You are here

Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των τόκων-κεφαλαίων των χρεογράφων

25/11/2002 13:57
Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των τόκων και κεφαλαίων των ονομαστικών χρεογράφων ανάπτυξης που εκδίδει η κυβέρνηση. Οι τροποποιήσεις θα γίνουν με εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας και κατατέθηκαν ήδη στη βουλή. Το πρωί εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών εξήγησαν στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της βουλής τους λόγους που επιβάλουν τις τροποποιήσεις.

Οι προτεινόμενοι τροποποιητικοί κανονισμοί στοχεύουν κυρίως στον εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος που ρυθμίζει την από κοινού κατοχή εγγεγραμμένων (ονομαστικών) χρεογράφων ανάπτυξης από δύο ή περισσότερα πρόσωπα.

Γενικά, με τις αλλαγές αυτές εισάγεται η έννοια της από κοινού απόκτησης και κατοχής χρεογράφων από δύο ή περισσότερα πρόσωπα, των οποίων τα ονόματα θα μπορούν να συνδέονται όχι μόνον με το ''και'', αλλά και με το διαζευκτικό ''ή'', έτσι ώστε η άσκηση των δικαιωμάτων των κατόχων να μπορεί να γίνεται από έναν και όχι
αναγκαστικά από όλους.

Τροποποιείται επίσης το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, με τρόπο ο οποίος διευθετεί την αποπληρωμή απολεσθέντων χρεογράφων προς τους εγγεγραμμένους κατόχους τους σε περίπτωση επανεύρεσής τους και ρυθμίζεται η πληρωμή των δικαιούχων από την Κεντρική Τράπεζα με πίστωση τραπεζικού τους λογαριασμού.

Η Επιτροπή Οικονομικών θα τοποθετηθεί αργότερα επί των τροποποιητικών κανονισμών και θα τους παραπέμψει στην Ολομέλεια για ψηφοφορία.