You are here

Αιμιλιανίδης: Για Δημοκρατία οι αγωγές, όχι επιδημιολόγους

11/06/2021 11:51

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την απόσυρση της αίτησης απαγόρευσης έκδοσης προσωρινών διαταγμάτων, ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα, ότι στις αγωγές που κατατέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, ο διάδικος είναι η Kυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Αιμιλιανίδης διευκρίνισε ότι «δεν υπήρχε εξαρχής νομικό έρεισμα για να κληθούν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, επειδή δεν λαμβάνουν αυτοί τις αποφάσεις».

Στην προκειμένη περίπτωση εξήγησε ότι «έγινε συνεννόηση, με παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας η οποία θα αναλάβει την ευθύνη εάν και εφόσον υπάρχει, διότι το θέμα αφορά πράξεις της Δημοκρατίας και όχι των επιδημιολόγων».  

Δεν ξεκαθάρισε το θέμα των αγωγών

Σε ότι αφορά τις δικαστικές διαδικασίες περιλαμβανομένων των αγωγών κατά των μελών της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής, αναμένεται η απάντηση της ενάγουσας πλευράς, στην εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας για απόσυρση τους.

Σημειώνεται ότι η αγωγή αφορά προσφυγή 103 προσώπων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Υπουργό Υγείας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιδημιολογικής Επιτροπής για τη νομιμότητα και ισχύ των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας ως τρόπου διαχείρισης της πανδημίας COVID-19.

Την 1η Ιουλίου ορίστηκε η ακρόαση στην ένσταση που υπέβαλλαν οι δικηγόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργού Υγείας στην έκδοση προσωρινών απαγορευτικών διαταγμάτων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όχι σε πλήρη ασυλία

Ο κ. Αιμιλιανίδης, εξέφρασε και την αντίθεση του στη νομική ρύθμιση του θέματος ώστε να μην μπορούν να ενάγονται οι επιδημιολόγοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, όπως έπραξε η ελληνική κυβέρνηση με σχετική τροπολογία στο νόμο, ώστε οι λοιμωξιολόγοι που είναι μέλη των επιτροπών του υπουργείου Υγείας να έχουν το ακαταδίωκτο.

«Δεν συμφωνώ να δίνεται πλήρης ασυλία σε ένα συμβουλευτικό όργανο», σημείωσε.

«Άλλωστε», πρόσθεσε, «είναι νομικά αυτονόητο ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας επιστήμονας ο οποίος καλόπιστα εξέφρασε την γνώμη του. Δεν χρειάζεται να γίνει ειδική διάταξη για τα αυτονόητα».

Της Ηρώς Ευθυμίου