης του Άγγελου Βότση, ο κ. Καρογιάν απάντησε «Σε καμία περίπτωση». Σημείωσε μάλιστα, πως θα μιλήσει εκτενέστερα για όλα, τις επόμενες ημέρες. «Ελπίζω Πέμπτη – Παρασκευή να πω αυτά τα οποία θέλω να πω», είπε. «Εγώ θα παραθέσω μόνο γεγονότα, τίποτε άλλο. Και ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του», ανέφερε.

Οικολόγοι: Πολλές οι διαφωνίες

«Έχουμε τόσες πολλές διαφωνίες που δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως «είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας, με αγαστή συνεργασία να προωθήσουμε τις σωστές πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, τα σωστά προγράμματα που θα επιφέρουν και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".
 
Έχουμε όμως, πρόσθεσε, «και μια σειρά από ενστάσεις όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης σε πάρα πολλά περιβαλλοντικά θέματα και είχα την ευκαιρία να τα μεταφέρω στον Πρόεδρο».
 
Ερωτηθείς για το θέμα της πρότασης για την προεδρία της Βουλής, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε σε συμφωνία μεταξύ κομμάτων η οποία χάλασε το απόγευμα πριν την Ολομέλεια. «Θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού για να μάθετε τις λεπτομέρειες», είπε.

Τα τρία όχι που εισέπραξε σήμερα ο ΠτΔ, προστίθενται στην ήδη αρνητική στάση που εξέφρασαν χθες φεύγοντας από το προεδρικό, οι αρχηγοί του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ.

Η ΕΔΕΚ που είχε αφήσει ανοικτό παράθυρο χθες, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να σημειώνει ότι για το θέμα θα αποφάσιζαν τα συλλογικά όργανα του σώματος, ανακοίνωσε σήμερα ότι «η συμμετοχή σε κυβέρνηση προϋποθέσει τη σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις. Η ΕΔΕΚ ήταν και παραμένει στον χώρο της αντιπολίτευσης».

Της Μαρίας Χαμπή