You are here

Πολλά τα μέτωπα του γενικού ελεγκτή

06/07/2020 07:19

Νέο μέτωπο, πέραν αυτού του ΠτΔ, φαίνεται να ανοίγει ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στον Πολίτη, ο οποίος εξέφρασε την εισήγηση για αντικατάσταση του θεσμού του ελεγκτή με ελεγκτικό συνέδριο.

Ο κ. Μιχαηλίδης με παρέμβαση του στο twitter και με αφορμή τις δηλώσεις Κυπριανού, άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η αντίδραση κομμάτων, προκύπτει λόγω του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων αλλά συνέδεσε επίσης τις τοποθετήσεις κατά της ελεγκτικής υπηρεσίας με δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Ο γενικός ελεγκτής ζήτησε και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Θα ασκήσω κάθε συνταγματικό δικαίωμα μου για προστασία της ανεξαρτησίας της υπηρεσίας μου, τόσο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έναντι των πολιτικών κομμάτων, των οποίων ελέγχουμε τις οικονομικές καταστάσεις ή σε άλλες περιστάσεις ( δάνεια ΠΕΠ, συνεργατισμού)», έγραψε στο twitter ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε υπόψη του και δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος στήριξε τη συγκεκριμένη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Για να υπάρξουν συλλογικές αποφάσεις, χρειάζονται να υπάρχουν και συλλογικά όργανα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεργαστούμε με κανένα κόμμα για να κάνουμε τομές που θα θωρακίζουν την αντικειμενικότητα, τις ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η ιδέα για αντικατάσταση του θεσμού του γενικού ελεγκτή από ελεγκτικό συνέδριο είναι μια από τις ιδέες που το κόμμα του έχει συζητήσει.

«Θεωρώ ότι η συλλογική ηγεσία πάντοτε είναι καλύτερη», σημείωσε ο κ. Κυπριανού ο οποίος ουσιαστικά επανέφερε παλαιότερη πρόταση του ΑΚΕΛ για θεσμοθετημένες θητείες, όχι μόνο για τον ελεγκτή, αλλά και για άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.

Ένα από τα επιχειρήματα που έθεσε το ΑΚΕΛ ήταν αυτό της μακράς θητείας του ελεγκτή που, όπως και ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, θα είναι εκεί για πολλά χρόνια μέχρι την αφυπηρέτηση του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού έκανε αναφορά σε τριμελές ελεγκτικό όργανο με τα άτομα που θα το απαρτίζουν να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους, να έχουν τον ίδιο στόχο και σκοπό, να λειτουργούν αντικειμενικά και αποτελεσματικά αποκαλύπτοντας ότι το θέμα αυτό έχει συζητήσει παλαιότερα και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδης καθώς, όπως είπε, «τέτοιες αλλαγές απαιτούν συνταγματικές τροποποιήσεις».

Όπως έγραψε η StockWatch την 1η Ιουνίου, στο προεδρικό γίνονται σοβαρές σκέψεις σε δύο σενάρια:

Στην παύση του γενικού ελεγκτή, ή σε αλλαγή της διοικητικής δομής της ελεγκτικής υπηρεσίας με τη σύσταση ελεγκτικού συνεδρίου, όπως εφαρμόζεται στις πλείστες των κρατών μελών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ότι αφορά στην παύση του γενικού ελεγκτή, ο ίδιος ο κ. Μιχαηλίδης έκανε χθες λόγο για θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος το οποίο δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να το αλλάξει.

«Το άρθρο 182 του Συντάγματος προβλέπει στην πρώτη παράγραφό του ότι τα άρθρα ή μέρη των άρθρων του Συντάγματος, που περιλαμβάνονται στο παράρτημα III, αποτελούν θεμελιώδη και δεν μπορούν με οποιοδήποτε τρόπο να τροποποιηθούν», υποστήριξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ωστόσο, ο νομικός Κώστας Βελάρης, ενώπιον του οποίου θέσαμε τη θέση του γενικού ελεγκτή της Δημοκρατίας ανέφερε στη StockWatch:

«Δεν αποτελεί θεμελιώδες άρθρο του Συντάγματος η παύση του γενικού ελεγκτή. Το μόνο θεμελιώδες, είναι η παράγραφος 1 του άρθρου 115, εξαιρουμένων των προσόντων, που λέει ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διορίζουν τον γενικό και βοηθό γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, οι οποίοι να είναι δύο κατάλληλα πρόσωπα και δεν πρέπει να ανήκουν στην ίδια κοινότητα».

Ο κ. Βελάρης, σημείωσε ότι τα καθήκοντα και ο τρόπος παύσης του γενικού ελεγκτή δεν είναι θεμελιώδη.

Υποστήριξε ότι ο ΠτΔ επιπρόσθετα αν θέλει, μπορεί να παύσει τον γενικό ελεγκτή καθώς, κατά τον ίδιο, δεν κατέχει τα προσόντα που προβλέπει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Κατά τον κ. Βελάρη, ο κ. νυν γενικός ελεγκτής δεν είναι λογιστής και ούτε έχει συναφή προσόντα. Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή οδηγία, υπέδειξε ότι ο καταρτισμός ή ο έλεγχος λογαριασμών πρέπει να γίνονται από νόμιμο ελεγκτή ο οποίος να έχει τα προσόντα και να είναι αδειοδοτημένος από την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους.

«Ο κ. Μιχαηλίδης δεν είναι αδειοδοτημένος ελεγκτής» παρατήρησε ο κ. Βελάρης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο διορισμός Μιχαηλίδη ήταν υπό πλάνη περί το νόμο και μπορεί να ανακληθεί με μία απλή επιστολή».

Ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρει ότι το κίνημα δήλωνε πάντα την ετοιμότητα του για συζήτηση προτάσεων οι οποίες θ’ αποφέρουν εκσυγχρονισμό των θεσμών, χωρίς να διακυβεύεται η ανεξαρτησία τους ή η διαφάνεια.

Επίσης το κίνημα οικολόγων με ανακοίνωση αναφέρει ότι «αντιμετωπίζουμε με πολλή επιφύλαξη τη διαφαινόμενη συμφωνία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ για ελεγκτικό συμβούλιο.

«Μήπως η πρόταση αυτή αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια των δύο συστημικών κομμάτων να εκφοβίζουν τον γενικό ελεγκτή; Μήπως το κυβερνών κόμμα χρησιμοποιεί αυτή την εισήγηση για να τον φιμώσει ή μήπως κάποιοι φοβούνται τα ευρήματα της έρευνας του για τα σκοτεινά δάνεια του συνεργατισμού; Θα δέχονταν τα δύο κόμματα να συζητήσουμε εφαρμογή του πολυπρόσωπου μοντέλου για όλα τα αξιώματα και τους «ανεξάρτητους» αξιωματούχους;», διερωτούνται οι οικολόγοι.

Του Λεύκου Χρίστου