You are here

Από 1η Ιουλίου το πράσινο διαβατήριο

29/05/2021 05:44

Την 1η Ιουλίου θα είναι έτοιμο το «πράσινο διαβατήριο υγείας» που θα παρέχει την ελευθερία μετακίνησης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος δήλωσε στη StockWatch, ότι αναμένεται πως το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου οι χώρες της Ευρώπης θα μπουν σε ένα πειραματικό στάδιο όπου θα ελέγξουν τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της.

Σημείωσε ότι όπως προβλέπεται από την ΕΕ, η εφαρμογή θα γίνει σε μια μεταβατική περίοδο έξι εβδομάδων.

Το εν λόγω έγγραφο θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή ότι έχει εξεταστεί (είτε με τη μέθοδο PCR είτε με τη μέθοδο rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα, ή ότι έχει νοσήσει και έχει αναρρώσει από τον ιό. Συνεπώς, το σύστημα του ψηφιακού πιστοποιητικού θα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά είδη πιστοποιητικών: το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό εξέτασης και το πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εφαρμογή στο κινητό

Εξήγησε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα μπορεί να «κατεβεί» ως εφαρμογή στο κινητό, θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή και όταν θα γίνεται ο έλεγχος στο πιστοποιητικό, η σάρωση του κωδικού θα επαληθεύει την υπογραφή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει ηλεκτρονική πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η λειτουργία του πιστοποιητικού, είπε ο κ. Κόκκινος, θα είναι ψηφιακή, αλλά θα υπάρχει και σε έντυπη μορφή, ώστε να διευκολυνθούν όσοι δεν είναι τεχνολογικά εξοικειωμένοι.

Στο μεταξύ το Υφυπουργείο Καινοτομίας εργάζεται για την ετοιμασία του Green Pass, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου.

Μέχρι τότε, η Κύπρος θα παραμείνει στη χρήση του Safe Pass, το οποίο δεν θα ψηφιοποιηθεί, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς αυτό θα συμπέσει χρονικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό ανοσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Της Ηρώς Ευθυμίου