You are here

Τέσσερα μέτρα για ενθάρρυνση εμβολιασμού στη Λάρνακα

20/09/2021 14:59

Τέσσερα μέτρα για να ενθαρρυνθούν οι μη εμβολιασμένοι δημότες, να λάβουν το εμβόλιο κατά του Covid-19, αποφάσισαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας οι πέντε Δήμοι της επαρχίας.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως «ασχοληθήκαμε με το θέμα της ενίσχυσης της προσπάθειας ενημέρωσης και αύξησης του ποσοστού εμβολισμών στην επαρχία Λάρνακας. Από τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι η Λάρνακα είναι η πιο χαμηλή σε ποσοστό εμβολιασμένων από ολόκληρη την Κύπρο, περίπου 10% πιο κάτω από τους υπόλοιπους Δήμους».
 
Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με το θάνατο νέων ανθρώπων, φίλων και συμπολιτών μας σε ολόκληρη σχεδόν την επαρχία Λάρνακας, δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς και να μην συμβάλουμε σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθεια, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από μερίδα ανθρώπων στο θέμα του εμβολιασμού. Θεωρούμε καθήκον μας να βοηθήσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια, γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε άδικα άλλους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα όταν το θέμα του εμβολιασμού κρίνεται σημαντικό απ’ όλους του εγκεκριμένους Συνδέσμους γιατρών, κρατικών Φορέων και άλλων».
 
Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, «θα ενώσουμε και εμείς τη φωνή μας, ιδιαίτερα με το Υπουργείο Υγείας, με στόχο να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Ως μια άμεση προσπάθεια στήριξης της πρωτοβουλίας για εμβολιασμό του πληθυσμού, έχουμε αποφασίσει τη λήψη τεσσάρων μέτρων» προς ενθάρρυνση του κόσμου να κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19.
 
Το πρώτο μέτρο, είπε ο Δήμαρχος Λάρνακας είναι «σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, να δημιουργηθούν ορισμένα φιλμάκια, με τη συνεργασία Λαρνακέων από όλους τους χώρους, της πολιτικής, της ιατρικής, της εκκλησίας και του αθλητισμού, τα οποία θα προβληθούν στα ΜΚΔ των Δήμων, των τοπικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών αλλά και αυτών παγκύπριας εμβέλειας, για να δοθεί η σημασία και η ανάγκη του εμβολιασμού. Στα φιλμάκια θα συμμετάσχουν περίπου 15-20 άτομα και ήδη έχουμε καταλήξει σε ένα σχεδιασμό για τα ονόματα», σημείωσε.
 
Σημείωσε ακόμα ότι επειδή η επαρχία Λάρνακας «περιλαμβάνει περιφερειακούς Δήμους, ενώ ο σταθμός εμβολιασμού βρίσκεται στη πόλη, ως δεύτερο μέτρο αποφασίστηκε να ζητήσουμε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τους Δήμους και κάποιες Κοινότητες, να διευθετηθούν επισκέψεις της κινητής μονάδας εμβολιασμού. Αυτό το μέτρο πραγματοποιήθηκε στον ακριτικό Δήμο Αθηένου με πολύ καλά αποτελέσματα και θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα και στους υπόλοιπους περιφερειακούς Δήμους της επαρχίας».
 
Το τρίτο μέτρο, συνέχισε ο Ανδρέας Βύρας «είναι η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης με live link και άλλες δραστηριότητες, που θα απευθύνεται κυρίως στη νεολαία, σε ορισμένους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι νέοι, όπως πχ. στην πλατεία Ερμού όπου βρίσκονται αρκετές καφετέριες και καταστήματα του εμπορικού κέντρου, που αποτελούν πόλο έλξης. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα δώσουν το παρών τους διάφοροι Λαρνακείς, οι οποίοι μέσω συγκεκριμένων μηνυμάτων, θα υπογραμμίσουν τη σημασία του εμβολιασμού».
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και σε ένα τέταρτο μέτρο, το οποίο όμως, όπως είπε «χρειάζεται να επεξεργαστούμε περισσότερο. Πρόκειται για επιπρόσθετα κίνητρα που θα δώσουμε ως Δήμοι στον κόσμο για να εμβολιαστεί» είπε και εξήγησε πως «για τη Λάρνακα το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο και στη περιοχή Μακένζη, δωρεάν χρήση κρεβατιών και ομπρελών στις παραλίες και παραχώρηση προσκλήσεων για παρακολούθηση συναυλιών που θα διοργανώσει μελλοντικά ο Δήμος».  
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ανδρέας Βύρας είπε πως «ο Μητροπολίτης Κιτίου εφαρμόζει τη θέση της Ιεράς Συνόδου στο θέμα των εμβολιασμών, που είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι η εκκλησία είναι συμπαραστάτης μας σ’ αυτή την προσπάθεια και μετά την ανταλλαγή απόψεων για το θέμα με τον Μητροπολίτη Νεκτάριο, διαφάνηκε πως είναι πολύ δεσμευμένος» στο θέμα του εμβολιασμού, είπε και εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα αποδεχθεί πρόσκληση για να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη προσπάθεια».
 
Ακόμα, συνέχισε, «ο Κιτίου Νεκτάριος έχει προβεί από μόνος του σε ορισμένες ενέργειες, αφού εξέδωσε εγκυκλίους για τις εκκλησίες και συνομίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα με ιερείς της Μητροπολιτικής περιφέρειας του».
 
Ερωτηθείς για το θέμα των Παλαιοημερολογιτών που στην επαρχία Λάρνακας έχουν αυξημένο αριθμό, ο Δήμαρχος απάντησε πως δεν μπορεί να αναφέρει «οτιδήποτε περισσότερο για το συγκεκριμένο ζήτημα».
 
Ωστόσο συνέχισε «στις σκέψεις μας περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή έρευνας για τη Λάρνακα, η οποία πρέπει να γίνει εξειδικευμένα και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας, ώστε να δούμε, να εντοπίσουμε και να μετρήσουμε το πρόβλημα που ενδεχομένως να παρουσιάζουν ορισμένες ομάδες συμπολιτών μας». Θα προβούμε αμέσως στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε το αργότερο σε ένα μήνα να έχουμε έτοιμο το πακέτο μέτρων, προκειμένου να συμβάλουν και οι Δήμοι της επαρχίας στην προσπάθεια για εμβολιασμό του κοινού, κατέληξε ο Δήμαρχος Λάρνακας.
 
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αθηένου, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς – Μενεού και εκπρόσωπος του Δήμου Αραδίππου.