You are here

Ενέργειες για να κοπάσει η κρίση στη δικαιοσύνη

21/01/2019 06:50

Εντείνονται οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις τις τελευταίες μέρες, σε μία προσπάθεια να κοπάσει η κρίση που προκλήθηκε στο χώρο της δικαιοσύνης, μετά τις καταγγελίες περί διαπλοκής μελών του ανωτάτου δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου.

Η κυβέρνηση, με αφορμή τα τεκταινόμενα στο δικαστικό σώμα, επισπεύδει την προώθηση στη βουλή των νομοσχεδίων που είχαν ετοιμαστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τομέα της δικαιοσύνης.

Προς το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με τον υπουργό δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου

Ο ΠτΔ είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή ότι η πολιτεία έχει τρόπους και μηχανισμούς με τους οποίους «θα μπορέσουμε να ρυθμίσουμε ζητήματα όπως αυτά που βιώνει σήμερα ο κύπριος πολίτης».

Μεθαύριο Τετάρτη συνέρχεται η κοινοβουλευτική επιτροπή θεσμών η οποία θα θέσει στο μικροσκόπιο της τα όσα διαδραματίζονται στη δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, τις οποίες στήριξε και ο αδελφός του γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, περί διαπλοκής και οικογενειοκρατίας στο δικαστικό σώμα.

Στην επιτροπή θεσμών, έχουν κληθεί και αναμένεται να παραστούν ο υπουργός δικαιοσύνης, ο γενικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου στο πλαίσιο της διαχρονικής πρακτικής που εφαρμόζουν, αποφεύγουν να παρίστανται σε συνεδριάσεις επιτροπών της βουλής, παρά μόνο όταν συζητείται ο προϋπολογισμός του δικαστικού σώματος. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε χθες ότι στόχος της παρέμβασης της βουλής είναι για να συμβάλει στην προσπάθεια να επανακτήσει η δικαιοσύνη το καλό της όνομα, διότι, όπως τόνισε, «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει δημοκρατία».

Ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν και οι εισηγήσεις της Greco που είναι η αρμόδια επιτροπή του συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.

Στις 7 Φεβρουαρίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο κλιμάκιο της Greco για να εξετάσει την προώθηση των 16 συστάσεων που έχει κάνει προς την ΚΔ και καταγράφονται στην τελευταία έκθεση της για την Κύπρο.

Την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να συναντηθεί με τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου για να τα ενημερώσει σε σχέση με τις προωθούμενες από το υπουργείο δικαιοσύνης αλλαγές που αφορούν κυρίως στη δομή του δικαστικού σώματος.

Ακολούθως, τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στην επιτροπή νομικών της βουλής για να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης, τόσο από το νομοθετικό σώμα, όσο και από τα εμπλεκόμενα μέρη, πριν αυτά τεθούν ενώπιον της ολομέλειας του κοινοβουλίου για ψήφιση.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια

Τα νομοσχέδια, που υπό άλλες περιστάσεις ενδεχομένως να κρίνονταν ως παρέμβαση στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, προβλέπουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα απαρτίζουν πέντε δικαστές.

Θα συγκροτηθεί νέο εφετείο το οποίο θα λειτουργεί σε πέντε τμήματα.  Τρία αστικά, ένα ποινικό και ένα διοικητικό.  Το νέο εφετείο θα στελεχώνεται από 16 δικαστές.

Η σύνθεση του ανωτάτου δικαστήριου θα αλλάξει καθώς θα απαρτίζεται από τον γενικό εισαγγελέα, δικαστές του ανωτάτου, του επαρχιακού δικαστηρίου, του διοικητικού, της ένωσης δικαστών και μελών του δικηγορικού συλλόγου.

Θα καθιερωθούν επίσης κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγών δικαστών.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία σχολής δικαστών και σύσταση ναυτοδικείου και εμπορικού δικαστηρίου.

Θα θεσμοθετηθεί διαδικασία για εκδίκαση χρηματοπιστωτικών διαφορών και επίλυσης μικρών διαφορών.

Προτείνεται η σύσταση δικαστικής υπηρεσίας την οποία θα διοικεί γενικός διευθυντής και θα ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι των δικαστηρίων, πλην των δικαστών.

Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη Πέμπτη νέα νομοθεσία με βάση την οποία θα υφίστανται κυρώσεις στις κυβερνήσεις κρατών μελών της ΕΕ που θα παρεμβαίνουν στο έργο της δικαιοσύνης ή δεν θα λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αλ. Μαρκίδης: Γιατί να παραιτηθεί ο Νικολάτος;

Παρέμβαση στα τεκταινόμενα της δικαιοσύνης έκανε χθες και ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

Σε συνέντευξη του στον Πολίτη ο κ. Μαρκίδης απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί γενικευμένης διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου.

Ο κ. Μαρκίδης διευκρίνισε ότι είναι δικηγόρος του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτου, και της αδελφής του, σε προσφυγή ενώπιον του ανώτατου σε σχέση με διαφορές που είχαν με την αρχή λιμένων για απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας αναφερόμενος στην υπόθεση της εξωδικαστικής διευθέτησης των αξιογράφων της θυγατέρας του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου υποστήριξε ότι αν η εν λόγω υπόθεση του 2015 εκδικαζόταν, η Τράπεζα Κύπρου θα έχανε και θα καλείτο να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει ή όχι να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου μετά το σάλο που έχει προκύψει, ο κ. Μαρκίδης διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να παραιτήθει ο κ. Νικολάτος.

«Εάν παραιτηθεί σημαίνει ότι παραδέχεται και θα αρχίσουν να του λένε ότι ήσουν ένοχος. Να παραιτηθεί και να παραδεχθεί ότι επηρεάστηκε; Δεν μπορεί να παραδεχθεί κάτι τέτοιο και ορθά δεν παραιτείται», παρατήρησε.

Σε ότι αφορά το ρόλο της Greco, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι οι συστάσεις της δεν είναι υποχρεωτικές, ούτε και η υιοθέτηση των εισηγήσεων της είναι υποχρεωτική και υπενθύμισε ότι η Greco κάνει συστάσεις και για τα μέλη του κοινοβουλίου.

Ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή οικονομία δεν κατέρρευσε διότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης είχε δηλώσει στη γενική συνέλευση των μετόχων ότι η τράπεζα χρειαζόταν €200 εκ. κεφάλαια αντί €400 εκ. όπως ήταν η πραγματικότητα.

Παρέμβαση Χούρικαν με στίγμα στήριξης προς το ανώτατο

Εμπλοκή στη διαμάχη με αφορμή την κρίση στη δικαιοσύνη έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν, η τράπεζα του οποίου βρέθηκε στο επίκεντρο της διένεξης μεταξύ νομικής υπηρεσίας και ανωτάτου δικαστηρίου και των καταγγελιών του Νίκου Κληρίδη.

Ο κ. Χούρικαν, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ του ανωτάτου δικαστηρίου και του προέδρου του, υποστηρίζοντας ότι η «η τράπεζα δεν δίνει προνομιακή μεταχείριση σε άτομα ή συγγενείς υψηλών μελών της κυπριακής κοινωνίας».

Έκανε λόγο για διαστρεβλώσεις που προήλθαν από ψήγματα πληροφοριών τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, δίνουν λανθασμένη εικόνα.

Μίλησε για καταστημένο, χωρίς να το συγκεκριμενοποιεί, αλλά και για μία κατάσταση, όπως είπε, που κάνει ζημιά, τόσο στη χώρα, όσο και στην Τράπεζα Κύπρου.

Του Λεύκου Χρίστου