You are here

Νουθεσίες Κ. Κληρίδη για τη θεσμική κρίση εισαγγελέα – ελεγκτή

30/10/2020 12:09

Ο τέως γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας  Κώστας Κληρίδης, θεωρεί ότι η θεσμική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, τον γενικό εισαγγελέα και τον γενικό ελεγκτή επιβάλλεται να αρθεί, διότι, όπως τονίζει, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που είναι στόχος και των δύο, θα μπορεί να επιτευχθεί κατόπιν συνεργασίας των δύο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο  Κ. Κληρίδης, επισημαίνει ότι  η κυπριακή κοινωνία είναι μάρτυρας, όχι σήμερα, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, μίας φθίνουσας πορείας των αξιών και αρχών που θα έπρεπε, όπως  σημειώνει, να διέπουν μία ευνομούμενη πολιτεία.

Επί της ουσίας της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ γενικού εισαγγελέα και γενικού ελεγκτή σε σχέση με τον έλεγχο των φακέλων που αφορούν στο επίμαχο ζήτημα των πολιτογραφήσεων, ο τέως γενικός εισαγγελέας απέφυγε να εκφράσει την άποψη του, για καθαρά δεοντολογικούς λόγους. Και εξηγεί,  γιατί:

«Δεν θα ήθελα να εμπλακώ στην ουσία της διαφοράς που έχει ανακύψει μεταξύ του γενικού εισαγγελέα και του γενικού ελεγκτή. Για μένα είναι σαφές ότι ένας τέως ή πρώην γενικός εισαγγελέας δεν  είναι ορθό να παρεμβαίνει δημόσια και να σχολιάζει  αποφάσεις του οποιουδήποτε υφιστάμενου γενικού εισαγγελέα».

«Ο κώδικας συμπεριφοράς που ακολουθώ διαχρονικά ως μέλος της νομικής κοινότητας δεν μου επιτρέπει να κάνω μία τέτοια παρέμβαση» παρατήρησε ο κ. Κληρίδης ο οποίος ωστόσο, υπενθύμισε την πρακτική την οποία ο ίδιος εφάρμοζε, πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του παρείχε το Σύνταγμα.  

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι όταν υπηρετούσα ως γενικός εισαγγελέας  κλήθηκα σε κάποια φάση να καθορίσω  τις εξουσίες του γενικού ελεγκτή και η απάντηση μου ήταν ότι δεν είναι δική μου δουλειά  καθώς,  οι εξουσίες των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους καθορίζονται από το Σύνταγμα  και αν προκύψει οποιαδήποτε διαφορά, σύγκρουση ή αμφισβήτηση των εξουσιών ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου,  αρμόδιο για αποφανθεί είναι το ανώτατο δικαστήριο βάσει του άρθρου 139 του Συντάγματος».

Σημειώνεται ότι τον  Οκτώβριο του 2016, ο κ. Κληρίδης, είχε κληθεί να γνωματεύσει κατά πόσο νομιμοποιείται η ελεγκτική υπηρεσία να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο της τότε Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας,  παρά την αντίθετη άποψη του τότε υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Στη σχετική γνωμάτευση του ο κ. Κληρίδης είχε διατυπώσει τη θέση ότι «η ελεγκτική υπηρεσία με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νόμου, δύναται να προβαίνει σε έλεγχο της ΣΚΤ καθώς, δεν προκύπτει οποιοδήποτε νομικό πρόβλημα ή σύγκρουση του νόμου με οποιανδήποτε πρόνοια ή διεθνή υποχρέωση της Δημοκρατίας, ούτε και με την εκδοθείσα κρατική ενίσχυση».

Ο κ. Κληρίδης εξηγεί ότι ο γενικός εισαγγελέας είναι νομικός σύμβουλος του κράτους και εκ των όρων εντολής του είναι και νομικός σύμβουλος των μελών του υπουργικού συμβουλίου και ορθώς η νομική υπηρεσία κλήθηκε από τον υπουργό εσωτερικών να γνωματεύσει επί της διαφοράς που έχει προκύψει μεταξύ του συγκεκριμένου υπουργείου και της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Σημείωσε ότι εκ του Συντάγματος, δεν εναπόκειται στον γενικό εισαγγελέα να  καθορίζει τις εξουσίες οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου.

«Εάν κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος προκύψει διαφωνία η οποία μπορεί να μετατραπεί σε αμφισβήτηση ή σύγκρουση  εξουσίας, όπως προβλέπει το άρθρο 139 του Συντάγματος, τότε η μόνη η οδός,  δεν είναι η σύγκρουση ή οι αντεγκλήσεις, αλλά η παραπομπή του θέματος στο ανώτατο  δικαστήριο που είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο, για να αποφανθεί επί τούτου» παρατήρησε ο τέως γενικός εισαγγελέας.

Φαίνεται ότι ο γενικός ελεγκτής δεν έχει μέχρι στιγμής την πρόθεση να αποταθεί στο ανώτατο δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του είχε άφησε προχθές να εννοηθεί ότι γίνονται σοβαρές σκέψεις  να ακολουθηθεί τελικά η οδός προς το ανώτατο.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από την ελεγκτική υπηρεσία αναφέρουν ότι με βάση τις γνωματεύσεις που λαμβάνει από ιδιώτες νομικούς, είναι ότι ανεξάρτητα από το διορισμό ερευνητικής επιτροπής η οποία εξετάζει ήδη το θέμα των πολιτογραφήσεων, οι εξουσίες ενός αρμόδιου  ανεξάρτητου αξιωματούχου  και στην προκειμένη περίπτωση του γενικού ελεγκτή, δεν ατονούν.

Ο κ. Κληρίδης στάθηκε στη  παρατεταμένη θεσμική κρίση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αξιωματούχων, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή που υπάρχει κορύφωση της κρίσης αξιών και αρχών με αποτέλεσμα να εκτίθεται και η εικόνα της χώρας, επιβάλλεται, όσο ποτέ η συνεργασία των θεσμών και ειδικότερα μεταξύ γενικού εισαγγελέα και γενικού ελεγκτή.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, άφησε ανοικτό το παράθυρο να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό ελεγκτή, κάτι το οποίο φαίνεται να υιοθετεί και να επιδιώκει και  ο Οδ. Μιχαηλίδης, με βάση και την ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία ευθύς μετά τη συνέντευξη Τύπου του γενικού εισαγγελέα.

Του Λεύκου Χρίστου