You are here

Έντεκα έργα πληροφορικής €13 εκατ. στο δημόσιο

10/12/2022 06:00

Τη ψηφιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό υπηρεσιών και τμημάτων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αφορούν έντεκα έργα πληροφορικής ύψους €13,4 εκατ., τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 και χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Τα 11 έργα που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσουν σε κομβικές μεταρρυθμίσεις στο κυπριακό δημόσιο, περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με πιστώσεις ύψους € 13.380.267 οι οποίες ανακτώνται 100%, εξαιρουμένου του ΦΠΑ, από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ψηφιακός μετασχηματισμός εφόρου εταιρειών

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται πιστώσεις ύψους €1 εκατ. για την «εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, περιλαμβανομένων συστημάτων διαχείρισης δεδομένων ταυτότητας χρηστών / πελατών».

Το έργο που έχει συνολικό κόστος €7,8 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και εξαιρουμένης της συντήρησης) και διάρκεια 30 μήνες, αφορά στο σχεδιασμό, ανάπτυξη, εφαρμογή και λειτουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας διαχείρισης μητρώων.

Η πλατφόρμα θα υποστηρίζει τις διαδικασίες και υπηρεσίες των δύο κλάδων του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών (Κλάδος Εταιρειών και Κλάδος Πνευματικής & Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας), με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των δύο κλάδων.

Ηλεκτρονικά η Νομική Υπηρεσία

Το δεύτερο έργο, το οποίο έχει προϋπολογισθεί με €416.500 για το 2023, αφορά τη «ψηφιοποίηση εγγράφων της Νομικής Υπηρεσίας και την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης υποθέσεων και εγγράφων».

Το έργο έχει συνολικό κόστος €2,9 εκατ. και διάρκεια υλοποίησης τα δέκα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το κόστος των €1,2 εκατ. (συμπ. ΦΠΑ) καλύπτεται από το ΣΑΑ (μέχρι το 2026) και αφορά στην εγκατάσταση συστήματος που θα καλύπτει τις ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας και ειδικά τη διαχείριση υποθέσεων και εγγράφων.

Δύο έργα για μετασχηματισμό δικαστηρίων

Δύο έργα ύψους πέραν του €1 εκατ. αφορούν το ψηφιακό μετασχηματισμό των δικαστηρίων, ο οποίος έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα υλοποίησης τα δέκα χρόνια.

Για το 2023, έχει προϋπολογισθεί κονδύλι ύψους €1 εκατ. για το έργο e-Justice, το οποίο έχει συνολικό κόστος €6,9 εκατ. (συμπ. ΦΠΑ) και αφορά στην αγορά δικαιώματος χρήσης έτοιμου ή δαπάνης ανάπτυξης διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος διοίκησης δικαστηρίων (σύστημα η-Δικαιοσύνη), εκπαίδευση του προσωπικού και δικαίωμα προαίρεσης της κυβέρνησης για αγορά του εν λόγω συστήματος.

Επίσης, ποσό ύψους €148,6 χιλ. αφορά την ενδιάμεση λύση ηλεκτρονικής δικαιοσύνης «I-Justice». 

Ο «Ιππόδαμος» μεγαλώνει

Κονδύλι ύψους €850 χιλ. προβλέπεται ότι θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση του ηλεκτρονικού συστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Το έργο έχει συνολικό κόστος €1,3 εκατ. συμπ. ΦΠΑ και διάρκεια τα 3 έτη και αφορά σε νέες και επιπρόσθετες λειτουργίες του συστήματος «Ιππόδαμος».

Εκσυγχρονίζονται τα Τελωνεία

Ποσό ύψους €2,3 εκατ. έχει προϋπολογισθεί επίσης για το 2023 για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος τελωνείων και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το συνολικό κόστος του έργου, για την περίοδο 2021 μέχρι 2026, είναι €12.586.154 (συμπ. ΦΠΑ).

Στέγη για Government Cloud

Πιστώσεις ύψους €616,4 χιλ. για το 2023 αφορούν στον καθορισμό και εφαρμογή νέας πολιτικής υπολογιστικού νέφους (G Cloud) σχετικά με τα κυβερνητικά συστήματα και υπηρεσίες πληροφορικής.

Το έργο που υπολογίζεται να έχει συνολικό κόστος περίπου €7,1 εκατ. (συμπ. ΦΠΑ), θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει ένα ετήσιο κόστος περίπου €2,5 εκατ. για τη συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο ΣΑΑ.

Η νέα υποδομή θα προσφέρει cloud υπηρεσίες (IaaS, PaaS και SaaS) σε όλη την κυβέρνηση, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξασφάλιση εξοπλισμού από το κάθε τμήμα ξεχωριστά.

Δημιουργία μητρώου πραγματικών δικαιούχων

Για τη δημιουργία μητρώου πραγματικών δικαιούχων (Beneficial Ownership Registry) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, έχει περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 κονδύλι ύψους €162 χιλ.

Το έργο που αφορά στην ανάπτυξη και επέκταση του υφιστάμενου πληροφοριακού συστήματος, έχει συνολικό κόστος €440 χιλ. (συμπ. ΦΠΑ) και ορίζοντα υλοποίησης τους 14 μήνες.

Μεταξύ άλλων, θα καλύπτει αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, ανάλογα με το ρόλο του χρήστη του συστήματος, εξαίρεση εταιρειών από υποβολή αίτησης, χρηματική επιβάρυνση για καθυστερημένες ενέργειες εταιρειών, διαδικτυακή πληρωμή, καταστάσεις/στατιστικά και διασυνδέσεις με άλλα πληροφοριακά συστήματα.

Νέο σύστημα για Τμήμα Οδικών Μεταφορών

Ποσό ύψους €1,9 εκατ. έχει προϋπολογισθεί επίσης για το 2023, για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου νέου πληροφοριακού συστήματος για το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Η σύμβαση υπολογίζεται να έχει συνολικό κόστος €11, 6 εκατ., εκ των οποίων συνολικό ποσό ύψους €4,4 εκατ. (συμπ. ΦΠΑ) που είναι το κόστος του έργου μέχρι και την παραγωγική του λειτουργία, συμπεριλήφθηκε στο ΣΑΑ.

Στόχος του έργου είναι η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του ΤΟΜ, ώστε να ολοκληρώνονται όλες ηλεκτρονικά.

Συντήρηση συστήματος διαχείρισης φόρων

Στα €3,3 εκατ. έχουν προϋπολογισθεί οι πιστώσεις για το 2023 για τη λειτουργία και συντήρηση του ενοποιημένου συστήματος διαχείρισης φόρων, έργο που ξεκίνησε το 2020. 

Συγκεκριμένα η συνολική αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €29.229.340 (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), και αφορά το κόστος υλοποίησης του συστήματος, περιλαμβανομένου κόστους αδειών χρήσης (€16.459.155), 5+5 χρόνια λειτουργίας και συντήρησης, καθώς επίσης και των αδειών χρήσης του συστήματος (€10.659.549), 3+1+1 χρόνια λειτουργίας του γραφείου υποστήριξης (€1.634.636), αλλά και προαιρετική παροχή πρόσθετων υπηρεσιών 500 ανθρωποημερών για νέες ανάγκες (€476.000).

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, από την έναρξή του, δηλαδή στα τέλη του 2023.

Σημειώνεται ότι τo ποσό των €16,5 εκατ. καλύπτεται από το ΣΑΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό που αφορά τη συντήρηση του έργου θα καλύπτεται από κονδύλι του Τμήματος Φορολογίας.

Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας

Τέλος, ποσό ύψους €1,5 εκατ. που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών (Microservices) και συγκεκριμένα στην ετοιμασία των απαιτούμενων μηχανισμών, προτύπων και διαδικασιών και ανάπτυξη - υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας στο πλαίσιο του Digital Services Factory (DSF).

Το έργο έχει συνολικό κόστος €5,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και εκτιμώμενη διάρκεια 5 έτη.

Της Ελένης Χαραλάμπους