You are here

Ηλεκτρονικές απάτες από… 50 σεντ

04/12/2020 05:58

Η καραντίνα λόγω της υγειονομικής κρίσης αύξησε και το ηλεκτρονικό έγκλημα καθώς επιτήδειοι χρήστες του διαδικτύου στο εξωτερικό άπλωσαν τα πλοκάμια τους και στην Κύπρο αποσπώντας μικρά και μεγάλα ποσά από ανυποψίαστους πολίτες. Τα πράγματα είναι επικίνδυνα και πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί, σημείωσε ο υπεύθυνος του γραφείου καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες να μην αποκαλύπτουν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού τους, ή της κάρτας τους, ή άλλα προσωπικά τους στοιχεία τονίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα αύξησαν τον αριθμό των χρηστών οι οποίοι μετέτρεψαν την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία για απάτες μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχουν και περιπτώσεις όπου επιτήδειοι χρεώνουν τους λογαριασμούς καρτών κυπριακών τραπεζών με πολύ μικρά ποσά του ύψους των 50 και 60 σεντ, σε πρώτη φάση, με στόχο να υποκλέψουν μεγαλύτερα ποσά στη συνέχεια εάν το θύμα δε δώσει την απαιτούμενη σημασία.

Όπως αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, η έρευνα της αστυνομίας η οποία συνεχίζεται κατέδειξε ότι πρόκειται για εγκληματίες από χώρες της Ασίας (Πακιστάν, Ινδίες και άλλες χώρες) από τις οποίες είναι δύσκολη η επαφή με τις αρμόδιες αρχές λόγω του καθεστώτος που επικρατεί σε αυτές τις χώρες.

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τις αρχές αυτών των χωρών αλλά δυστυχώς η ανταπόκριση δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο διότι η κάθε χώρα έχει το δικό της καθεστώς. Εντούτοις συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας και συστήνουμε προσοχή στον κόσμο διότι πιστεύουμε πάρα πολύ στην πρόληψη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε έξαρση η απάτη απόσπασης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς γι’ αυτό η αστυνομία έλαβε αρκετές καταγγελίες από ανυποψίαστους πολίτες που έχασαν €200 ή €500 αλλά και περισσότερα χρήματα διότι εξαπατήθηκαν από άτομα που αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα με ψεύτικους κυπριακούς αριθμούς και όταν απαντήσει κάποιος προσποιούμενοι ότι μιλούν εκ μέρους των τραπεζών ζητούν τα στοιχεία των πελατών όπως επίσης και τους αριθμούς των καρτών για δήθεν επικύρωση των στοιχείων.

Σε συνεργασία με τις τράπεζες, είπε, «επισύρουμε την προσοχή του κοινού που δέχεται αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις ή τα μηνύματα και να μην αναφέρει σε οποιοδήποτε πρόσωπο μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, οποιαδήποτε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα».

«Λόγω του Covid-19 υπάρχει έξαρση στο ηλεκτρονικό έγκλημα διότι πολλοί εργάζονται από το σπίτι τους και έχουν την άνεση να προσαρμόζουν διάφορα προγράμματα εξαπάτησης των πολιτών μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή». Ο κ. Αναστασιάδης, συνέστησε επίσης προσοχή διότι λόγω της καραντίνας παρατηρείται και θεαματική αύξηση στις ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές με αποτέλεσμα να αυξηθούν και αυτού του είδους οι απάτες.

Της Ηρώς Ευθυμίου