You are here

Β. Δημητριάδης: Δράσεις για ενίσχυση της ναυτιλίας

31/12/2022 06:00

Στις δράσεις για ενίσχυση του τομέα της ναυτιλίας στην Κύπρο, αναφέρεται ο Υφυπουργός Βασίλης Δημητριάδης τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς προσπάθειας, αλλά και της ανάγκης να εμπεδωθεί ανάμεσα στους νέους η ναυτιλιακή κουλτούρα.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στα επιτεύγματα του Υφυπουργείου τα τελευταία δυόμισι χρόνια που ανέλαβε το πηδάλιο, με το πιο σημαντικό να είναι η έναρξη της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης με την Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία ναυτιλιακού μητρώου.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρεται στις προσπάθειες του Υφυπουργείου για προώθηση της ναυτιλίας μέσω ναυτιλιακών κέντρων στο εξωτερικό και το άνοιγμα στην αγορά της Άπω Ανατολής, ενώ στοχεύεται η περαιτέρω διείσδυση σε νέες αγορές.

Το Υφυπουργείο διατηρεί ναυτιλιακά γραφεία στον Πειραιά, στο Λονδίνο λόγω του ότι εκεί εδρεύει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, στις Βρυξέλλες λόγω της ΕΕ και στο Ρότερνταμ και Αμβούργο λόγω του ότι αποτελούν μεγάλα λιμάνια που προσεγγίζουν συχνά πλοία της Κύπρου και τυγχάνουν εξυπηρέτησης.

«Σύντομα, δημιουργούμε γραφείο στο Τόκιο καθώς προσπαθούμε να κάνουμε άνοιγμα στις αγορές της Άπω Ανατολής, καθώς υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή παρουσία και η Κύπρος προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Έχουμε κάνει καλό άνοιγμα στην αγορά της Iαπωνίας. Γραφείο έχουμε επίσης και στη Νέα Υόρκη και η προσπάθεια είναι να αυξήσουμε την παρουσία μας και για να δίνουμε τεχνική υποστήριξη, αλλά και για να έχουμε δικούς μας αντιπροσώπους για να προωθούν την ναυτιλία μας», τονίζει.

Στη συνέντευξή του, σημειώνει ακόμη τις προσπάθειες ψηφιοποίησης του Υφυπουργείου που αναμένεται να συμβάλλουν, όπως υπογραμμίζει, στην περαιτέρω προώθηση της ναυτιλίας.

Όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες.

Τονίζει, ότι για να είναι αποτελεσματικά εφαρμόσιμες οι κυρώσεις, πρέπει να καλύπτουν όλα τα πλοία ανεξαρτήτως σημαίας.

«Έχουμε δώσει ξεκάθαρα μηνύματα στις Βρυξέλλες γι' αυτό το θέμα, έχουμε εξασφαλίσει και δεσμεύσεις ότι θα φέρουν υποστηρικτικά μέτρα για τη ναυτιλία μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Εργαζόμαστε αυτές τις μέρες, αν και είναι διακοπές, για να καταθέσουμε προτάσεις στις Βρυξέλλες. Είχαμε κάποιες απώλειες στόλου λόγω των κυρώσεων, αλλά είναι διαχειρίσιμες», σημειώνει.

Στη συνέντευξή του ο κ. Δημητριάδης, αναφέρεται ακόμη στις πρόσφατες επαφές που πραγματοποίησε στο Αμβούργο.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή