You are here

Βγαίνουν σκελετοί από ντουλάπια του Συνεργατισμού

18/02/2021 13:52

Δύο χρόνια μετά την έκδοση του πορίσματος της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη κλήθηκε να παραστεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, όπου αναφέρθηκε σε απαξίωση του πορίσματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του πορίσματος, κάνοντας αναφορές μεταξύ άλλων, στις πολιτικές ευθύνες του τότε υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, στις προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών αρχών που δεν λήφθηκαν υπόψη όπως είπε και στον «καταστροφικό ρόλο» του πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη για τον οποίο υποστήριξε ότι ενδεχομένως να προκύπτουν αστικές και ποινικές ευθύνες.

Ο κ. Αρέστη σημείωσε ότι τόσο ο κ. Χατζηγιάννης, όσο και ο Γιάννος Σταυρινίδης, πρώην διευθυντής στρατηγικής της ΣΚΤ είναι άτομα του στενού φιλικού περιβάλλοντος του τέως ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Αρέστη αναφέρθηκε σε μεγάλο φαγοπότι σε σχέση με τις προπληρωμένες διαφημίσεις του Συνεργατισμού ενώ η τράπεζα κατέρρεε, αλλά και σε σχέση με την Αλταμίρα και τις εκτιμήσεις και πωλήσεις ενυπόθηκων ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές. Σημείωσε ότι ποινικές και αστικές ευθύνες ενδεχομένως να πρέπει να αναζητηθούν και για γραμματείς Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

Στη συνεδρία συμμετείχε και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος χαρακτήρισε σκανδαλώδη την πρόσληψη του Νικόλα Χατζηγιάννη στην ΣΚΤ, σημειώνοντας ότι ακολούθως οδηγήθηκαν σε παραίτηση άξια στελέχη όπως ο Μάριος Κληρίδης και ο Τάκης Ταουσιάνης.

Αναφερόμενος στην συμφωνία πώλησης του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παρά τα όσα διαβεβαίωναν τα στελέχη της ΣΚΤ για την αξία της τράπεζας, αυτή «πουλήθηκε μούχτι» και «άρον άρον» με το κράτος να πληρώνει από πάνω. Επεσήμανε ότι οι φορολογούμενοι επωμίστηκαν κόστος €215 χιλ. για νομικούς συμβούλους, για την προετοιμασία στελεχών της ηγεσίας της ΣΚΤ που θα παρουσιάζονταν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Παρούσα σε μεγάλο μέρος της συνεδρίας ήταν και η υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, η οποία ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν εμπλέκεται στις ποινικές έρευνες. Σημείωσε πως μόνος αρμόδιος είναι ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ενεργεί υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Εκπνέει το περιθώριο για αστικές υποθέσεις

Την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης προκάλεσε αναφορά του γενικού ελεγκτή στον περί παραγραφής νόμο, με βάση τον οποίο μετά την πάροδο 3 ετών δεν μπορούν να αναζητηθούν αστικές ευθύνες.

Εάν αυτό ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, απομένει περιθώριο μόλις 2 μηνών πριν εκπνεύσει η περίοδος εντός της οποίας θα μπορούν να αναζητηθούν αστικές ευθύνες σε σχέση με την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Για την πορεία των ερευνών ενημέρωσε την επιτροπή ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ο οποίος ανέφερε ότι για την έρευνα εργάζονται 13 αστυνομικοί με τον όγκο εργασίας να είναι τεράστιος και το έργο εξαιρετικά δύσκολο.

Πρόσθεσε ότι λήφθηκαν οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα και καθορίστηκαν συγκεκριμένα πεδία έρευνας τα οποία αφορούν στην παροχή δανείων και πιστωτικές διευκολύνσεις με ευνοϊκούς όρους, στις διαγραφές δανείων, στις υπερχρεώσεις τόκων, στα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, στα έξοδα φιλοξενίας, στις διαφημίσεις και στην αγορά υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά τις διαγραφές δανείων σημείωσε ότι εντοπίστηκαν διαγραφές €66 εκατ. από δάνεια, θέμα που εξακολουθεί να διερευνάται.

Όπως είπε το θέμα δανείων σε ΠΕΠ θα διερευνηθεί μετά τη σχετική έρευνα του γενικού ελεγκτή, ενώ για ζητήματα τόκων και υπερχρεώσεων, θα σταλεί σύντομα φάκελος στην Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Σε ότι αφορά η αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους, το θέμα είναι υπό διερεύνηση ενώ, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα σε σχέση με την Αλταμίρα, με τον σχετικό φάκελο να οδεύει επίσης προς την Νομική Υπηρεσία.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου, σημείωσε ότι το έργο είναι πολύπλοκο και οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, ωστόσο ανέφερε πως ποινικές υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε ότι αφορά τις αστικές υποθέσεις αναφέρθηκε ότι προχωρούν, ωστόσο λόγω της περιπλοκότητας των θεμάτων, δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμα αστικές αγωγές.

Γ. Αρέστη: «Μεγάλο σκάνδαλο» η Αλταμίρα

Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο κ,. Αρέστη είχε αναφέρει ότι, «το μεγάλο σκάνδαλο αυτή τη στιγμή είναι η Αλταμίρα.

Ο κ. Αρέστη θέλησε να επιστήσει την προσοχή των βουλευτών σε ότι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθεί η εταιρεία.

Σημείωσε ότι αν και η Αλταμίρα είναι ιδιωτική εταιρεία, εντούτοις συνδέεται με την ΚΕΔΙΠΕΣ. Παρέπεμψε μάλιστα, στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής της οποίας ήταν πρόεδρος, για να επισημάνει ότι η συμφωνία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού, που συνάφθηκε με την εταιρεία, δεν ήταν η πλέον συμφέρουσα για την τράπεζα.

Διερωτήθηκε εάν με το ποσό που απαιτήθηκε για τη διαχείριση, δεν θα μπορούσε η ΚΕΔΙΠΕΣ να βελτιώσει τις υπηρεσίες της για να αναλάβει η ίδια την διαχείριση των ΜΕΔ.

«Κάντε κάτι, ο κόσμος υποφέρει και κάποιοι θησαυρίζουν, δεν μπορώ να πω ονόματα», είπε ο κ. Αρέστη, κάνοντας λόγο για «μεγάλο φαγοπότι».

Ο κ. Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι η Αλταμίρα είναι 100% ιδιωτική, αλλά συνεργάζεται με την ΚΕΔΙΠΕΣ στη βάση συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τους.

Σημείωσε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει εκχωρήσει στην Αλταμίρα χαρτοφυλάκιο δανείων δισεκατομμυρίων ευρώ. «Η Αλταμίρα πουλά ότι θέλει και από ότι εισπράξει, παίρνει ποσοστό η ΚΕΔΙΠΕΣ», είπε ο κ. Μιχαηλίδης αναφέροντας ότι η Αλταμίρα δεν έχει αγοράσει τα δάνεια, αλλά τρέχει τη διαδικασία διαχείρισής τους ενώ συνεχίζουν να αποτελούν περιουσιακό στοιχείο της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως ανέφερε, η σύναψη της συμφωνίας έγινε «άρον – άρον» πριν πουληθεί ο Συνεργατισμός, «με σκανδαλώδη τρόπο», κατά την έκφρασή του, ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία μεθοδεύτηκε.

Τόσο ο κ. Αρέστη όσο και ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξαν ότι τη συνεργασία με τη Αλταμίρα προώθησαν ο τότε γενικός διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης και ο πρώην ανώτερος διευθυντής της διεύθυνσης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Συνεργατισμού Βαρνάβας Κουρουνά, ο οποίος σήμερα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της Αλταμίρα.

Βλέπουν προσπάθεια κουκουλώματος

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας κάλεσε τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας όπως εντός 15 ημερών καταθέσουν σημείωμα αναφορικά με τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις ομάδες που ασχολούνται με την έρευνα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ζητήθηκαν συγκεκριμένα, στοιχεία για το πόσα και ποια άτομα ασχολούνται με την έρευνα, πόσες καταθέσεις έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της έρευνας.

Βουλευτές εξέφρασαν έντονες επικρίσεις σε σχέση με την καθυστέρηση των ερευνών, ζητώντας επιτακτικά στοιχεία, γεγονός που κατά διαστήματα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας. Ο κ. Μαυρομμάτης αρνήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή για το εάν υπάρχουν ύποπτοι στην εν λόγω υπόθεση, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα ενημερωθεί μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος εάν θέλει μπορεί να ενημερώσει την Επιτροπή.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρία, βουλευτές τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των ερευνών και απόδοσης ευθυνών, ενώ έγινε λόγος για προσπάθεια συγκάλυψης και κουκουλώματος της υπόθεσης.

Της Μαρίας Χαμπή