You are here

Βαρύς ο φάκελος της σύγκρουσης Εισαγγελέα - Ελεγκτή

27/03/2023 06:58

Στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις δύο ανεξάρτητων θεσμών της Δημοκρατίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τους επικεφαλής τους να βρίσκονται στα μαχαίρια, εδώ και σχεδόν δυόμιση χρόνια. 

Οι πολίτες γίνονται συχνά μάρτυρες της σκληρής αντιπαράθεσης των δύο θεσμών.

Νομικοί υιοθετούν την άποψη ότι ο μηδενισμός των θεσμών είναι άκρως επικίνδυνος για τη Δημοκρατία, ειδικότερα όταν παρεμβαίνουν στις κατά καιρούς διενέξεις των θεσμών χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες μέρες η StockWatch αναφέρουν ότι η παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ενδέχεται να οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Οι αυστηρές σε ύφος και περιεχόμενο γραπτές δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας σε διάφορα ζητήματα που φέρνουν τους δύο θεσμούς σε μετωπική σύγκρουση παραπέμπουν στις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή.

Ο Γεν. Εισαγγελέας δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγόρησε ευθέως τον Γεν. Ελεγκτή για «ανάρμοστη συμπεριφορά».

Πρόκειται για σοβαρή κατηγορία, που αν τεκμηριωθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα συνεπάγεται με παύση του Γενικού Ελεγκτή, όπως έγινε και στην περίπτωση του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου .

Ο Γεν. Ελεγκτής είχε ζητήσει πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο έρευνας την οποία διεξήγαγε, ωστόσο ο τέως Υπουργός αρνήθηκε να τα δώσει αφού προηγουμένως έλαβε και σχετική γνωμάτευση από τον Γεν. Εισαγγελέα.

Η αντίδραση του Γεν. Ελεγκτή ήταν έντονη και με επιστολή του κατηγόρησε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι ενεργεί ανέλεγκτα με βάση το Σύνταγμα και τις εξουσίες του, εμποδίζοντας, όπως υποστήριξε, την Ελεγκτική Υπηρεσία να διεξάγει έρευνα στο ΥΠΑΜ.

Ο Γεν. Εισαγγελέας απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη ισχυρίστηκε ότι η συμπεριφορά του «αποτελεί ακόμα μία εκδήλωση ανάρμοστης συμπεριφοράς», με αποκορύφωμα, όπως ανέφερε, «την ανυπόστατη κατηγορία για συγκάλυψη ποινικών αδικημάτων».

Κάλεσε μάλιστα σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή και την Ελεγκτική Υπηρεσία, υποδεικνύοντας πως «θεματοφύλακας του Συντάγματος και των νόμων είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».

Πάντως, ο Γεν. Ελεγκτής πήρε το γάντι που του έριξε ο Γεν. Εισαγγελέας και απάντησε με επιστολή πως τυχόν προσπάθειες εκφοβισμού (intimidation risk) δεν επηρεάζουν το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο καβγάς για τους τίτλους των βοηθών

Η απαίτηση του Γενικού Ελεγκτή να προσφωνεί τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή «Βοηθού Γενικού Ελεγκτή» οδηγήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Γεν. Εισαγγελέας με επιστολή του στον κ. Μιχαηλίδη είχε επισημάνει ότι η προσφυγή του στο Ανώτατο για τον τίτλο του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή «είναι δικονομικώς απαράδεκτη και ουσιωδώς αβάσιμη».  

Ο Γεν. Εισαγγελέας είχε προδικάσει ότι η προσφυγή του Γεν. Ελεγκτή θα κατέληγε σε κατασπατάληση πολύτιμου δικαστικού χρόνου καθώς και οικονομικών πόρων της Δημοκρατίας, αφού δεν είχε βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδέχθηκε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σύγκρουση με ανεξάρτητους θεσμούς

Ο Γεν. Ελεγκτής, στο πλαίσιο του διαχειριστικού του ελέγχου, έχει συγκρουστεί μετωπικά με διάφορους ανεξάρτητους θεσμούς.  

Τις τελευταίες βδομάδες δεσπόζει η αντιπαράθεση του με τον Τάσο Χριστοφίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι η θυγατέρα του Πρύτανη εργοδοτείται ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή γεγονός το οποίο προκαλεί, όπως υποστηρίζει, «μείζον θέμα σύγκρουσης συμφέροντος για τον Πρύτανη».

Ο Πρύτανης απαντώντας στον κ. Μιχαηλίδη διερωτήθηκε γιατί εμπλέκει την κόρη του στη μεταξύ τους διαφωνία αφού, όπως υπέδειξε, εργοδοτείται στο κέντρο αριστείας biobank, με επικεφαλής τον Κ. Δέλτα, το μόνο μέλος της ιατρικής σχολής που δεν αμείβεται από τον ΟΚΥπΥ.

Το συγκεκριμένο κέντρο υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και όχι στην Ιατρική Σχολή.

Ο Γεν. Ελεγκτής είχε εγείρει και θέμα οροφής στις πρόσθετες αμοιβές των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής καθώς και για τις επιπρόσθετες αμοιβές που λαμβάνουν ακαδημαϊκοί για διάφορα ερευνητικά προγράμματα που διενεργούν.

Οι αναφορές του κ. Μιχαηλίδη είχαν γίνει στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παδείας και Ελέγχου.

Τόσο ο Πρύτανης του ΠΚ, Τ. Χριστοφίδης, όσο και ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πέτρος Πασιαρδής, υπεραμύνθηκαν των ερευνητικών προγραμμάτων επισημαίνοντας πως μέσω αυτών εξασφαλίζεται σχετική χρηματοδότηση.

«Πρόκειται για ποσά που παρέχονται ως κίνητρο από την ΕΕ για τους καθηγητές, με σκοπό την παραγωγή έρευνας και ανταμοιβή σε αυτούς που κάνουν καλά της δουλειά τους. Οι ερευνητές φέρνουν τα κονδύλια, μέσω των οποίων επωφελείται ευρύτερα η οικονομία, καθώς εργοδοτείται κόσμος», είχε τονίσει ο κ. Πασιαρδής.

Ο κ. Χριστοφίδης συμπλήρωσε πως τα χρήματα διεκδικούνται από την ΕΕ μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών και όχι από τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη. 

«Εάν τα χρήματα αυτά, δεν καταλήξουν στην Κύπρο, θα πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Πρώτη σύγκρουση με Επίτροπο Διοικήσεως

Μία από τις πρώτες συγκρούσεις που καταγράφονται είναι αυτή το Δεκέμβριο του 2018 με την Επίτροπο Διοίκησης Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, την οποία είχε κατηγορήσει δημόσια και ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής ότι αρνείτο συστηματικά να αποδεχθεί τον έλεγχό του.

Η Επίτροπος Διοικήσεως είχε δηλώσει ότι ποτέ δεν αρνήθηκε δημοσιονομικό έλεγχο, πλην του διαχειριστικού στο γραφείο της επικαλούμενη το άρθρο 13 του σχετικού νόμου, που προνοεί ότι η Επίτροπος Διοικήσεως δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει στοιχεία για τη διαχείριση του γραφείου της καθώς, θεωρούνται εμπιστευτικά. 

Η κόντρα Οδυσσέα – Λοττίδου έφθασε μέχρι και την Κομισιόν η οποία, εμμέσως πλην σαφώς, δικαίωσε την Επίτροπο Διοικήσεως ενώ υποστηρίχθηκε από το International Ombudsman Institute και στη συνέχεια, από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ο οποίος διέκοψε τη διαδικασία.

Το Μάιο του 2018 κατηγόρησε τη Λήδα Κουρσουμπά, τέως Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Επιτρόπου, η οποία έκανε λόγο για «εμπάθεια».  

Σημείο αναφοράς αποτελεί και η σύγκρουση του ΓΕ με την Ειρήνη Λοϊζίδου, Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων το Δεκέμβριο του 2018.

Ο κ. Μιχαηλίδης είχε κατηγορήσει την κ. Λοϊζίδου ότι αγνοεί κανονισμούς και ευρωπαϊκές οδηγίες σε σχέση με την προστασία των πληροφοριοδοτών και πως προσπαθεί να θολώσει το πεδίο σε ότι αφορά το δικαίωμα των πολιτών να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς ή ξεπλύματος χρήματος όταν πέσουν στην αντίληψή τους. 

Η Επίτροπος είχε καταγγείλει τον ΓΕ ότι δεν εφοδίασε το γραφείο της με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ως είχε εκ του νόμου υποχρέωση, ώστε να προχωρήσει σε διερεύνηση συγκεκριμένης υπόθεσης.

Του Λεύκου Χρίστου