You are here

Αντιδράσεις κομμάτων για ελεγκτικό συνέδριο

06/07/2020 21:12

Αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων προκαλούν οι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας περί εισήγησης του ΑΚΕΛ, την οποία φέρεται να υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα, για αντικατάσταση του γενικού ελεγκτή από ελεγκτικό συνέδριο.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, αναφέρεται ότι ο τόπος είναι πάνω από το οποιοδήποτε πρόσωπο.

«Πάγια θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι η συλλογική σοφία, οι συλλογικές αποφάσεις είναι και ποιοτικότερες και διασφαλίζουν με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα τις αποφάσεις που παίρνονται» δήλωσε σήμερα ο κ. Δημητρίου.
 
Πρόσθεσε ότι «ως εκ τούτου θα μελετήσουμε όταν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο η εισήγηση του ΑΚΕΛ για το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκεί θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτή τη θέση αρχής και επίσης πάνω σε μια άλλη θέση αρχής», επισημαίνοντας πως οτιδήποτε θα γίνει πρέπει να γίνει στα πλαίσια των συνταγματικών ορίων.

Το ΑΚΕΛ διαμέσου του γενικού γραμματέα Άντρου Κυπριανού ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον γενικό ελεγκτή, έσπευσε να εκφράσει την στήριξή του προς τον γενικό ελεγκτή και το έργο που επιτελεί. Σημείωσε ωστόσο, ότι αποτελεί διαχρονική άποψη του ΑΚΕΛ ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να ελέγχονται και την ίδια στιγμή, να λειτουργούν συλλογικά για να σιασφαλίζεται ότι η συλλογική σοφία θα υπερέχει της ατομικής σοφίας του καθενός, όπως είπε.

Διαφωνεί κάθετα το ΔΗΚΟ

Την κάθετη διαφωνία του με οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του Γενικού Ελεγκτή με μια μορφή Ελεγκτικής Επιτροπής εξέφρασε το ΔΗΚΟ διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Μυλωνά.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως η εν λόγω πρόταση ούτε συνταγματικά ούτε πολιτικά μπορεί να εφαρμοστεί.

«Τόσο η φιλοσοφία της όσο και η χρονική στιγμή που έχει επιλεγεί να προωθηθεί, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τους σκοπούς που πραγματικά εξυπηρετεί αυτή η ιδέα» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ιδέα φαίνεται να έχει «τις ευλογίες και της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, η οποία έχει ‘αλλεργία’ στον έλεγχο και τη διαφάνεια και επιχειρεί να ‘απονευρώσει’ την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση και απαντώντας προς τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για συστηματική υπόσκαψη του ελεγκτή και αφήνει αιχμές εναντίον του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να αποκαλύψουν «εάν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ένα ταξίδι στις Σεϋχέλλες ή δυο, και αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που θέλουν να ‘απονευρώσουν’ τον Γενικό Ελεγκτή». 

Στήριξη Αλληλεγγύης προς ελεγκτή

Το Κίνημα Αλληλεγγύης με ανακοίνωση εξέφρασε τη σθεναρή του στήριξη προς τον Γενικό Ελεγκτή, το Σύνταγμα και τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία όπως υποστηρίζεται, δεν επιδέχονται οποιασδήποτε αλλαγής, προς διαφύλαξη της ύπαρξης της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θεωρούμε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια ακόμη προσπάθεια ποδηγέτησης και ελέγχου όλων των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητούν την μετατροπή του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή σε Ελεγκτικό Συνέδριο για να νέμονται τις θέσεις και να βρίσκονται στο απυρόβλητο για την οποιαδήποτε ατασθαλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει «συγκρουστεί» με πολλούς παράγοντες και θεσμούς, καταχωρείται στο ενεργητικό του διότι αποδεικνύει ότι δεν διστάζει και δεν δειλιάζει να λέγει πάντοτε την αλήθεια.

Οικολόγοι: Να δουν πρώτα τα του οίκου τους

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σημειώνεται ότι η κοινωνία αντέδρασε αρνητικά στη διαφαινόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο μεγάλων συστημικών κομμάτων προκειμένου να παραγκωνίσουν ή να αφοπλίσουν τον Γενικό Ελεγκτή.

Προστίθεται ότι καλό είναι να ξεκαθαρίσει το ΑΚΕΛ ότι δεν προσωποποιεί την πρόταση για το Ελεγκτικό Συμβούλιο κι ότι δεν σημαίνει την απομάκρυνση του Δρ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη ενώ, χαρακτηρίζεται ύποπτη η στάση του ΔΗΣΥ και του Προεδρικού.

«Φαίνεται να απολαμβάνουν  την κατάσταση και να νομίζουν ότι όλη αυτή η συζήτηση θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
«Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση: αφού υποστηρίζουν την ‘σοφία των πολλών’, ας καταργήσουν τη θέση του Προέδρου κι ας εφαρμόσουν πρακτικές συντονιστικών συμβουλίων στην ηγεσία των κομμάτων τους. Ας αφαιρέσουν τα προνόμια των αρχηγών των κομμάτων - αστυνομικές φρουρές,  αυτόματη εκλογή χωρίς σταυρό προτίμησης, απεριόριστο αριθμό θητειών κλπ. - πριν ασχοληθούν με τον ‘ανεξέλεγκτο’ Γενικό Ελεγκτή», καταλήγει η ανακοίμωση.