You are here

Επαναλειτουργεί αύριο η παραλία Μακένζη

13/08/2020 16:29

Αύριο το πρωί θα λειτουργήσει κανονικά η παραλία Μακένζη στη Λάρνακα, η οποία εκκενώθηκε το πρωί λόγω βλάβης που υπέστη σωλήνας του αποχετευτικού συστήματος κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου.
 
Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας Αγγελος Χατζηχαραλάμπους ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «το πρωί σημειώθηκε βλάβη σε βαλβίδα του κεντρικού αγωγού του αποχετευτικού συστήματος, που βρίσκεται στο τέλος της παραλίας Μακένζη. Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει τα οικιακά λύματα από τη Λάρνακα και άλλες περιοχές της επαρχίας, στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του ΣΑΛ στο Κίτι».
 
Πρόσθεσε ότι «επί τόπου έσπευσαν συνεργεία του Συμβουλίου και του Υγειονομικού Τμήματος του Δήμου Λάρνακας, τα οποία προέβησαν σε αποκατάσταση της βλάβης και καθαρισμό της παραλίας και της γύρω περιοχής. Ωστόσο, μέχρι την επιδιόρθωση της βλάβης το ΣΑΛ χρησιμοποίησε εναλλακτική δίοδο για μεταφορά λυμάτων, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω εκροή λυμάτων στην παραλία».
 
Από την πλευρά του ο Κώστας Κόκκινος, Υγειονομικός Λειτουργός του Δήμου Λάρνακας ανέφερε ότι «λόγω της βλάβης, μικρή ποσότητα λυμάτων χύθηκε στην παραλία, ενώ υπήρξε και έντονη δυσοσμία. Με την άφιξη του συνεργείου του Δήμου Λάρνακας στην περιοχή, ο κόσμος κλήθηκε να απομακρυνθεί από την παραλία και να βγει από τη θάλασσα, έγινε υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας που βρίσκεται στην παραλία Μακένζη και τοποθετήθηκαν κόκκινες προειδοποιητικές σημαίες στους πύργους των ναυαγοσωστών».
 
Πρόσθεσε ότι «τα συνεργεία του ΣΑΛ προέβησαν σε επιδιόρθωση της βλάβης και με τη βοήθεια εκσκαφέα δημιουργήθηκε ανάχωμα στη παραλία προκειμένου τα λύματα που χύθηκαν να μην προχωρήσουν προς τη θάλασσα. Τα μέλη του Υγειονομικού Τμήματος του Δήμου Λάρνακας έλαβαν δείγματα νερού από τρία διαφορετικά σημεία της θάλασσας που στάλθηκαν ήδη για τις απαραίτητες αναλύσεις, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός 24 ωρών».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κόκκινος είπε πως «οι ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, το αλάτι και ο κυματισμός της θάλασσας εντός τριών με τεσσάρων ωρών, σκοτώνουν τα οποιαδήποτε μικρόβια ενδεχομένως μεταφέρθηκαν με την εκροή των λυμάτων".

Ανέφερε ακόμα ότι "για προληπτικούς λόγους και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα νερού που λήφθηκαν, η παραλία Μακένζη θα παραμείνει κλειστή για το υπόλοιπο της ημέρας και θα ανοίξει κανονικά για το κοινό αύριο το πρωί» και σημείωσε ότι από την όλη κατάσταση δεν έχουν επηρεαστεί οι υπόλοιπες παραλίες της Λάρνακας, δηλαδή Φοινικούδες, Καστέλα και άλλες.