You are here

Σ. Ηρακλέους: Έκκληση για διατήρηση διοικητικού ρόλου Λευκωσίας

06/11/2021 06:01

Έκκληση προς την πολιτεία να παρέμβει, ώστε η Λευκωσία να διατηρήσει το διοικητικό και πολιτιστικό της ρόλο ως πρωτεύουσα της Κύπρου, απευθύνει ο διευθυντής του ΕΒΕ Λευκωσίας, Σωκράτης Ηρακλέους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του για τη μεταφορά δημόσιων υπηρεσιών σε άλλους δήμους.

Σε συνέντευξη στη StockWatch, εξηγεί γιατί οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να παραμείνουν στη Λευκωσία και εκφράζει την αντίθεση του στη δημιουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου σε άλλη πόλη, όπως και στη μεταφορά του ΑΞΙΚ στην Πάφο.

Τονίζει, ότι η Λευκωσία είναι η μόνη πόλη που δεν έχει οικονομικά οφέλη από τον τουρισμό και εξηγεί, ότι μεταξύ άλλων, η πόλη επενδύει στο headquartering , στην έρευνα και την καινοτομία, και σε μορφές τουρισμού όπως ο εκπαιδευτικός, ιατρικός, επιχειρηματικός και συνεδριακός τουρισμός.

Ο κ. Ηρακλέους, εκφράζει τη θέση ότι η Βουλή θα πρέπει να μετακινηθεί από το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ώστε να μπορέσει και πάλι ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος της οικονομίας, υποδεικνύοντας ότι η Λευκωσία χάνει τεράστια έσοδα από τον συνεδριακό τουρισμό.

Έρχεται κυκλοφοριακό έμφραγμα στη Λευκωσία

Σύμφωνα με τον κ. Ηρακλέους, στο εγγύς μέλλον αναμένεται πως θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό έμφραγμα στη Λευκωσία με τα αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Επικαλείται στοιχεία μελέτης που εκπόνησε ο δήμος της πόλης, επισημαίνοντας ότι ο διαμελισμός της Λευκωσίας με την πράσινη γραμμή και την άναρχη ανάπτυξη της στην περιφέρεια, αποτελούν την αρχή του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Παράλληλα, εκφράζει αισιοδοξία ότι το πολυσυζητημένο έργο του τραμ, που αναμένεται να μπει σε τροχιά υλοποίησης αφού καθορίστηκε ήδη χρονικός ορίζοντας για την κατασκευή του, θα αποτελέσει ίσως τη μοναδική λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Επεσήμανε ότι στους νέους υπό ανάπλαση δρόμους κατασκευάζονται έργα που αφορούν και την έλευση του τραμ.

Ο κ. Ηρακλέους, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι τα έξυπνα φώτα τροχαίας και τα «travel plans» που δρομολογούνται, θα μπορέσουν να θέσουν υπό διαχείριση σε κάποιο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τονίζοντας ωστόσο, πως η δημιουργία του τραμ παραμένει επιτακτική προτεραιότητα.

Σημειώνει παράλληλα, ότι η Λευκωσία σε αντίθεση με άλλες πόλεις διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο ξεκινά από τη Λακατάμια και φθάνει μέχρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, σημειώνει πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το Σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για επιδότηση της αγοράς ποδηλάτου για ενθάρρυνση της χρήσης του και υποδεικνύει ότι θα πρέπει να δοθούν σχετικά κίνητρα και στις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στις εργασίες τους με το ποδήλατο.

Επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε ότι αφορά την κατά κεφαλή ιδιοκτησία αυτοκίνητου. Κάνει λόγο για τεράστιο αριθμό, που ανέρχεται στα 700 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου