You are here

Νεότερα στις 2 Ιουλίου για Focus

25/06/2018 15:57

Στις 2 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη εντός δίκης που αποφάσισε να διεξαχθεί το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για εξέταση της ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus σε σχέση με τεκμήρια της υπόθεσης που παραλήφθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Η υπεράσπιση αμφισβητεί τη νομιμότητα της λήψης συγκεκριμένων τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από τις κυπριακές αρχές στα πλαίσια των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που απεστάλησαν προς τις ελληνικές αρχές και εγείρει ένσταση στην κατάθεση τους στο δικαστήριο. Από την πλευρά της, η Κατηγορούσα Αρχή υποστηρίζει ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν νομότυπα και άρα μπορούν να κατατεθούν στο δικαστήριο.

Η Κατηγορούσα Αρχή αναμένει ακόμη απάντηση από τις ελληνικές αρχές στο αίτημα της για να έρθουν στην Κύπρο και να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας στην υπόθεση οι Έλληνες ανακριτές που προέβησαν στην εκτέλεση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής των κυπριακών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει ως μάρτυρες κατηγορίας ο Υπαστυνόμος και επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας διερεύνησης της υπόθεσης της Focus Γιώργος Ανδρέου, ο Λοχίας του ΤΑΕ Μόρφου Νικόλα Φουλλίδης ο οποίος αποσπάστηκε στην ειδική ανακριτική ομάδα που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή και τη διαχείριση των τεκμηρίων της υπόθεσης και η λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Μαρία Μούντη, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη διαβίβαση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Ανάμεσα στα τεκμήρια βρίσκεται και το τεκμήριο με αριθμό 31 που αφορά στον εξωτερικό σκληρό δίσκο που λήφθηκε από τον προσωπικό υπολογιστή του Μιχάλη Ζολώτα, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Για το εν λόγω τεκμήριο υποβλήθηκε ένσταση για παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κατηγορουμένων στην υπόθεση, η οποία θα εξεταστεί από το δικαστήριο μετά το πέρας της διεξαγωγής της δίκης εντός δίκης για την ένσταση που αφορά στη νομιμότητα της λήψης των τεκμηρίων.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus Maritime Corp. ως νομικά πρόσωπα.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν επίσης ο Κυριάκος Μάγειρας, για τον οποίον το Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη μη έκδοση του στην Κύπρο, ως επίσης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος απεβίωσε.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατάθεσης των τεκμηρίων και δεν έχει αρχίσει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης.