You are here

Αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών λόγω Covid

16/01/2021 16:19

Επικαιροποιημένη εκτίμηση επιδημιολογικού κινδύνου χωρών ως προς τη νόσο COVID-19, ανακοίνωσε το Σάββατο, το Υπουργείο Υγείας, στη βάση της οποίας μια σειρά από χώρες αλλάζουν κατηγορία, με αποτέλεσμα στην Α κατηγορία να παραμένουν τέσσερις μόνο χώρες, ενώ πολυπληθέστερη καθίσταται η Κατηγορία Γ στην οποία εντάσσονται χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β.
 
Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου 2020, είναι οι ακόλουθες και τίθενται σε ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου 2021:
Η Σερβία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην κατηγορία Γ,
Η Σουηδία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ,
Η Λετονία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ,  
Η Λιθουανία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ,
Η Ιαπωνία από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β,
Η Εσθονία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ,
Η Ισλανδία από την Κατηγορία Γ μετακινείται στην Κατηγορία Β,
Η Δανία από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ,
Η Ουρουγουάη από την Κατηγορία Β μετακινείται στην Κατηγορία Γ
και    Η Νότια Κορέα από την Κατηγορία Α μετακινείται στην Κατηγορία Β.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα των διαφόρων χωρών επαναξιολογήθηκε από την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως προς τη νόσο COVID-19.
 
Η αξιολόγηση στηρίχθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες των χωρών, όπως: στον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής R(t) του για SARS-CoV-2, τον αριθμό των νέων διαγνώσεων, τον αριθμό εργαστηριακών ελέγχων, το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100,000 κατοίκους, τον εκτιμώμενο επιπολασμό και την επίπτωση και την ταξινόμηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αυτοί οι δείκτες παρουσιάζονται σε έγκυρες βάσεις δεδομένων.
 
Η πιο κάτω κατηγοριοποίηση των χωρών, βάσει της επιδημιολογικής εκτίμησης κινδύνου, είναι εξαιρετικά δυναμική και μπορεί να διαφοροποιηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς η πανδημία εξελίσσεται και τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται. Για τον σκοπό αυτό, θα ανακοινώνονται νέα στοιχεία και θα επικαιροποιείται συχνά ο κατάλογος των χωρών.
 
Στη σχετική κατηγοριοποίηση των χωρών έχει ληφθεί υπόψη η τροποποιημένη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Κατηγορία Α – Χώρες χαμηλού κινδύνου στην παρούσα φάση
 
Τρίτες Χώρες: 1) Αυστραλία, 2) Νέα Ζηλανδία, 3) Σιγκαπούρη, 4) Ταϊλάνδη
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μικρότερο του 1 ή/και μικρό αριθμό νέων διαγνώσεων (<1/100,000 κατοίκους την ημέρα) ή/και μικρή ή πολύ μικρή θνησιμότητα COVID19 (<5-10/100,000 κατοίκους) ή/και ταξινόμηση σποραδικών περιπτώσεων (sporadic cases) ή συστοιβάδων περιπτώσεων (cluster of cases) κατά τον ΠΟΥ ή/και τουλάχιστον ικανοποιητικό εργαστηριακό έλεγχο (>3000 tests/100,000 κατοίκους).
 
Σημειώνεται ότι για επιβάτες προερχόμενους από τις χώρες Κατηγορίας Α, δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου COVID-19, αλλά ούτε και αυτοπεριορισμός.
 
Κατηγορία Β – Χώρες με πιθανό χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία σε σύγκριση με την Κατηγορία Α
 
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Γερμανία, 2) Ελλάδα, 3) Φινλανδία
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ισλανδία, 2) Νορβηγία
Τρίτες Χώρες: 1) Ιαπωνία, 2) Κίνα (περιλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), 3) Νότια Κορέα, 4) Ρουάντα
 
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, στην κατηγορία αυτή έχουν καταταχτεί χώρες με πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) μεγαλύτερο του 1 ή/και αριθμό νέων διαγνώσεων >1/100,000 κατοίκους την ημέρα ή/και αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 (>10/100,000 κατοίκους) ή/και περιορισμένο εργαστηριακό έλεγχο (<2000 tests/100,000 κατοίκους) ή έλλειψη ταξινόμησης κατά τον ΠΟΥ.
 
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες που προέρχονται από τις χώρες της Κατηγορίας Β, απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης και να έχουν Πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό.
 
Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, παράλληλα, ότι οι επιβάτες από χώρες κατηγορίας Β που εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες δύνανται να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Δημοκρατία:  Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους, τα ανήλικα τέκνα και οι γονείς αυτών), όλοι οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, πρόσωπα που δικαιούνται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, πρόσωπα ανεξαρτήτως υπηκοότητας, στη χώρα διαμονής των οποίων δεν παρέχεται υπηρεσία εργαστηριακών αναλύσεων (δημόσια ή ιδιωτικά), σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.
 
Σημειώνι ότι το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους και επιπλέον τα άτομα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος.
 
Κατηγορία Γ – Χώρες αυξημένου κινδύνου συγκριτικά με τις κατηγορίες Α και Β
 
Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1) Αυστρία, 2) Βέλγιο, 3) Βουλγαρία, 4) Γαλλία, 5) Δανία, 6) Εσθονία, 7) Ιρλανδία, 8) Ισπανία, 9) Ιταλία, 10) Κροατία, 11) Λετονία, 12) Λιθουανία, 13) Λουξεμβούργο, 14) Μάλτα, 15) Ολλανδία, 16) Ουγγαρία, 17) Πολωνία, 18) Πορτογαλία, 19) Ρουμανία, 20) Σλοβακία, 21) Σλοβενία, 22) Σουηδία, 23) Τσεχία
Ηνωμένο Βασίλειο
Μικρά κράτη: 1) Ανδόρα, 2) Μονακό, 3) Πόλη του Βατικανού, 4) Σαν Μαρίνο
Μέλη της Ζώνης Σένγκεν: 1) Ελβετία, 2) Λιχτενστάιν
Τρίτες Χώρες: 1) Αλγερία, 2) Μαρόκο, 3) Μαυροβούνιο, 4) Σερβία, 5) Ουρουγουάη
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται και όσες χώρες δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες Α ή Β.
 
Κάποιες από τις χώρες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την επιδημιολογική τους εικόνα αναφέρονται πιο πάνω.
 
Σύμφωνα με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα (Αρ. 2) του 2021 επιτρέπεται η είσοδος στη Δημοκρατία από χώρες κατηγορίας Γ μόνο καθορισμένων κατηγοριών πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όπως υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο για τη νόσο COVID-19 κατά την άφιξή τους στην Κύπρο ή να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό RT-PCR COVID-19 με αρνητικό αποτέλεσμα εντός 72 ωρών προ της αναχώρησης.
 
Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά είτε υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση για την ασθένεια του κορωνοϊού COVID-19 τη 10η ημέρα του αυτοπεριορισμού με ιδία έξοδα και ο αυτοπεριορισμός τερματίζεται νοουμένου ότι το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης είναι αρνητικό, είτε αποδεσμεύονται τη 14η ημέρα του αυτοπεριορισμού, νοουμένου ότι δεν είναι θετικοί στην ασθένεια του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας χωρών, είναι υπόχρεοι να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους. Επιπλέον, για σκοπούς διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, θα γίνεται δειγματοληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος COVID-19 σε επιβάτες επιλεγμένων πτήσεων που θα αφικνούνται.
 
Η πιο πάνω κατηγοριοποίηση χωρών θα έχει ισχύ από τις 18 Ιανουαρίου 2021.