You are here

Κ. Κόκκινος: Για τρεις μήνες η χρήση SafePass

10/05/2021 14:51

Το SafePass θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο έξι με οκτώ εβδομάδων, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Κόκκινος εξήγησε ότι «το safe – pass θα αντικατασταθεί από το green-pass, το οποίο θα έχει πανευρωπαϊκή και διασυνοριακή ισχύ».

Πρόσθεσε ότι «το safe-pass από σήμερα λειτουργεί ως ένα έγκυρο αποδεικτικό στοιχείο ότι είτε έχει νοσήσει κάποιος, είτε έχει εμβολιασθεί, είτε έχει υποβληθεί σε PCR ή rapid test στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου και του χρονικού περιθωρίου των 72 ωρών που προνοείται».

Ο κ. Κόκκινος είπε, ακόμη, ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το green-pass αναμένεται να είναι έτοιμο, τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου».

Όσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα στην Πύλη Εμβολιασμού ο κ. Κόκκινος είπε ότι «η Πύλη λειτουργεί μια χαρά. Σήμερα έκλεισαν 10 χιλ. ραντεβού για εμβόλια όπως και χθες» είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς ο αριθμός των εμβολίων είναι μικρός  σε σχέση με το ενδιαφέρον του κόσμου».

Επανέλαβε ότι «δεν θα πρέπει όλοι να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της Pfizer με αποτέλεσμα να πέφτει η Πύλη λόγω υπερφόρτωσης».

Τα εμβόλια που διατίθενται είναι από τις τέσσερις εταιρείες, που είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Το εμβόλιο της  Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.

Που είναι υποχρεωτικό το safe pass

-Χώροι εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)

-Χώροι θρησκευτικής λατρείας

-Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφοι και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων

-Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου

-Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες

-Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, για όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους

-Οίκοι ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνια πασχόντων και άλλες κλειστές δομές

-Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες

-Συνέδρια εμπορικές εκθέσεις

-Καζίνο

Της Ηρώς Ευθυμίου