You are here

Παρέμβαση GRECO για τη διαπλοκή στο δικαστικό σώμα

16/01/2019 07:01

Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνουν τα τεκταινόμενα στη δικαστική εξουσία με αφορμή τις καταγγελίες για διαπλοκή του ανωτάτου δικαστηρίου με δικηγορικό γραφείο καθώς, καταφθάνει σύντομα στη Λευκωσία κλιμάκιο της GRECO που είναι η αρμόδια επιτροπή του συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς.

Αξιωματούχος της GRECO, που έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο, επικοινώνησε χθες με αρμόδιο λειτουργό της νομικής υπηρεσίας προς τον οποίο γνωστοποίησε την πρόθεση της επιτροπής να διερευνήσει τις επίμαχες καταγγελίες.

Ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, επιβεβαίωσε στη StockWatch την πρόθεση της Greco να αποστείλει κλιμάκιο τεχνοκρατών της στην Κύπρο για να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η Greco εξέφρασε έντονες ανησυχίες και ζήτησε ενημέρωση για τα όσα τις τελευταίες μέρες διαδραματίζονται στο χώρο της κυπριακής δικαιοσύνης», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Πρόσθεσε ότι η Greco είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο χειρισμό των ζητημάτων που έχουν προκύψει και πλήττουν τη δικαιοσύνη και θα το πράξει.

Η αρμόδια επιτροπή του συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, μετά την επί τόπου διερεύνηση των καταγγελιών και των επαφών με τους εμπλεκόμενους, αναμένεται να ετοιμάσει σχετικές εισηγήσεις και προτάσεις με στόχο τη βελτίωση των δομών της δικαστικής εξουσίας.

Σε πρόσφατες της εκθέσεις η Greco έκανε συστάσεις για τη σύσταση του ανώτατου δικαστηρίου, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις που αφήνουν να αιωρούνται ζητήματα συγκρούσεων συμφερόντων.  Η Greco ζήτησε διεύρυνση του ανώτατου δικαστήριο αλλά η σύσταση δεν έγινε αποδεκτή.

Διαπίστωσε με ικανοποίηση, στην τελευταία της έκθεση, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαφθοράς στη δικαιοσύνη.

Νομικοί ανέφεραν στη StockWatch ότι η παρέμβαση της Greco κρίνεται εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη δεδομένης της εμπλοκής στην όλη διένεξη των δύο βασικών πυλώνων της δικαιοσύνης, που είναι από τη μία, η νομική υπηρεσία και από την άλλη το δικαστικό σώμα.

Επισήμαναν ότι μόνο μία τρίτη ανεξάρτητη αρχή πέραν των συνόρων της Κύπρου θα μπορέσει και θα γίνει αποδεκτή από το σύνολο της κοινής γνώμης για να επιληφθεί της σύγκρουσης μεταξύ νομικής υπηρεσίας και δικαστικού σώματος.

Ωστόσο, υπάρχει και η άποψη ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει στο χώρο της δικαιοσύνης  νομιμοποιεί την εκτελεστική εξουσία αλλά και τη νομοθετική να επιληφθούν της κατάστασης.

Ο δικηγόρος Κώστας Βελάρης με δηλώσεις του στη StockWatch θεωρεί ως καθόλα νόμιμη τυχόν παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας και εξηγεί ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη σε θέματα απονομής της δικαιοσύνης και όχι σε θέματα που αφορούν στη δομή της.

Τη θέση αυτή έρχεται να ενισχύσει και ο υπουργός δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ο οποίος στην πρώτη παρέμβαση του, μετά τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη κατέστησε σαφές ότι τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η κυβέρνηση, δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος.

Με καθυστέρηση πέντε ημερών η παρέμβαση ΔΗΣΥ

Μετά από δυστοκία πέντε ημερών εξέδωσε τελικά ανακοίνωση και το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, ο ΔΗΣΥ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το κύρος και η αξιοπιστία της δικαιοσύνης έχουν πληγεί βαθύτατα εκ των έσω, ανεξάρτητα εάν ευσταθούν ή όχι οι καταγγελίες»

Προσθέτει ότι θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες κατά τρόπο αντικειμενικό για να αποκατασταθεί το κύρος ενός θεσμού πυλώνα της Δημοκρατίας

Η κοινή γνώμη αξιώνει εξυγίανση

Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης, όπως αυτή εκφράζεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διάφορους επώνυμους σχολιαστές, απαιτεί εξυγίανση στο χώρο της δικαιοσύνης και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, τόσο του γενικού εισαγγελέα, όσο και του δικηγόρου Ν. Κληρίδη.

Έντονες αντιδράσεις διατυπώνονται για την εξωδικαστική απόφαση με βάση την οποία η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε μεμονωμένα αποζημιώσεις σε δύο κουρεμένους κατόχους αξιογράφων, που είναι στενά συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου.

Αρκετοί άρχισαν να ζητούν παραίτηση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.

Ο κ. Νικολάτος  στη γραπτή του δήλωση υποστήριξε ότι η εξωδικαστική διευθέτηση για τα δύο συγγενικά του πρόσωπα έγινε καθ’ όλα νομότυπα.

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας σε χθεσινή γραπτή του δήλωση και αναφερόμενος ειδικότερα στο εν λόγω ζήτημα, σημείωσε ότι το ανώτατο δικαστήριο στη συγκεκριμένη απόφαση του δεν τήρησε τη θεμελιακή αρχή του δικαίου, σύμφωνα με την οποία η δικαιοσύνη όχι μόνο πρέπει να απονέμεται, αλλά πρωτίστως και να φαίνεται.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα αντικειμενικής αμεροληψίας το οποίο θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στη μη συμμετοχή του προέδρου στην εκδίκαση σοβαρής ποινικής υπόθεσης στην οποία καταδικασθείσα ήταν η ίδια η τράπεζα που είχε εξώδικα διευθετήσει τις εν λόγω υποθέσεις συγγενικών προσώπων του προέδρου του ανωτάτου.

Το ανώτατο απάντησε με πρακτικό

Μετά τη δήλωση Κληρίδη, το ανώτατο έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτικό της συγκεκριμένης υπόθεσης στο οποίο από τη μία φαίνεται ότι οι επηρεαζόμενοι δικαστές είχαν παραδεχθεί ότι συγγενικά τους πρόσωπα εργοδοτούνται από το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνης και Πολυβίου, αλλά από την άλλη η εισαγγελέας δεν είχε ζητήσει την εξαίρεση των δικαστών αυτών από την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Ο Κώστας Κληρίδης σχολίασε την εκ δευτέρου παρέμβαση του ανωτάτου δηλώνοντας ότι «το πρακτικό μιλά από μόνο του» αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιβεβαιώνονται οι σχετικές καταγγελίες.

Επιστολή κατόχων αξιογράφων στον Χούρικαν

Επί του ιδίου θέματος επανήλθε χθες και ο σύνδεσμος αξιογράφων ο οποίος με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζόν Χούρικαν ζητά εξηγήσεις για την εξωδικαστική αποζημίωση κατόχων αξιογράφων και αξιώνει συνάντηση μαζί του για να μελετηθούν, όπως σημειώνει, «τρόποι χάραξης κοινής πορείας προς αμοιβαίο όφελος».

Ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στη StockWatch ότι οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις που εκδίδονται προκαλούν την πεποίθηση στους πολίτες ότι γίνονται οι ίδιοι δικαστές.

«Μετατραπήκαμε», επισημαίνει ο κ. Αγγελιδης, «από ένα οργανωμένο κράτος με θεσμούς, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, νομική και δικαστική εξουσία,σε μία κατάσταση η οποία υποθάλπει τον λαϊκισμό».

Διερωτήθηκε γιατί το ανώτατο εκδίδει ανακοινώσεις.

Το ανώτατο δικαστήριο, είπε, βγάζει αποφάσεις και όχι ανακοινώσεις.

Τόνισε ότι το περί δικαίου συναίσθημα του πολίτη λειτούργησε ήδη και έκρινε.

«Είναι καταστροφή για την Κύπρο να μην επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό διότι η πληγή που έχει προκληθεί», πρόσθεσε, «δεν μπορεί να κλείσει με ένα τσιρότο και ούτε μπορούν οι καταγγελίες και η όλη διένεξη να μπει κάτω από το χαλί», παρατήρησε ο κ. Αγγελίδης.

Του Λεύκου Χρίστου