You are here

Κλείδωσαν τα προνόμια προς εμβολιασμένους

30/06/2021 16:27

Κλείδωσαν σήμερα τα κίνητρα για εμβολιασμένους, βάσει των οποίων η κυβέρνηση προσδοκεί ότι θα περιορίσει τη νέα έξαρση του κορωνοϊού. Τα νέα κίνητρα αναμένεται πως θα επικυρωθούν την Παρασκευή στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τη νέα του σύσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τα νέα μέτρα που αποφάσισε σήμερα η διυπουργική επιτροπή δεν περιλαμβάνουν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, ούτε επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την οικονομική δραστηριότητα. Με τη θέση αυτή συμφώνησε και η επιστημονική επιδημιολογική ομάδα στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα.

Βασικός άξονας των μέτρων είναι η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης παρέχοντας προνόμια στους εμβολιασμένους, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως μοχλός πίεσης προς τους ανεμβολίαστους.

Στη σύσκεψη τέθηκε στο μικροσκόπιο η εισήγηση που απερχόμενου υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για επαναφορά του Safe Pass και σε εξωτερικούς χώρους, ως ένα κίνητρο που θα ενισχύσει τους εμβολιασμούς, και θα προσφέρει ασφάλεια κατά την κοινωνικοποίηση τόσο στα άτομα που επέλεξαν να εμβολιαστούν όσο και στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, προφυλάσσοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία.

Εξετάστηκε επίσης η πρόταση του υπουργείου Άμυνας για παραχώρηση τιμητικής άδειας στους στρατιώτες που είτε έχουν εμβολιαστεί είτε θα το πράξουν το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, τέθηκε στο τραπέζι εισήγηση για αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε χώρους/υποστατικά, όπως γήπεδα, κινηματογράφοι και θέατρα. Νοουμένου ότι τα άτομα που θα προσέρχονται στους χώρους αυτούς θα είναι εμβολιασμένα, θα μπορεί, εάν η επιχείρηση το επιθυμεί, να έχει μεγαλύτερη πληρότητα από το 50% που ισχύει τώρα.

Συζητήθηκε επίσης και η διακοπή των δωρεάν τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου για το γενικό πληθυσμό, ώστε τα άτομα που θα χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα για σκοπούς Safe Pass να προβληματιστούν σε σχέση με τον εμβολιασμό τους.

Άλλο μέτρο που τέθηκε προς συζήτηση είναι και η ενίσχυση των  επιχειρήσεων, ώστε να προωθήσουν τον εμβολιασμό μεταξύ των υπαλλήλων τους. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η παραχώρηση επιπρόσθετης άδειας ανάπαυσης σε εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί.

Πάντως το ακραίο σενάριο για «βραχιολάκι» σε εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα άτομα, ώστε να γίνεται διαχωρισμός, έχει απορριφθεί χθες δημόσια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο ο οποίος είχε κληθεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό έπειτα από σχετική δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, σήμερα δημοσιεύθηκε το νέο διάταγμα του υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά σε παράταση των μέτρων κατά της πανδημίας μέχρι τις 5 Ιουλίου.

Το νέο διάταγμα επισυνάπτεται.

Της Ηρώς Ευθυμίου