You are here

Αδυναμίες στη διαχείριση πόρων ΚΥΠΕ

14/02/2020 14:17

Αδυναμίες εντοπίζει σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία, ως προς τη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) κατά τρόπο οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο συμμόρφωσης για το έτος 2018.
 
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε την Παρασκευή, η Ελεγκτική Υπηρεσία εντοπίζει τις αδυναμίες αυτές, μεταξύ άλλων, στην πληρωμή υπερωριών αντί της εφαρμογής συστήματος βάρδιας για κυριακάτικη εργασία, στη μισθολογική τοποθέτηση του Διευθυντή πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, στην παραχώρηση άδειας σε δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ για επ΄ αμοιβή ιδιωτικής απασχόλησης στο ΡΙΚ και  στην καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.
 
Μέχρι σήμερα, προστίθεται, εξακολουθεί να μην έχει υλοποιηθεί η ανέγερση κτηρίου για στέγαση των γραφείων του πρακτορείου, ούτε έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα της τελικής χρήσης της γης που έχει εκμισθωθεί, ενώ δεν έχει διερευνηθεί και αξιολογηθεί εναλλακτική λύση για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του ΚΥΠΕ καθώς και, αξιοποίησης της διαθέσιμης κρατικής γης και ενοικίασης του συγκεκριμένου χώρου για άλλη χρήση.
 
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η αποζημίωση κυριακάτικης εργασίας ανήλθε το 2018 σε €52.417 για υπερωρίες για την κάλυψη της κυριακάτικης βάρδιας. Η Κυριακή δεν περιλαμβάνεται στο πενθήμερο πρόγραμμα των υπαλλήλων, καθώς το ωράριο των υπαλλήλων που εργάζονται με το σύστημα βάρδιας κατανέμεται σε 5 μέρες από Δευτέρα έως Σάββατο, προστίθεται.
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το ΚΥΠΕ μελετήσει το ενδεχόμενο η βάρδια την Κυριακή να περιλαμβάνεται στο πενθήμερο πρόγραμμα των υπαλλήλων, ώστε να μην καλύπτεται εξ ολοκλήρου με υπερωρίες.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ ανέφερε ότι η βάρδια της Κυριακής δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στο πενθήμερο πρόγραμμα των υπαλλήλων, λόγω του ότι το ΚΥΠΕ είναι υποστελεχωμένο, ενώ σε περίπτωση που και η Κυριακή θεωρηθεί κανονική εργάσιμη ημέρα, τότε θα διπλασιάζεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα απουσιάζουν από τις βάρδιες τις καθημερινές που είναι οι πλέον παραγωγικές για το ΚΥΠΕ ημέρες.
 
Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία και αποχώρησής τους από αυτήν, αναφέρεται ότι στο ΚΥΠΕ τηρείται  χειρόγραφο «Μητρώο Παρουσιών» και στη σύστασή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι το προσωπικό του ΚΥΠΕ οφείλει να συμπληρώνει έγκαιρα τις άδειες ανάπαυσης και το ΚΥΠΕ οφείλει να μεριμνήσει για την πιστή τήρηση του ωραρίου ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπηρεσίας από το ΚΥΠΕ, το ΔΣ έχει ήδη προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού για προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ωρομέτρησης.
 
Σχετικά με το διορισμό του Διευθυντή του ΚΥΠΕ, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι η μισθολογική τοποθέτησή του πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, δεν είναι σύννομη. Η έκθεση σημειώνει ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, σε απαντητική του επιστολή, ημ. 7/5/2017, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΣ ΚΥΠΕ ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρέχει, με βάση τον Κανονισμό 24(2) των περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Κανονισμών, τη σύμφωνο γνώμη του για τη μισθοδοτική τοποθέτηση του εν λόγω ατόμου, στο σημείο της μισθοδοτικής κλίμακας Α15 που αντιστοιχεί στην κορυφή της μισθοδοτικής κλίμακας Α13(ii), δηλαδή εκτός βαθμίδας, στα 5.839 ευρώ μικτό μηνιαίο μισθό, ώστε ο Αν. Διευθυντής του ΚΥΠΕ να ενταχθεί στην ανάλογη βαθμίδα της θέσης του Διευθυντή, διατηρώντας το μισθό που λάμβανε ως Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ. 

Σύμφωνα με τη έκθεση, ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να επικαλεστεί τον Κανονισμό 24(2), ο οποίος προνοεί ότι "Κατά το διορισμό υπαλλήλου το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, να τοποθετεί αυτόν σε οποιοδήποτε σημείο της μισθολογικής κλίμακας, ανάλογα με τα προσόντα και την πείρα του". Στην περίπτωση του Διευθυντή ΚΥΠΕ εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Νόμου 115/90 περί Γενικών Διευθυντών και όχι του περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμου του 1989, προσθέτει και εισηγήθηκε όπως το ΚΥΠΕ «ανακτήσει από το Διευθυντή όλα τα ποσά που παρανόμως του καταβλήθηκαν».

«Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ μάς ενημέρωσε ότι το ζήτημα εγείρει νομικής φύσεως θέματα, τα οποία έχουν ήδη σταλεί στο νομικό σύμβουλο του ΚΥΠΕ, για την άποψή του, πριν το ΔΣ λάβει οποιαδήποτε απόφαση, η οποία και θα μας κοινοποιηθεί» προστίθεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε, παραχωρείται στο Διευθυντή άδεια ανάπαυσης 29 ημερών ετησίως, σε σύγκριση με 20 ημέρες που παραχωρούνται σε αντίστοιχες θέσεις Διευθυντών/Γενικών Διευθυντών σε άλλους οργανισμούς, όπως στο ΡΙΚ.
 
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε ανταποκριτή του πρακτορείου, ο οποίος έκανε αίτηση για εργατική διαφορά στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και σε συμφωνία παροχής υπηρεσιών στο ΡΙΚ από δημοσιογράφο του ΚΥΠΕ που θα γίνονται εκτός των ωρών εργασίας του δημοσιογράφου στο ΚΥΠΕ. 
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία λέει ότι σε συνάντηση με τον τέως Πρόεδρο και το Διευθυντή του ΚΥΠΕ, τον Ιούλιο του 2017, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως, αντί να καταβάλλεται από το ΡΙΚ μηνιαία αμοιβή στον εν λόγω δημοσιογράφο, οι δύο Ημικρατικοί Οργανισμοί να συμφωνήσουν στο έμβασμα κάποιου συμφωνηθέντος ποσού στο ΚΥΠΕ. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι συμφωνήθηκε με το ΡΙΚ η υπογραφή νέας μεταξύ τους συμφωνίας που να περιλαμβάνει έμβασμα του συμφωνηθέντος ποσού στο ΚΥΠΕ.
 
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018 οφειλόταν από 70 χρεώστες το ποσό των €110.515 με την Ελεγκτική Υπηρεσία να συστήνει όπως το ΚΥΠΕ λάβει αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη αποκλειομένων και δικαστικών, για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. Σημειώνεται επίσης ότι η μη λήψη έγκαιρα μέτρων για είσπραξη των καθυστερήσεων εγκυμονεί κινδύνους για απώλεια εσόδων. 
 
Προστίθεται ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΚΥΠΕ, λήφθηκαν δικαστικά μέτρα εναντίον δύο συνδρομητών και είναι σε συνεχή επαφή με τους συνδρομητές που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ το ΔΣ θα εξετάσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα λάβει σχετικές αποφάσεις.
 
Αναφορά γίνεται στην έκθεση και σε θέματα εκτάκτων υπαλλήλων, αλλά και της εκμίσθωση κρατικής γης για την ανέγερση κτηρίου, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να αναφέρει πως θεωρεί το τελευταίο θέμα «πολύ σοβαρό και θα πρέπει, σε συνεννόηση με  το Υπουργείο Εσωτερικών, να ληφθεί, το συντομότερο, οριστική απόφαση» για αυτό.