You are here

Σκιές στην υπόθεση Αριστοτέλους

04/08/2022 07:23

Πολλά ερωτήματα εγείρονται γύρω από τις ποινικές ανακρίσεις που έχουν διαταχθεί σε σχέση με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές.

Οι επίμαχες καταγγελίες βγήκαν στην επιφάνεια πριν καν στεγνώσει το μελάνι των αποκαλύψεων της Άννας Αριστοτέλους, διευθύντριας των ΚΦ σε βάρος ανώτερου στελέχους της αστυνομίας, ο οποίος, κατά τους ισχυρισμούς της, ζητούσε από βαρυποινίτη να βρει στοιχεία και βίντεο για την προσωπική της ζωή με σκοπό να την καταστρέψει.

Εν μέσω των αποκαλύψεων Αριστοτέλους και της ποινικής ανάκρισης που διατάχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, την οποία διεξάγει ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εναντίον ανώτερου αξιωματούχου της αστυνομικής δύναμης, διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ποινική ανάκριση με αφορμή καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων εντός των ΚΦ και σχετικών πληροφοριών που είχε αποκαλύψει το Σίγμα.

Προς το σκοπό αυτό έχουν διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα τέσσερις ποινικοί ανακριτές.

Στον απόηχο όλων αυτών, η αστυνομία διέταξε και ποινική έρευνα για ενδεχόμενη διαρροή απόρρητο εγγράφου από την Άννα Αριστοτέλους το οποίο δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Πολίτης 

Στην κοινή γνώμη αιωρείται η υποψία ότι όλα αυτά που ακολουθούν των καταγγελιών Αριστοτέλους, ενδεχομένως να δίνουν λανθασμένα μηνύματα στους πολίτες.

Άτομα που έχουν γνώση και τάσσονται ανεπιφύλακτα κατά της διαφθοράς από όπου και αν προέρχεται υποδεικνύουν ότι το σύστημα θα πρέπει να προστατεύει αυτούς που τολμούν να αναχαιτίσουν τέτοια φαινόμενα.

Προσπάθεια «φαγώματος»

Οι νομικοί σύμβουλοι της κ. Αριστοτέλους κάνουν λόγο για προσπάθεια «φαγώματος» της διεύθυνσης των ΚΦ και υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μη διαβαθμισμένο ως απόρρητο ηλεκτρονικό μήνυμα ιδιωτικής εταιρείας, με το οποίο διευκρινίζεται η εμβέλεια του συστήματος παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές».

Υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του εγγράφου είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο αλληλογραφίας που αντάλλαξε η κ. Αριστοτέλους και η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων στις ΚΦ.   

Νομικοί που ρωτήθηκαν από τη StockWatch εξέφρασαν την άποψη ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό μήνυμα της εταιρείας Cosmos που είδε το φως της δημοσιότητας δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να δικαιολογεί ποινική έρευνα.  

Από την πλευρά τους οι νομικοί σύμβουλοι της κ. Αριστοτέλους προβάλλουν τον ισχυρισμό πως οι δύο ποινικές ανακρίσεις που είναι σε εξέλιξη, είναι γιατί η διεύθυνση των ΚΦ τόλμησε να υποβάλει επίσημα παράπονο για διαπλοκή και διαφθορά εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας. 

Η διευθύντρια των ΚΦ που έχει απειλήσει ότι θα υποβάλει παραίτηση ευθύς μετά το πέρας των ποινικών ανακρίσεων, σε πρόσφατες δηλώσεις της στην εφημερίδα Πολίτης υποστηρίζει ότι οι ποινικές ανακρίσεις που έχουν διαταχθεί προέκυψαν μετά την καταγγελία της.

«Δεν το λέω εγώ, το λένε τα γεγονότα και πραγματικά λυπούμαι τον πολίτη που θα τολμήσει να υποβάλει καταγγελία για διαφθορά και διαπλοκή εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας», παρατήρησε και διερωτήθηκε:

«Εάν σε εμένα συμπεριφέρθηκαν έτσι, που υποτίθεται εκτιμούσαν το έργο μου, δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μεταχειριστούν αυτόν που θα πάει ενάντιά τους. Έπρεπε δηλαδή να σιωπήσω; Επειδή τόλμησα να υποβάλω αυτό το παράπονο; Εκτός και αν όλα αυτά είναι μια τεράστια σύμπτωση».  

Σημειώνεται ότι η διεύθυνση των ΚΦ πήρε πολύ πρόσφατα τα εύσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την εργασία που επιτελεί.  

Η Νομική Υπηρεσία υπεραμύνεται των ερευνών

Η Νομική Υπηρεσία δια του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ξεκαθάρισε ότι δεν εγείρεται θέμα στοχοποίησης συγκεκριμένων ατόμων εξαιτίας των παράλληλων ερευνών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Νομικής Υπηρεσίας και εξήγησε στο πλαίσιο δηλώσεων του, ότι υπάρχει μια αναγκαιότητα να διερευνηθούν διάφορα θέματα.

Του Λεύκου Χρίστου