You are here

Καμιά σχέση με Κύπρο η σύλληψη Ζολώτα

01/03/2021 17:16

Η Κυπριακή Αστυνομία δεν θα κινηθεί για σύλληψη του Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, εφόσον δεν υφίσταται καμία κατηγορία εναντίον του στην Κύπρο, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου σε δηλώσεις στη StockWatch, υπενθύμισε ότι προς τα τέλη του 2016, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές εναντίον του.

Διευκρίνισε όμως ότι η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2019 ακύρωσε το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εναντίον του κ. Ζολώτα για την υπόθεση Focus, η οποία εκδικαζόταν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Ο 47χρονος εφοπλιστής κατηγορείτο τότε από τις κυπριακές Αρχές, μαζί με άλλα πρόσωπα, για υπόθεση δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το όνομά του αναφέρεται επίσης σε δανειοδοτήσεις από τον όμιλο MIG.

Ο Μιχάλης Ζολώτας συνελήφθη χθες έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά από ειδικούς φρουρούς της ΔΙ.ΑΣ Βόρειας Αττικής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελλαδικό ηλεκτρονικό Τύπο, σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσαν τέσσερις αποφάσεις από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η μία για το αδίκημα «κοινώς επικίνδυνη βλάβη» και οι άλλες τρεις για «εισφορές». Ανέφεραν επίσης ότι συνελήφθη για υπόθεση €96 εκατ. και συνέδεαν τη σύλληψη και με τις υποθέσεις στην Κύπρο και το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές Αρχές.

Κόμματα εξέδωσαν και ανακοινώσεις

Στο μεταξύ, παρόλο που η σύλληψη Ζολώτα δεν έχει σχέση με υποθέσεις στην Κύπρο, δύο κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις. Η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.

Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η σύλληψη του Μιχάλη Ζολώτα επαναφέρει στο προσκήνιο το πολύκροτο σκάνδαλο της Focus και τις αδιαφανείς δοσοληψίες των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ με εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες και κύκλους οι οποίοι ευθύνονται για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας».

«Ευχόμαστε πως η σύλληψη Ζολώτα θα είναι η αρχή της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης Focus και όχι η ταφόπλακα για να κρυφτεί ακόμα ένα σκάνδαλο στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΕΛΑΜ στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «συνελήφθη στην Αθήνα ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ζολώτας, εναντίον του οποίου είχαν εκδώσει οι κυπριακές αρχές διεθνές ένταλμα σύλληψης». Προσθέτει πως, «επί τη ευκαιρία, καλεί τις αρμόδιες αρχές και την Υπουργό να απαντήσουν που βρίσκεται η συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία φθάνει μέχρι και το σκάνδαλο του Συνεργατισμού, ενώ την ίδια στιγμή απαιτεί παραδειγματικές τιμωρίες».