You are here

Ακριβό internet, 37η θέση στη ψηφιακή ποιότητα ζωής

30/09/2022 12:29

Πτώση κατά δύο θέσεις, σημείωσε η Κύπρος στο δείκτη ψηφιακής ποιότητας ζωής (DQL) του 2022, σύμφωνα με έρευνα της Surfshark, ενώ βρέθηκε στις χώρες με μη προσιτό, σε τιμή, διαδίκτυο.

Η χώρα, βρέθηκε στην 37η θέση της κατάταξης από την 35η που ήταν το 2021, όπως αναφέρει η τέταρτη ετήσια έκδοση για το δείκτη, ενώ στην τιμή διαδικτύου η Κύπρος βρέθηκε στην 51η θέση παγκοσμίως.

Η έκθεση αναφέρει ότι στην Κύπρο το διαδίκτυο δεν είναι προσιτό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, αν και η τιμή του κινητού διαδικτύου βελτιώθηκε από το 2021, με τους Κύπριους να εργάζονται 14 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα περισσότερο, για να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην υπηρεσία.

Στη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση, έχει σημειωθεί επίσης βελτίωση, κοστίζοντας στους Κύπριους περίπου 2 ώρες και 32 λεπτά από το χρόνο εργασίας τους το μήνα.

Ο δείκτης αφορά 117 χώρες, δηλαδή περίπου το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού και αξιολογεί τις χώρες με βάση πέντε πυλώνες της ψηφιακής ευημερίας: την ποιότητα διαδικτύου, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική υποδομή, την προσιτή τιμή διαδικτύου και την ηλεκτρονική ασφάλεια.

Η χειρότερη βαθμολογία για την Κύπρο, αφορά την ποιότητα του διαδικτύου, με παγκόσμια κατάταξη την 53η θέση και περίπου παρόμοια με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ την καλύτερη βαθμολογία κέρδισε ο τομέας της ηλεκτρονικής ασφάλειας, καταλαμβάνοντας την 22η θέση.

Οι ηλεκτρονικές κρατικές υπηρεσίες της Κύπρου βρέθηκαν στην 31η θέση, ενώ οι ηλεκτρονικές υποδομές κατατάσσονται στην 39η θέση.

Η Κύπρος που φέτος μπήκε στην πρώτη 40άδα παγκοσμίως, θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα διαδικτύου κατά 70%, σύμφωνα με την έρευνα.

Το κινητό διαδίκτυο κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως, με ταχύτητα 159,2 Mbps/s σημειώνοντας βελτίωση στην ταχύτητα κατά 49,9%, δηλαδή 53 Mbps από το 2021.

Το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο κατατάσσεται στην 66η θέση, με μόλις 58 Mbps/s, ενώ σημείωσε αύξηση από το 2021 κατά 14,9% και 7,5 Mbps.

Το πιο γρήγορο δίκτυο στον κόσμο, βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την έρευνα, με ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας έως 104 Mbps και ευρυζωνικού διαδικτύου έως 261 Mbps/s.

Μεγαλώνει το ψηφιακό χάσμα

Όπως αναφέρει η Surfshark, σε παγκόσμιο επίπεδο η ευρυζωνική σύνδεση γίνεται λιγότερο προσιτή κάθε χρόνο, με τους καταναλωτές να εργάζονται έξι λεπτά περισσότερο για να μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά το δίκτυο φέτος.

Η έρευνα μάλιστα σημειώνει ότι, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, το σταθερό ευρυζωνικό διαδίκτυο, έχει γίνει λιγότερο προσιτό, σε παγκόσμια κλίμακα για δεύτερη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα.

«Ενώ οι χώρες με ισχυρή ψηφιακή ποιότητα ζωής τείνουν να είναι εκείνες των προηγμένων οικονομιών, η παγκόσμια μελέτη μας διαπίστωσε ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν πάντα τη ψηφιακή ευτυχία», ανέφερε ο επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Surfshark, Gabriele Racaityte-Krasauske.

Μ.Κ.