You are here

Κ. Γιωρκάτζης: Oικονομικά προβλήματα στο δήμο Λ/σίας

25/09/2021 06:00

Πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Λευκωσίας, όπως και σχεδόν όλες οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με το δήμαρχο της Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι ετήσιες οικονομικές ανάγκες της πόλης είναι κατά €10 εκατ. μεγαλύτερες από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Ο κ. Γιωρκάτζης, σε συνέντευξή του στη StockWatch, αναφέρεται στα ευρήματα σχετικής μελέτης που διενήργησε ο δήμος, με βάση την οποία απαιτούνται €40 εκατ. ετησίως για ικανοποίηση των αναγκών της πόλης και των δημοτών, αντί €30 εκατ. που είναι ο προϋπολογισμός, προσθέτοντας ότι η υγειονομική κρίση «γονάτισε» τον δήμο οικονομικά.

Προσθέτει πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων για τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών τους.

Πέραν τούτου, ο δήμαρχος Λευκωσίας τονίζει ότι κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα της. 

Ο κ. Γιωρκάτζης, μιλά επίσης για τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τις δύο θητείες του, για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και αυτά που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα.

Δίνει επίσης εξηγήσεις για την Πλατεία Ελευθερίας και αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου της Μακαρίου και έναρξης των έργων ανάπλασης του ΓΣΠ, ενώ αναφέρεται στην πρόοδο των έργων στην παλιά πόλη και στον αντίκτυπο τους στην περιοχή.

Σχολιάζει την εμφάνιση πύργων και πολυώροφων κτιρίων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Απορρίπτει ότι από την Λευκωσία απουσιάζει ορθολογιστικός πολεοδομικός σχεδιασμός ανάπτυξης, ωστόσο τονίζει πως ο «ένοχος» για το μαρασμό του κέντρου της πόλης «δεν είναι άλλος από την άναρχη πολεοδομική πολιτική», η οποία όπως αναφέρει, περιλαμβάνει λανθασμένη χωροθέτηση εμπορικών κέντρων, δημιουργία εμπορικών αξόνων, μετακίνηση σημαντικών χρήσεων όπως κινηματογράφοι, ΓΣΠ, κ.α.

Ο δήμαρχος Λευκωσίας εξηγεί το σχεδιασμό για ανάδειξη της Λευκωσίας σε έξυπνη βιώσιμη πόλη και το πως επηρέασε τα οικονομικά του δήμου η πανδημία, ενώ δίνει απαντήσεις στις επικρίσεις που αφορούν στις δυσκολίες μετακίνησης εντός της πρωτεύουσας.

Όσον αφορά τις προτεραιότητες του, αναφέρει πως σε αυτή τη φάση παραμένει προσηλωμένος στα έργα που υλοποιούνται στο δήμο Λευκωσίας και σε αυτά που αρχίζουν το επόμενο διάστημα.

Από τα έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη δεκαετή θητεία του, ή βρίσκονται υπό εξέλιξη, χαρακτηρίζει ως τα πιο σημαντικά το νέο Δημαρχείο, το Δημοτικό θέατρο, τις αναπλάσεις πολλών οδών και περιοχών στην εντός των τειχών πόλη και την ανάπλαση του εμπορικού τρίγωνου.

Μιλά ακόμα για τις οικονομικές προοπτικές του Δήμου Λευκωσίας και για το αν υπάρχει ιδανικό οικονομικό μοντέλο για τη διαχείριση των δήμων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους