You are here

Σε ισχύ από αύριο το EU Digital COVID Certificate

30/06/2021 12:52

Τίθεται σε ισχύ από αύριο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID Certificate (EUDCC)), για όσους θα επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο υφυπουργός καινοτομίας Κόκκινος παρουσίασαν το πιστοποιητικό σε διάσκεψη Τύπου, εξηγώντας ότι η έκδοσή του είναι δωρεάν και γίνεται σε τέσσερα απλά βήματα, ενώ θα κυκλοφορήσει σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά).

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κόκκινος το πιστοποιητικό μπορεί να διατηρείται και σε ψηφιακή μορφή στο κινητό, αλλά και σε έντυπη μορφή.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID – 19, είτε νοσήσει και αναρρώσει από τη νόσο COVID – 19, είτε υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα.

Με διασυνοριακή ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λίχτενσταιν, το πιστοποιητικό στοχεύει στη διευκόλυνση της ασφαλούς και ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Όσον αφορά στην Κύπρο, το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις:

-αν έχετε  εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του υπουργείου Υγείας

-εάν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας και

-εάν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του υπουργείου Υγείας.

Μόνο για ταξιδιώτες το ψηφιακό πιστοποιητικό

Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα ισχύει μόνο για όσους προτίθενται να ταξιδέψουν.

Ο κ. Καρούσος, κάλεσε τους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν άμεσα να επισκεφθούν την πλατφόρμα για έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού τους και τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες, πριν ταξιδέψουν, να συμβουλεύονται τις εθνικές αρμόδιες αρχές του προορισμού τους καθώς η κάθε χώρα διαμορφώνει τις δικές της εθνικές πολιτικές και η ίδια αποφασίζει ποια ψηφιακά πιστοποιητικά θα αποδέχεται».

Σχετικά με τα ταξίδια προς την Κύπρο, υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνονται αποδεκτά τα ακόλουθα ψηφιακά Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα.  Για το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γίνονται αποδεκτά μόνο τα εμβόλια που είναι αδειοδοτημένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ),  καθώς και τα εμβόλια Sputnik V ή Sinopharm (BBIBP COVID-19).

2. Πιστοποιητικό εμβολιασμού στο οποίο αναφέρεται εμβολιασμός με μία δόση αποδεκτού εμβολίου δύο δόσεων (εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ή Sputnik V ή Sinopharm) και επιπρόσθετα αναγράφει ότι το άτομο έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19. 

Επισημαίνεται επίσης, πως από την 1η Ιουλίου και για περίοδο έξι εβδομάδων θα ισχύει μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία θα επιτρέπεται η χρήση τόσο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού όσο και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή από τις 13 Αυγούστου, σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα γίνονται αποδεκτά μόνο στη μορφή του ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού (EUDCC).

Ο κ. Καρούσος διευκρίνισε ότι οι κάτοχοι των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού  θα εξαιρούνται από τους οποιοσδήποτε περιορισμούς εκτός της υποχρέωσης να περάσουν από δειγματοληπτικό έλεγχο εάν επιλεγούν.

Της Ηρώς Ευθυμίου