You are here

Μ. Καπαρδή: Ολιστική αντιμετώπιση της διαφθοράς

21/02/2021 06:01

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς πρέπει να είναι ολιστική και να επικεντρωθεί σε τρεις πυλώνες: σε επίπεδο ατόμου, επιχείρησης/οργανισμού και κοινωνίας/πολιτείας. Αυτό τονίζει η καθηγήτρια του ΤΕΠΑΚ Μαρία Κραμβιά – Καπαρδή, ειδική σε θέματα διαφθοράς και ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας Κύπρου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των ηθικών αξιών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, η κ. Καπαρδή, παρομοιάζει το φαινόμενο της διαφθοράς στην Κύπρο με ένα καρκίνωμα το οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει και με παγόβουνο που λιώνει πνίγοντας με όσα έκρυβε κάτω από την επιφάνειά του.

Την ίδια στιγμή, δε δηλώνει έκπληξη για τα φαινόμενα διαφθοράς που βγαίνουν στην επιφάνεια. Αντίθετα, εντοπίζει το φαινόμενο από τα αρχικά χρόνια της ανεξαρτησίας στην Κύπρο επισημαίνοντας πως αν και υπήρξαν εισηγήσεις από άτομα και επιτροπές για αντιμετώπιση του φαινομένου, η εκτελεστική εξουσία «προτίμησε να ‘σκοτώσει’ τον αγγελιοφόρο παρά να εφαρμόσει εισηγήσεις που προτάθηκαν».

Η κ. Καπαρδή χαρακτηρίζει τη διαφθορά ως αιτία της φτώχειας και ταυτόχρονα ως εμπόδιο για να ξεπεραστεί η φτώχεια, αναγνωρίζοντας το κόστος της και στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα εμπορικά θέματα και στα θέματα ασφάλειας και φυσικών πόρων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι το φαινόμενο αυξάνει τον πολιτικό αποκλεισμό.

Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για αντιμετώπιση της διαφθοράς η κ. Καπαρδή εκφράζει την ελπίδα, αρκετά από αυτά να υλοποιηθούν σύντομα, τονίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι πράξεις.

Δείτε το πλήρες κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Μαρίας Χαμπή