You are here

Συνάντηση Πάπα με Αρχιεπίσκοπο και Ιερά Σύνοδο

03/12/2021 09:35

Με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο συναντάται σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος έφτασε χθες στο νησί για διήμερη επίσκεψη.

Στις οκτώ και μισή το πρωί είναι προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και μια ώρα αργότερα θα συναντήσει την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό όπου και θα απευθύνει ομιλία.

Στις δέκα είναι προγραμματισμένη η μεγάλη Θεία Λειτουργία στο ΓΣΠ, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες πιστοί από την Κύπρο αλλά και γύρω περιοχές που έφτασαν στο νησί για το σκοπό αυτό.

Η Αστυνομία καλεί το κοινό να φτάσει στο ΓΣΠ έγκαιρα καθώς θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας και για κατοχή Safepass. Oι πύλες ανοίγουν στις επτά το πρωί για διευκόλυνση των συμμετεχόντων.

Το απόγευμα στις τέσσερις είναι προγραμματισμένη οικουμενική προσευχή μαζί με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Ο Ποντίφικας έφτασε χθες στην Κύπρο και έστειλε ισχυρά μηνύματα αδελφοσύνης, ευσπλαχνίας, ενότητας και υπομονής, τονίζοντας ότι ο προσηλυτισμός είναι στείρος. Οι ρίζες μας είπε, είναι στην ευσπλαχνία, ο Κύριος δεν μας απογοητεύει. Ανέφερε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τείχη στην Εκκλησία αλλά συνύπαρξη των διαφόρων απόψεων.

Τόνισε ότι στη διαφορετικότητα υπάρχει το πνεύμα της ενότητας και αρμονίας.

Σε ομιλία του εξάλλου στο Προεδρικό Μέγαρο είπε πως η Κύπρος, χάρη στη θέση της σε ένα γεωγραφικό, ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι, μπορεί να προωθήσει ενεργά την ειρήνη. «Ας γίνει ένα ανοικτό εργοτάξιο οικοδόμησης της ειρήνης στη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι η ειρήνη συχνά δεν γεννιέται από τις πράξεις μεγάλων προσωπικοτήτων, αλλά από την καθημερινή αποφασιστικότητα των πιο απλών των πιο μικρών ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη στήριξη του Πάπα Φραγκίσκου για να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος.

Σημείωσε ότι «όραμά μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς υπέρβασης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού».