You are here

Αναιτιολόγητη η μείωση της θητείας

26/02/2016 11:12
Αναιτιολόγητη και χωρίς τεκμηρίωση χαρακτήρισε την απόφασητου υπουργικού συμβουλίου για μείωση της στρατιωτικής θητείας ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σημείωσε πως η απόφαση προκαλεί απορίες και ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι πολύ επιθυμητή δεδομένης της μακράς της διάρκειας, ωστόσο, όπως είπε, η προώθηση απόφασης για μείωση της θητείας πρέπει να συνοδεύεται από δύο κεφαλαιώδεις προϋποθέσεις.

Όπως εξήγησε, «δεν θα πρέπει να επηρεασθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η μαχητική ικανότητα και η επιχειρησιακή επάρκεια της εθνικής φρουράς και ότι επιβάλλεται να προηγηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα καθιστούν εφικτή τη μείωση της θητείας και τα οποία δεν θα είναι ζημιογόνα για το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου καθώς θα αποδειχθεί στην πράξη ότι τα μέτρα θα μπορούν να εφαρμοστούν».

«Είναι προφανές», είπε, «ότι τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί προκειμένου η μείωση της στρατιωτικής θητείας να καταστεί εφικτή, χωρίς να επηρεάζεται η αμυντική ικανότητα της ΕΦ, δεν έχουν υλοποιηθεί».

«Δεν έχει υλοποιηθεί η αναδιοργάνωση, η προμήθεια νέων πολικών συστημάτων, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, ούτε και η σταδιακή πρόσληψη επαγγελματικού προσωπικού».

Ο πρόεδρος της βουλής τόνισε πως είναι πρόδηλο ότι η απόφαση του υπουργικού είναι αναιτιολόγητη και στερείται τεκμηρίωσης, ενώ η υλοποίηση της θα δημιουργήσει κρίσιμα κενά στην αμυντική επάρκεια της κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου προειδοποίησε για τους εξόφθαλμους κινδύνους, προσθέτοντας πως «μέχρι την ώρα της διασφάλισης όρων σταθερής και μόνιμης ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η αξιόπιστη αμυντικής ισχύς συνιστά επιτακτική αναγκαιότητα».

Επεσήμανε πως κάθε άλλη αντίληψη και πρακτική ισοδυναμεί με απερισκεψία και ασυγχώρητη εθνική επιπολαιότητα, κατά την έκφραση του.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου