You are here

Τελετή διαβεβαίωσης υπουργών άμυνας και δικαιοσύνης

29/06/2020 12:52

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλης Γιολίτη, στο Προεδρικό.

«Σας επέλεξα έχοντας ως βασικό κριτήριο την πίστη στις δυνατότητες σας, την επιστημονική σας κατάρτιση και τον επαγγελματισμό που σας διακρίνει, γνωρίζοντας το ήθος, την εντιμότητα αλλά και την ειλικρινή σας βούληση και πρόθεση να προσφέρετε στον τόπο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.

Παραλαμβάνετε, πρόσθεσε, «από Υπουργούς που έθεσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του λαού».

«Θέλω να τονίσω πως στοιχεία στην επιτυχή αποστολή τους ήταν η εντιμότητα, η εργατικότητα, η αποφασιστικότητα και η αμεροληψία, με σεβασμό πάντα στην αξιοκρατία», σημείωσε. Δεύτερον, είπε, «ο σεβασμός του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων με κύριο όπλο το διάλογο και ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Τρίτον, η «ανοχή στην κριτική, χωρίς πικρίες ή διάθεση αντιπαράθεσης».

Στοιχεία που σας διακρίνουν και που θα σας δώσουν την ευκαιρία να αποδείξετε πως από την προσφορά και από το έργο σας θα κριθείτε και όχι από οποιαδήποτε άλλα κριτήρια, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστσσιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο νέοι Υπουργοί θα φανούν αντάξιοι των προσδοκιών του ίδιου και των πολιτών και τους διαβεβαίωσε ότι στην επιτέλεση των καθηκόντων τους θα έχουν την πλήρη στήριξη του.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στα δύο Υπουργεία. 

Η κ. Γιολίτη διαδέχεται δύο καθόλα επιτυχημένους και καταξιωμένους Υπουργούς οι οποίοι μέσα από την εργατικότητα, την επάρκεια και την αποδοτικότητα με την οποία επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους συνέβαλαν καθοριστικά στην μέχρι σήμερα υλοποίηση και εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Για τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος είπε ότι «άφησε την σφραγίδα του στον εκσυγχρονισμό τόσο του κυπριακού νομικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο και του υφιστάμενου μοντέλου αστυνόμευσης. Έργο το οποίο συνέχισε επαξίως και με πλήρη επάρκεια και με την ίδια αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ο φίλος Υπουργός Γιώργος Σαββίδης».

Απευθυνόμενος στην Έμιλη Γιολίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι ακαδημαϊκές γνώσεις, η επιστημονική κατάρτιση, οι δυνατότητες, ο επαγγελματισμός που σας χαρακτηρίζουν, αλλά και το πλήθος διακρίσεων των οποίων ετύχατε, απετέλεσαν και τα κριτήρια στα οποία εδράστηκε ο διορισμός σας».

Αυτά, πρόσθεσε, «αποτελούν και τα πλέον ισχυρά εχέγγυα για την εξίσου αποτελεσματική επιτέλεση, ως οι προκάτοχοι σας έπραξαν, της απαιτητικής αποστολής που αναλαμβάνετε».

«Είναι στη βάση των ίδιων αυστηρών κριτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική κατάρτιση, την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και την προσφορά του σε όλα των αξιωμάτων κλήθηκε να υπηρετήσει, που με οδήγησαν στην απόφαση να αναθέσω την δεδομένη χρονική στιγμή την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στον Χαράλαμπο Πετρίδη», σημείωσε.

«Μία καθοριστική περίοδο αφενός για την πατρίδα μας και αφετέρου για τον εν εξελίξει μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς ο οποίος απαιτεί αυξημένη ευθύνη εποπτείας και σκληρή δουλειά», είπε.

Σε αναφορά του στους δύο προηγούμενους προκατόχους του κ. Πετρίδη, είπε ότι ο Χριστόφορος Φωκαϊδης και ο Σάββας Αγγελίδης, «δύο  ιδιαίτερα καταξιωμένοι και ευρέως αποδεκτοί Υπουργοί, μέσα από τη μετριοπάθεια, την εργατικότητα και αποτελεσματικότητά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια μετεξέλιξης της Εθνικής Φρουράς σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο ημι-επαγγελματικό στρατό».

Αντιφώνησή εκ μέρους του συνάδελφού της νέου Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη και της ίδιας έκανε η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλη Γιολίτη.

«Γνωρίζουμε το βάρος της ευθύνης και το αναλαμβάνουμε πλήρως προκειμένου να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε ότι «είναι απόλυτη η προσήλωσή μας στην τάχιστη υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, του συμβολαίου σας με τον κυπριακό λαό».

Μιλώντας εκ μέρους του κ. Πετρίδη, μετέφερε την βαθιά αίσθηση ευθύνης του. Γνωρίζει, είπε, πως το Υπουργείο Άμυνας χρειάζεται «λίγα λόγια, στιβαρή διαχείριση, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

«Σας διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί σκληρά για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς και εν γένει για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Όσον φορά την ίδια ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα αναζητήσει «τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις προκείμενου να επιτύχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σε όλες του τις εκφάνσεις, όπου οι πολίτες θα νοιώθουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ισονομία». 

Μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον προσωπικό της αξιακό κανόνα σε ότι αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η ίδια θεωρεί ότι είναι σημαντική για όλους αλλά «αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους μη προνομιούχους, για τους μη έχοντες, για τους ανήλικους, για τους κρατούμενους για τους υπό ένταξη πολίτες και για όλες τις ευάλωτες ομάδες που στηρίζονται σε αυτή για ίση και δίκαιη μεταχείριση, για προστασία και για επανένταξη».

«Η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυστηρή αλλά την ίδια ώρα, πρέπει να είναι αναλογική, πρέπει να είναι αναμορφωτική, πρέπει να είναι επιεικής», είπε.

Η κ. Γιολίτη συνέχισε λέγοντας ότι «ως μητέρα εφήβου έχω ιδιαίτερη έγνοια για τα ναρκωτικά αλλά και για την οδική ασφάλεια». Δεν νοείται, πρόσθεσε, «να χάνονται τόσες ζωές εν καιρώ ειρήνης».

Η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να γίνει μια βαρύνουσας σημασίας μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη που αναλαμβάνω να ολοκληρώσω και η οποία, όπως είπε, θα έχει σε μεγάλο βαθμό την σφραγίδα του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

Δεδομένης της συσχέτισης μεταξύ ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου και των επενδύσεων, ο δρόμος για ανάκαμψη της οικονομίας, είπε η ίδια, «περνάει αναμφίβολα και από την ψηφιοποίηση και επιτάχυνση του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της δικαιοσύνης».

Υποσχέθηκε να πράξει το καλύτερο δυνατό και να ξεπεράσει εαυτόν προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και τις προσδοκίες των πολιτών.  Σε αναφορά της στον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης από τον οποίο αναλαμβάνει τα ηνία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που παραδίδει και είπε ότι προσβλέπει σε άριστη συνεργασία μαζί του από το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα που αναλαμβάνει.