You are here

Must το Netflix για τους Κύπριους

24/09/2022 06:00

Ευρεία είναι η χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας τηλεόρασης Netflix στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του γραφείου επιτρόπου ρυθμίσεως ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), για τις αγορές χονδρικής παροχής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση.

Από το 50% των Κυπρίων που έχουν μηνιαία συνδρομή σε διαδικτυακή πλατφόρμα, ποσοστό 95% διαθέτει μηνιαία συνδρομή στη διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεόρασης, Netflix.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη με συνεντεύξεις από 1216 άτομα, το 95% όσων έχουν μηνιαία συνδρομή σε διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέτουν συνδρομή στην πλατφόρμα Netflix, το 3% Amazon Prime, το 3% YouTube, το 2% Apple TV, το 1% Disney+ και ακόμη 1%, Hulu.

Ποσοστό 30% απάντησε στην έρευνα, ότι η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πάρα πολύ σημαντική για streaming ταινιών και μουσικής, ενώ το 40% τη θεωρεί αρκετά σημαντική, το 19% λίγο σημαντική και το 10% καθόλου σημαντική.

Αναφορικά με τη χρήση εφαρμογών για τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα, το 46% θεωρεί τη σύνδεση στο διαδίκτυο πάρα πολύ σημαντική, το 38% αρκετά σημαντική, το 11% λίγο σημαντική και το 5% καθόλου σημαντική.

Το 95% των συμμετεχόντων, ανέφερε πως έχει σταθερή σύνδεση διαδικτύου στο σπίτι, ενώ το 5% πως δεν έχει, με κύριο λόγο για το 63% ότι δεν χρειάζεται.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας Statista, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 η διάσημη πλατφόρμα είχε 220,67 εκατ. μηνιαίους συνδρομητές, σημειώνοντας μείωση κατά περίπου 1 εκατ. συνδρομητών από το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τον Ιούλιο του 2022, το Netflix ανακοίνωσε για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, μείωση στους μηνιαίους συνδρομητές του, από 221,84 εκατ. σε 220,7 εκατ. Χώρες όπως, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, σημείωσαν τη μεγαλύτερη συνολική μείωση για την πλατφόρμα, αφού το Netflix σε αυτές τις χώρες έχει τον υψηλότερο μέσο όρο κέρδους, σε μηνιαία βάση ανά χρήστη.

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι περισσότεροι χρήστες που διέκοψαν τη συνδρομή τους, ήταν λόγω της τιμής, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια η πλατφόρμα αύξησε την τιμολόγηση στις μηνιαίες συνδρομές σημαντικά.

Οι πρώην συνδρομητές του Netflix, προτιμούν υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεόρασης με πιο χαμηλό κόστος, οι οποίες στηρίζονται σε διαφημίσεις.

Τι λένε για τη σύνδεση διαδικτύου

Το 72% των συμμετεχόντων, δεν άλλαξε παροχέα σταθερής πρόσβασης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το 28% άλλαξε, με κύριο λόγο για το 46% αυτόν του χαμηλότερου κόστους.

Το 30% που άλλαξαν παροχέα, είχε καλύτερη προσφορά / ποιότητα πακέτου, το 24% δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προηγούμενη υπηρεσία που είχαν, ενώ το 19% άλλαξε λόγω δυνατότητας υψηλότερων ταχυτήτων.

Η χαμηλή τιμή, παίζει καθοριστικό ρόλο, για πιθανή αλλαγή παροχέα, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, ενώ το 28% θα άλλαζε για μεγαλύτερη ταχύτητα ή δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει παροχέα.

Όπως αναφέρει η έρευνα, το ποσοστό που άλλαξε παροχέα λόγω χαμηλότερου κόστους, κατά 67% έχουν κύριο παροχέα διαδικτύου την Primetel, κατά 62% την Epic, κατά 53% την Cablenet και κατά 18% τη Cyta.

Όσον αφορά, στην περίπτωση πιθανής αλλαγής παροχέα με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος, το 67% έχει ως κύριο παροχέα την Primetel, το 60% την Cablenet, το 55% την Epic και το 47% τη Cyta.

Το 69% των συνδρομητών Primetel και Epic, θα άλλαζαν παροχέα με σύνδεση στη Cyta ή άλλο, ενώ το 31% δεν θα άλλαζε παροχέα σύνδεσης. Κύριος λόγος διακοπής σύνδεσης, για το 80% σημειώνεται ως οικονομικά ασύμφορη σύνδεση διαδικτύου, ενώ το 10% αναφέρει πως θα άλλαζε σε πιο φθηνό πάροχο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνδρομητές από Cablenet, Epic και Primetel, θα άλλαζαν στην Cyta, ενώ από τη Cyta το ποσοστό διαμοιράζεται στις υπόλοιπες τρεις εταιρείες σε περίπτωση αλλαγής παρόχου, με περίπου το 23% να επιλέγει την Cablenet, το 19% την Epic και 17% την Primetel. Το 41% απάντησε δεν γνωρίζω.

Το 33% των συνδρομητών, δεν θα άλλαζε πάροχο, καθώς δεν επιλέγει παροχέα μόνο βάση τιμής, το 13% θεωρεί ότι το πακέτο του είναι φθηνότερο, ενώ το 10% δηλώνει ευχαριστημένο με τον υφιστάμενο του παροχέα. Το 3%, δεν θέλει να μπει στη διαδικασία αλλαγής.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 16 Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουλίου του 2021.

Της Μαρίας Κυριακίδου