You are here

Θολό το μέλλον της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής

14/06/2021 13:41

Δύσκολο αναμένεται να είναι το έργο της δημιουργίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, καθώς τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές του προέδρου της Δημοκρατίας με ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες σύγκλισης.

ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ απέκλεισαν εκ νέου το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που επιδιώκει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, άφησε ανοικτό το παράθυρο συμμετοχής στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, σημειώνοντας ότι το θέμα θα εξετάσουν τα συλλογικά όργανα του Σώματος.

ΑΚΕΛ: Δεν υπάρχει υπόβαθρο συνεργασίας

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, με τον ίδιο να εξηγεί ότι «για να μπορέσει να υπάρξει κάτι τέτοιο χρειάζεται να υπάρχει πολιτική βάση, πολιτικό υπόβαθρο στο οποίο να στηρίζεται αυτή η συνεργασία».

«Είναι προφανές, σε ότι μας αφορά, ότι δεν έχουμε συγγενικές ή γειτνιάζουσες πολιτικές θέσεις με τον ΔΗΣΥ σε πάρα πολλά ζητήματα» είπε.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τα θέματα μεταρρυθμίσεων, ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ καθορίζει ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και των πολλών. «Όπου κρίνει ότι αυτό γίνεται, θα στηρίζει τις προτάσεις, το ΑΚΕΛ δεν έχει αναστολές επειδή προέρχονται από την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ», είπε.

Σημείωσε παράλληλα, πως εάν η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσει συναινετικά, θα πρέπει οι αρμόδιοι να ακούνε όλες τις απόψεις και να τις λαμβάνουν υπόψη στη διαμόρφωση προτάσεων, «και αυτό θα επιδιώξουμε», είπε. Σε ότι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, ανέφερε πως το κόμμα είχε καταθέσει εισηγήσεις που όπως είπε, δεν έγιναν αποδεκτές. Είμαστε, είπε, έτοιμοι να δούμε πως θα αναληφθούν οι δράσεις και να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά.

ΕΔΕΚ: Θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα

«Θα μεταφέρω τις απόψεις όπως και το σημείωμα που μου παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ για να ενημερωθούν και αυτά θα πάρουν τις αποφάσεις τους», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξερχόμενος του Προεδρικού.  

Όπως ανέφερε, αυτό το οποίο για την ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ σημαντικό «ανεξάρτητα αν θα υπάρχει συμμετοχή άμεση ή έμμεση από την πλευρά της ΕΔΕΚ», είναι ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών που να επιτρέπουν ουσιαστικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και τη σωστή λειτουργία της κρατικής δομής.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις όμως θα πρέπει να γίνουν, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, μακριά από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι δεν έγινε βολιδοσκόπηση συγκεκριμένων προσώπων της ΕΔΕΚ και πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η στάση του κόμματος στα συλλογικά όργανα, πριν συζητηθούν θέματα προσώπων.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα μετάβασης της ΕΔΕΚ από την αντιπολίτευση στην συμπολίτευση είπε ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο, «όμως αυτό δεν μας στερεί το δικαίωμα να λειτουργούμε με εποικοδομητική συνέργεια προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας», σημείωσε. 

ΕΛΑΜ: Δεν θα συμμετέχουμε

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου, σημείωσε ότι το ΕΛΑΜ δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που επιδιώκει το προεδρικό.

Το ΕΛΑΜ, είπε, θα παραμείνει ανεξάρτητη πολιτική δύναμη και θα μελετά ξεχωριστά κάθε πρόταση και νομοσχέδιο που θα έρχεται στη Βουλή. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε δεν έγινε συγκεκριμένη πρόταση προς το κόμμα.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμάχων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να συναντήσει αύριο τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και των Οικολόγων.

Μ.Χ.