You are here

Ο Χάρης εποφθαλμιά κτήριο Λαϊκής και άλλα φιλέτα

16/09/2019 07:12

Γνωστά κτήρια σε σημαντικές τοποθεσίες περιλαμβάνονται μεταξύ των κτηριακών εγκαταστάσεων που έχει εντοπίσει το υπουργείο οικονομικών για να μεταστεγαστούν υπουργεία ή κρατικές υπηρεσίες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κτήριο που αποτελούσε την έδρα κεντρικών γραφείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας στα φώτα «Καλησπέρα».

Το κτήριο, αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Τράπεζας Κύπρου μετά την απορρόφηση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο του 2013 και η σημερινή του αξία φαίνεται να περιορίζεται στα €23 εκ.

Η αρχική πρόθεση ήταν να μεταφερθεί στο κτήριο αυτό το υπουργείο εσωτερικών, ωστόσο, τα σχέδια έχουν αλλάξει καθώς η ανώτατη διοίκηση του υπουργείου εσωτερικών με το γραφειακό της προσωπικό αναμένεται να μεταστεγαστούν στο κτήριο όπου έδρευαν τα κεντρικά γραφεία της πρώην τράπεζας FBME που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μακαρίου.

Ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για μεταστέγαση κρατικών υπηρεσιών στο εμβληματικό κτήριο της πρώην Λαϊκής, βρίσκεται το ενδιαφέρον τριών υπουργείων. 

Όπως έχει διαρρεύσει, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από το υπουργείο εξωτερικών το οποίο ζητά προσωρινή στέγη μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ανακαινίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του ΥΠΕΞ επί της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη.

Τις κτηριακές εγκαταστάσεις της πρώην Λαϊκής Τράπεζας διεκδικεί και το υπουργείο εσωτερικών για να στεγάσει το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης καθώς, το υφιστάμενο κτήριο όπου στεγάζεται το συγκεκριμένο τμήμα θα ανεγερθεί το μουσείο, οι εργασίες του οποίου θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός του 2020.

Το ενδιαφέρον της για το εν λόγω κτήριο κατέθεσε στο υπουργείο οικονομικών και η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου για τη στέγαση της διοίκησης και άλλων κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Μεταξύ κράτους και Τράπεζας Κύπρου είχε συνομολογηθεί αρχές του έτους, μνημόνιο συναντίληψης καθώς, υπήρξε προοπτική να μεταστεγαστούν στη Λευκωσία τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας, ή κάποιας άλλης ευρωπαϊκής αρχής.

Η προοπτική αυτή ναυάγησε και το κράτος θέλοντας να ενεργοποιήσει το εν λόγω μνημόνιο προτίθεται να το αγοράσει στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για απόκτηση ιδιόκτητων κρατικών υπηρεσιών λόγω του τεράστιου ποσού που καταβάλλει ετησίως για σκοπούς ενοικίων.

Στο εμβληματικό αυτό κτήριο που αποτελούσε ταυτότητα για την πρώην CPB στεγάζονται σήμερα δύο υπηρεσίες της Τράπεζας Κύπρου. Το προσωπικό της REMU και το αντίστοιχο του Wealth Management.

Το υπουργείο οικονομικών φαίνεται να «εποφθαλμιά» και το πρώην mall Ορφανίδη, στην περιοχή Στροβόλου, που ανήκει επίσης στην Τράπεζα Κύπρου.  Είναι έκτασης 59.437 τμ και η σημερινή του αξία υπολογίζεται γύρω στα €35 εκ.  Στο κτίριο θα πρέπει να γίνουν σημαντικές εργασίες για να μπορέσει να μετατραπεί σε γραφεία.

Προκήρυξη προσφορών από το υπουργείο

Ήδη το υπουργείο οικονομικών έχει προκηρύξει προσφορές για την απόκτηση 14 ιδιόκτητων κτηρίων πέραν αυτών που έχει αποκτήσει από την ΚΕΔΙΠΕΣ, που ήταν περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού.

Ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου δήλωσε στη StockWatch ότι τα απομείναντα κτήρια που διαχειρίζεται σήμερα, δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το υπουργείο οικονομικών.  Για αυτό και το κράτος, είπε, απευθύνεται στην αγορά.

«Όσα κτήρια του πρώην Συνεργατισμού τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ, θεωρήθηκαν αξιοποιήσιμα από το κράτος έχουν αξιοποιηθεί», παρατήρησε ο κ. Ιακώβου ο οποίος υπενθύμισε ότι αρκετά ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού έχουν δοθεί σε δήμους και κοινότητες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου, στις προδιαγραφές λαμβάνονται υπόψη η χωρητικότητα των κτηρίων, η διαρρύθμιση τους, η τοποθεσία, ο χώρος στάθμευσης και η επένδυση που θα χρειαστεί για να καταστεί κατάλληλο για γραφειακούς σκοπούς της κυβέρνησης.

Τα κτήρια θα πρέπει να έχουν ανεγερθεί μετά την 31ηΔεκεμβρίου του 1990, θα πρέπει να διαθέτουν περιτοιχισμένους χώρους περιλαμβανομένων και αποθηκευτικών με εμβαδόν 2 χιλ.τμ και άνω.

Η πρώτη προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 13η Οκτωβρίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 12 μήνες.

Τα κτήρια θα πρέπει να βρίσκονται εντός των γεωγραφικών ορίων δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Λατσιών, Λακατάμειας, στα δημοτικά όρια Λεμεσού, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας, Κ. Πολεμεδίων, Μέσα Γειτονιάς και Ύψωνα. 

Του Λεύκου Χρίστου