You are here

Εκρηκτική αύξηση στις κρατήσεις μέσω Airbnb

26/04/2019 00:05

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις για καταλύματα στην Κύπρο μέσω της πλατφόρμας Airbnb, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφει η τελευταία έκθεση του ελεγκτικού οίκου KPMG για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Η έκθεση αποκαλύπτει τη μεγάλη χρήση της πλατφόρμας από χιλιάδες ταξιδιώτες σημειώνοντας παράλληλα την απότομη στροφή τους σε καταλύματα πέραν των αδειοδοτημένων ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο τέλος Φεβρουαρίου 2019 τα καταλύματα που διατίθενται μέσω Airbnb ανήλθαν στα 4538.

Αν και δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των κλινών, η χρήση της Airbnb δεν φαίνεται τόσο συχνή, αφού στα καταλύματα αυτά υπολογίζεται ότι έγιναν συνολικά 37862 κρατήσεις το 2018, δηλαδή ένα μικρό ποσοστό των περίπου 4 εκατομμυρίων αφίξεων που είχε η Κύπρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά φιλοξενήθηκαν 48.359 άτομα εκ των οποίων οι 44.825 από το εξωτερικό και 3534 εγχώριοι κάτοικοι.

Το πιο εντυπωσιακό είναι η πολύ ξαφνική στροφή των κρατήσεων στην πλατφόρμα.  Ο αριθμός των κρατήσεων στην Airbnb σημείωσε ετήσια αύξηση 71% το 2018.

Το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών συγκέντρωσαν καταλύματα στην Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό.

Στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 90 χιλ. τουριστικές κλίνες που βρίσκονται κυρίως σε ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο.

Τον Σεπτέμβριο η Airbnb, δεσμεύθηκε να τροποποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης της υπηρεσίας που προσφέρει και να βελτιώσει την παρουσίαση των τιμών.

Η δραστηριοποίηση διαδικτυακών πλατφόρμων όπως είναι η Airbnb τέθηκε στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών και οργανωμένων φορέων που ζητούν νομοθετική ρύθμισή τους.

Η Airbnb έχει δεσμευτεί να εμφανίζει το συνολικό κόστος της κράτησης, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωματικών τελών, όπως οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό και όταν δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η τελική τιμή εκ των προτέρων, δεσμεύτηκε να ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τελών.

Επιπλέον, η εταιρεία δεσμεύτηκε να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.

Της Γεωργίας Χαννή