You are here

Γενικός εισαγγελέας: Άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις ελεγκτή

26/10/2020 13:19

Λόγο για άνευ προηγουμένου και απαράδεκτες παρεμβάσεις του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έκανε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει τη συγκάλυψη οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης, στο θέμα του ελέγχου των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών .

Σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, ο κ. Σαββίδης διαβεβαίωσε για τη βούλησή του για κάθαρση και εξήγησε τους λόγους διορισμού της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις. Αναφέρθηκε σε εργολαβική προσπάθεια του κ. Μιχαηλίδη να αποδομεί τους πάντες και ειδικότερα τον γενικό εισαγγελέα.

Ο κ. Σαββίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να «συγκαλύψουμε» καμία υπόθεση, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία για ανακριτικό έργο.

Ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον γενικό ελεγκτή για να συζητήσουν τόσο το συγκεκριμένο θέμα όσο και όλα τα θέματα που θα πρέπει να απασχολούν και να συζητούν οι δύο ανώτατοι, ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους.

Πρόσθεσε, ότι «οι περαιτέρω δημόσιες συζητήσεις δεν ωφελούν τη συνεργασία των θεσμών και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, ωστόσο ένιωθα την ανάγκη να εξηγήσω στους πολίτες και να διευκρινίσω τους λόγους για τους οποίους έκρινα ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής θα πρέπει να προηγηθεί σε σχέση με οποιεσδήποτε διαδικασίες ελέγχου».

Συνεχίζοντας είπε ότι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο του Al Jazeera, δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία για διερεύνηση για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων ενώ ο βοηθός γενικός εισαγγελέας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ανακριτές και μαζί με μια ομάδα από έμπειρους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας παρέχουν καθοδήγηση και συμβουλές προς τους ανακριτές.

Πολύωρες συσκέψεις με την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας και την ηγεσία και τους ανακριτές της αστυνομίας λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά με σκοπό την ενημέρωσή μας και για να δοθούν οδηγίες για την πορεία των ερευνών.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για υπόθεση με πολύπλοκες νομικές δυσκολίες προσθέτοντας ότι απαιτείται προσεκτικός χειρισμός και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού.

Υπενθύμισε, ότι μετά από τη μελέτη του πορίσματος της Ad hoc επιτροπής Καλογήρου, δώσανε ρητές οδηγίες στην αστυνομία για να ξεκινήσει ανακριτικό έργο, για διαπίστωση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τα ευρήματά της. Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ήδη οι έρευνες αυτές είναι σε εξέλιξη και λαμβάνονται καταθέσεις.

Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι ο ελεγκτής επιδόθηκε σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία παρεμβάσεων στα ΜΜΕ για να πιέσει ή και να εκβιάσει ή να αποδομήσει το γενικό εισαγγελέα. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη παράλληλη έρευνα ενόσω εκκρεμεί οιονεί δικαστική διαδικασία από την ερευνητική επιτροπή για όλα τα πιο πάνω θέματα και καθ’ όλη την περίοδο που το πρόγραμμα βρισκόταν σε ισχύ, θα συνιστούσε παρέμβαση στο έργο της, κι αυτό απαντά και γιατί δεν μπορούν να δοθούν φωτοτυπίες.

Επιπρόσθετα, η διεξαγωγή παράλληλων διαδικασιών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα ευρήματα των ερευνών αλλά και επηρεάζει δυσμενώς τα δικαιώματα προσώπων που τυχόν να εμπλέκονται, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί το γεγονός αυτό προς όφελός τους σε μελλοντικές διαδικασίες. 

Οι λόγοι που η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί από την ερευνητική επιτροπή

Ο κ. Σαββίδης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί σημαντικό ότι η ερευνητική επιτροπή είναι το μόνο κατάλληλο όργανο για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας:

-Είναι το πλησιέστερο σε δικαστική διαδικασία όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Έχει εντολή να εξετάσει όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων και όχι επιλεκτικής αξιολόγησης μερικών δεκάδων φακέλων που επιθυμεί να εξετάσει η ελεγκτική υπηρεσία. Αυτό ικανοποιεί, το κοινό πιστεύω αίτημα για έλεγχο όλων των πολιτογραφήσεων.

-Η ερευνητική επιτροπή μπορεί να κλητεύσει μάρτυρες, να επιβάλει παρουσίαση ενώπιον της ατόμων και εγγράφων από οπουδήποτε, δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

-Η ερευνητική επιτροπή έχει απεριόριστο εύρος εξέτασης θεμάτων. Έστω και αν υπάρχει κάποια διαφωνία στην οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της ελεγκτικής υπηρεσίας, σαφώς οι συνταγματικές και νομικές αρμοδιότητες της ελεγκτικής υπηρεσίας είναι πιο περιορισμένες και σχετίζονται γενικά σε οικονομικής φύσεως θέματα του δημοσίου.

-Η ερευνητική επιτροπή μπορεί να ελέγξει και να εξετάσει και τυχόν παραβιάσεις από ιδιώτες. Η ελεγκτική υπηρεσία μπορεί να ελέγξει  και να εξετάσει μόνο κυβερνητικά τμήματα.

Για τους πιο πάνω λόγους, πρόσθεσε, έκρινα ότι, επί του παρόντος, δεν θα εξεταστούν από την ελεγκτική υπηρεσία τα όποια επιμέρους θέματα, για τα οποία ζητά να διενεργήσει έλεγχο στο πλαίσιο των καθηκόντων της, αφής στιγμής αυτά αποτελούν μέρος της ευρύτερης και πληρέστερης έρευνας που διεξάγει η ερευνητική επιτροπή.

Οφείλω να παράσχω και θα παράσχω την πλήρη στήριξή μου προς την ερευνητική επιτροπή, την οποία καλώ όλους όπως αφήσουν απερίσπαστη και ανεπηρέαστη να διεξάγει απρόσκοπτα την πολύ σημαντική εντολή της.

Ενστερνίζομαι απόλυτα τη λαϊκή απαίτηση για κάθαρση και διαβεβαιώνω ότι θα κάνω ότι μπορώ για να επιτευχθεί αυτό, το οποίο, υπογραμμίζω, απαιτείται να γίνει με νόμιμο, ορθό και στο πλαίσιο του Συντάγματος τρόπου. Κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, τόνισε.

Απαντώντας κατά πόσον ο ίδιος, ως νομικός, θεωρεί ότι εγείρεται θέμα ανάρμοστης συμπεριφοράς του γενικού ελεγκτή, ο γενικός εισαγγελέας απάντησε πως δεν προτίθεται να τοποθετηθεί σε θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στη σκέψη του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εξευρεθεί η φόρμουλα ώστε οι δύο θεσμοί να λειτουργήσουν εντός του πλαισίου της ορθής συνταγματικής οριοθέτησης που πρέπει να υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου. «Μην προσπαθείτε να με καθοδηγήσετε ή να με οδηγήσετε να τοποθετηθώ σε θέμα το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε καν στη σκέψη μου. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι να κάνω ό,τι μπορώ για να αρθεί αυτό το οποίο εγώ θεωρώ ως συνταγματική εκτροπή και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όλοι μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος. Είναι υποχρέωσή μου να επεμβαίνω όπου κατά την άποψή μου – ορθή ή λανθασμένη – υπάρχει θέμα, και μην θεωρήσετε ότι έχω την εντύπωση πως ότι πω είναι Ευαγγέλιο. Εγώ θα πω τη γνώμη μου, πιθανώς κάποιος να διαφωνεί. Το Σύνταγμα παρέχει τρόπους επίλυσης των διαφωνιών. Θα προσπαθήσω, και ελπίζω ότι θα τα καταφέρω, να βρούμε τη φόρμουλα με τον Γενικό Ελεγκτή ώστε να λειτουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της ορθής συνταγματικής οριοθέτησης που πρέπει να υπάρχει σε ένα κράτος δικαίου», είπε ο κ. Σαββίδης.

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται περί ασυμβίβαστου καθότι και ο γενικός εισαγγελέας και ο βοηθός γενικός υπηρέτησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τον διορισμό τους στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως αυτό το θέμα τέθηκε από την πρώτη στιγμή. «Ναι, ήμουν υπουργός της Κυβέρνησης. Ναι, και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης. Υπηρέτησα την Κυβέρνηση για 13 μήνες. Σε αυτήν την περίοδο εκδόθηκαν κάποιες πολιτογραφήσεις. Όταν αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αναγκαιότητα για τη σύσταση ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής υπήρχαν δύο επιλογές: ή θα την διόριζε το Υπουργικό Συμβούλιο οπότε, αν την διόριζε το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν θα μπορούσε να ελέγξει το Υπουργικό Συμβούλιο, ή να την διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο νόμος λέει ότι εκεί και όπου τα άτομα που εμπλέκονται είναι και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και Υπουργοί, τότε τον διορισμό της Επιτροπής τον κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εξ ου και ήμουν, ως Γενικός Εισαγγελέας, η μόνη επιλογή για διορισμό διερευνητικής επιτροπής, διότι δεν υπήρχε άλλο Σώμα που να μπορούσε να διορίσει. Έκρινα ότι ήταν σωστός ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής για τους λόγους που σας εξήγησα, μας το ζήτησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έπρεπε να διορίσω είτε εγώ είτε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Ο Βοηθός υπηρέτησε για μεγαλύτερο διάστημα ως Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, άρα θα ήταν μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Πρόσθεσε ότι είχα δύο επιλογές: είτε θα εξαιρούσα την περίοδο που διετέλεσα ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου από το χρονικό φάσμα της επιλογής της περιόδου της έρευνας είτε θα περιελάμβανα και την περίοδο που υπηρέτησα ως Υπουργός και ενδεχομένως να γινόταν, όπως κι έγινε, μείζον θέμα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, από τη στιγμή που παίρνουμε τέτοιες θέσεις δεν μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις μας με το τι είναι αρεστό και τι όχι, αλλά με το τι είναι συνταγματικά σωστό, τι είναι νομικά σωστό και τι μας υπαγορεύει η συνείδησή μας. Προκειμένου να μην εξαιρέσω τους 13 μήνες που ήμουν εγώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, επέλεξα να διορίσω Επιτροπή για να ελέγξει ολόκληρη την περίοδο, και έκανα σαφές προς την Επιτροπή ότι αναμένω να κάνουν τη δουλειά τους πλήρως και να μην σκεφθούν τίποτα. Και ξέρουν ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. 

Της Ηρώς Ευθυμίου