You are here

Νικολάτος: Η εμπιστοσύνη προς τη δικαιοσύνη πρέπει να ανακτηθεί

04/02/2019 21:39

Την εκτίμηση ότι η τρωθείσα εμπιστοσύνη του κοινού προς τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, εξ αιτίας των πρόσφατων γεγονότων, θα πρέπει να ανακτηθεί με κόπο και προσπάθεια, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος.  
 
Σε χαιρετισμό του στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο κ. Νικολάτος είπε ότι «το Δικαστικό Σώμα παρά τα πλήγματα που δέχθηκε πρόσφατα, θα συνεχίσει με μεγαλύτερο μάλιστα ζήλο να επιτελεί την υψηλή αποστολή του για απονομή της δικαιοσύνης  άνευ φόβου και πάθους, με εντιμότητα, αμεροληψία και ανεξαρτησία. Το καθήκον ενός έντιμου δικαστή είναι να εκτελεί τα δικαστικά του καθήκοντα με θάρρος και αξιοπρέπεια και να απονέμει δικαιοσύνη σε όλους, με βάση τους Νόμους και  τη συνείδηση του».
 
Πρόσθεσε ότι «οι βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου είναι ότι ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου και ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου. Αυτές τις αρχές εφαρμόζουν καθημερινά τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε και σημείωσε πως «η τρωθείσα εμπιστοσύνη του κοινού προς τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, εξ αιτίας των πρόσφατων γεγονότων, θα πρέπει να ανακτηθεί με πολλή κόπο και προσπάθεια».
 
Ευχήθηκε ταυτόχρονα «αυτό το θλιβερό γεγονός να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω βελτίωση του δικαστικού μας συστήματος» και έκανε χρήση αυτού που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».
 
Ο κ. Νικολάτος είπε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε ήδη κάποια σημαντικά μέτρα για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την 31η Ιανουαρίου 2019 εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του και είπε πως με αυτά διασφαλίζεται η ανεπηρέαστη, αμερόληπτη και διαφανής διαδικασία αντικειμενικής απόδοσης της δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο προτίθεται επίσης να λάβει και άλλα πρόσθετα μέτρα που αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τη δικαιοσύνη η οποία είναι άκρως απαραίτητη για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου».
 
Αυτό συνέχισε «δεν σημαίνει βέβαια ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο ενεργούσε μέχρι σήμερα χωρίς κανόνες και πλαίσια. Από πολλών ετών υπάρχουν αυστηροί κανόνες αυτοελέγχου των δικαστών, αλλά τώρα γίνονται ακόμα πιο αυστηροί ώστε να διασκεδαστούν οι οποιεσδήποτε καλόπιστες ανησυχίες τυχόν υπάρχουν» είπε.
 
Σημείωσε επίσης ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «θα συμμετέχει επίσης ενεργά με όλες του τις δυνάμεις και με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας, στη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δομής και της λειτουργίας των δικαστηρίων έτσι ώστε η δικαιοσύνη να απονέμεται και ορθά και δίκαια αλλά και μέσα σε εύλογο χρόνο, όπως επιτάσσουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου, το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Νικολάτος «αποκαθίστανται η αξιοπιστία και το κύρος που διαχρονικά έχαιρε η δικαιοσύνη  στην κυπριακή κοινωνία».
 
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαιρέτισε εκ μέρους του Σώματος τη κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε πως αυτή η ενέργεια «συνιστά ένδειξη της αποφασιστικότητας του κράτους να προσφέρει στη δικαστική εξουσία όλα τα απαραίτητα εφόδια και τις υποδομές για αποτελεσματική επιτέλεση του καθήκοντος της».
 
Ταυτόχρονα ευχήθηκε «σύντομα με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ή καλύτερα και πριν από αυτή, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι να αποτελέσει σημαντικό παράρτημα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην ελεύθερη πόλη της Αμμοχώστου».