You are here

Δύσκολη η επαναφορά κτηματολογίου μετά το κτύπημα από χάκερς

10/03/2023 15:39

Τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν την λειτουργία της πύλης του Κτηματολογίου έπειτα από την κυβερνοεπίθεση που φαίνεται ότι δέχθηκε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Ελίκκος Ηλία, τονίζοντας πως είναι δύσκολο να λεχθεί ότι η πύλη θα επανέλθει τη Δευτέρα στην ομαλότητα.

«Οι τεχνικοί θα εργαστούν σήμερα, απόψε και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια σταδιακή αποκατάσταση. Δεν πήραμε την απόφαση ακόμη και πιστεύω ότι είναι πιθανόν να αποφασίσουμε την Κυριακή για το κατά πόσον θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σταδιακά», ανέφερε ο κ. Ηλία μιλώντας στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι «θα είναι δύσκολο να πούμε ότι τη Δευτέρα θα επιστρέψουμε στην ομαλότητα».

Ερωτηθείς τι είδους επίθεση έχει δεχθεί η πύλη του Κτηματολογίου, ο κ. Ηλία είπε ότι υπάρχουν κάποιες υποψίες, προσθέτοντας πως ότι φαίνεται πως οι τεχνικοί που διενεργούν τους ελέγχους δεν εντόπισαν ακριβώς τη θέση του προβλήματος. «Θα πρέπει να συνεχίσουν τους ελέγχους για να την εντοπίσουν», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν ζητηθεί λύτρα, ο κ. Ηλία είπε πως γνωρίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να τεθεί τέτοιο ζήτημα, αλλά πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, ούτε να το διαψεύσει. «Είναι καλύτερα να αφήσουμε να τελειώσει η διερεύνηση, έχω συνεχή επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, και ενημερώνεται και ο Υπουργός», είπε.

«Φαίνεται ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο ακόμη. Δεν μπορώ να καθορίσω με βεβαιότητα πότε ακριβώς θα λειτουργήσουμε, έστω και αν είναι σταδιακό και πότε», είπε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πύλη να επαναλειτουργήσει το συντομότερο, ο κ. Ηλία είπε πως «είμαστε έτοιμοι να φέρουμε συναδέλφους την Κυριακή να κάνουν κάποιες δοκιμές».

«Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει στην οικονομία το σύστημα, είναι νευραλγικό σύστημα για την οικονομία του τόπου και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το φέρουμε στη κανονικότητά του», κατέληξε.